用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站
樓主: 跳跳虎
go

優才書院家長分享站 [複製鏈接]

Re: 今年9月入讀優才書院小一的家長請入來分享!

各位媽咪大家好

小兒亦會於九月入讀旺角分校, 但問過校車只經將軍澳及麗港城, 請問各位有冇褓姆車介紹, 地區是美孚或黃埔. 多謝!  

跳跳虎:

請check PM.

Farm

Hi Gitmee 和其他優才家長

請問當年你囝囝小一時, 你是如何替他選擇的呢?

謝謝
Farm

Farm,

你是指才華班嗎?

我囝囝喜歡邏輯推理,很自然我們便選了趣味數學和圍棋。

Farm 寫道:
Hi Gitmee 和其他優才家長

請問當年你囝囝小一時, 你是如何替他選擇的呢?

謝謝
Farm
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

請問怎樣才能入讀優才書院?是一所什麼學校?

是否男校(因為大多數都是講囝囝).

farm,
pls check pm!

曦曦媽媽,
優才係男女校,詳細資料請到優才網頁查看
http://www.gtschool.edu.hk/gts/mod.php?mod=userpage&menu=21&page_id=20

RAD2000 寫道:
各位媽咪大家好

小兒亦會於九月入讀旺角分校, 但問過校車只經將軍澳及麗港城, 請問各位有冇褓姆車介紹, 地區是美孚或黃埔. 多謝!  

RAD2000,

歡迎你!
BK既優才家長,暫時大部份都係屬於TKO果邊,所以我地未必幫到你。
不過小學雜談有另一個Topic叫「褓姆車專欄」,你可以試下問下果邊,睇下有無人幫到你。

RAD2000 寫道:
各位媽咪大家好

hi RAD2000,

請問學校有冇介紹過MK個邊有邊D老師呢?有冇

Hi Gitmee

我打算和囝囝一起選擇, 但想一動一靜, 原因是我囝囝不太喜歡運動, 雖然有學游水, 但每次都不太認真, 所以泳姿真是麻麻地   最近半年有愈來愈肥的趨勢, 所以想他參加一些運動量大些的才華班, 讓他消耗多的脂肪, 又可學習體育精神, 他很怕輸, 輸了就不再玩, 又會發脾氣, EQ 真是麻麻地, 但是, 如果叫他學, 我怕他不肯, 勉強報了, 可能每次去之前都會哭 (以前學游水, 他就哭了二個月才習慣, 現在他是開開心心的去, 只是游得不好而已), 你覺得讓他學柔道好嗎?

至於靜, 圍棋亦是我和囝囝喜歡的項目之一, 既可訓練思維, 亦可學習忍耐.

謝謝
Farm

Farm,

一動一靜,很不錯呀!但以往才華班只有跆拳道,不知今年會不會有柔道呢!

自從我囝囝學柔道之後,他的體能好了很多,肚腩也細了!
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

Hi Calvin B

早前問過馮主任, 回覆係有三位老師由tko調過去, 另外加志潔有一位主任, 課程同志潔舊校是不同的, 我都擔心分校的安排及活動比不上正校, 但我始終相信優才教學的理念是適合小兒的

Hi Gitmee

多謝你的意見.

Farm

Farm,

學校剛派了通告,學費仍然維持不變,每月$2,200.(G1-G2)

gitmee, sillycara, meimeilam,希希媽媽:

我想問下,7月13日學校舉行散學禮,學校會頒發優等生獎,勤學獎同操行獎,呢幾個獎係唔係每班都會有架?咁得獎者要咩資格架?又幾時會知邊個係得獎者呀?
我果日會出席,你地會唔會去呀?
Thanks!

RAD2000 寫道:
Hi Calvin B

早前問過馮主任, 回覆係有三位老師由tko調過去, 另外加志潔有一位主任, 課程同志潔舊校是不同的, 我都擔心分校的安排及活動比不上正校, 但我始終相信優才教學的理念是適合小兒的

Hi RAD2000,

Thanks!

請問你有否問係邊幾位老師呢?我所知已經有一位非常好的中文老師會轉過去,真替你們興幸!

看了各位家長的分享,優才似乎接近我心目中的理想學校。總認為學校應該是開心學習的地方,而不需要太多功課和測驗。只是總校地點遠了些。

請問小學收費如何?需要什麼錄取資格?讓我可做個預算(5年後 )。
[url=][/url]

dabby,

優等生獎是頒給每級每科成績頭三名的學生,勤學獎和操行獎好似每班都有,好似仲有個進步獎...

當日的場刊會印有得獎者名單,家長要到時睇場刊至知邊個得獎。

我當日都會出席,到時見!

dabbycheung 寫道:
gitmee, sillycara, meimeilam,希希媽媽:

我想問下,7月13日學校舉行散學禮,學校會頒發優等生獎,勤學獎同操行獎,呢幾個獎係唔係每班都會有架?咁得獎者要咩資格架?又幾時會知邊個係得獎者呀?
我果日會出席,你地會唔會去呀?
Thanks!

gitmee,

先謝謝你!
我個仔第一年響優才行散學禮,真係希望佢可以攞獎。
到時見!

醒目開學勳章

dabbycheung,

除左優等生獎,  (即成績頭三名 - 第一名有 HK$500.00 獎學金) 每班都會有勤學獎, 操行獎, 操行進步獎, 學業進步獎各兩名, 如果我冇記錯, 應該前一日會有彩排, 到時有份攞獎嘅同學就要去彩排, 咁就可以知道自己有冇獎攞。不過有 D 老師可能就會提早通水, 因上年亞仔未到彩排個日已經知道自己有勤學獎攞。

sabrinayin,

學校收費由$2,200起 (G1-G2)
               $2,400    (G3-G4)
               $2,600    (G5-G6)

收生資格無咩特別,只要係K3學生就可以申請。但學校其實好睇家長是否認同學校既教學理念。(即愉快學習,少功課,少測驗等等)
‹ 上一主題|下一主題