用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站
樓主: 跳跳虎
go

優才書院家長分享站 [複製鏈接]

Re: 今年9月入讀優才書院小一的家長請入來分享!

我都買左兩套    

我個仔唔喜歡穿黑鞋和襯衫, 如果將來可以日日穿運動服就最適合佢啦, 請問要不要買3套替換呢?

Farm

醒目開學勳章

我只係買左兩套, 我日日都洗, 同埋屋企有乾衣機, 但我都計劃買多套比佢 :    :

dabbycheung,

你好, 雖然我未係優才既家長, 但我都好鍾意呢間學校, 好想知道多d呢間學校既資料, 你介唔介意pm當晚的內容比我睇下呀, thanks

仲有想問下其他家長, 來跟小一你地的小朋友係將軍澳校讀定旺角校讀呀?

我報名時係兩間校舍都揀,學校就收咗仔仔係將軍澳讀。

Hi meimeilam, Gitmee and DabbyCheung

我有一個問題是關於阿仔的課外活動班的, 希望你們能抽空回答.

阿仔現時每個星期二晚飯後(7:30pm)會去上英文堂, 可跟NET學英文, 星期三晚就上畫畫班(他十分喜歡, 還覺得自己畫得很好, 阿sir又錫佢, 自信心亦由此建立不少, 有時又可透過他的畫了解下他的心事), 星期六上午上游水(阿仔不甚喜歡運動, 這是他唯一曉的, 已曉自由式25公尺, 正在學背泳和蛙式, 不過學了兩年都只是咁, 老公有的微言), 下午上英文拼音班(已學了半年, 同班最細是他, 還有個小四生呢).  

九月上小一後, GT已有很好的英文課程和外藉老師, 加上小學生活比較忙, GT又有自己的興趣班(我知好似都有游水和畫畫, 阿仔還說喜歡學圍棋), 你們認為是否還有需要繼續現時的四個班呢? 一來是時間問題, 晚上學完興趣班回家已九時多, 之後洗白白, 擦牙, 講故事, 看小小卡通片, 上床已十時, 有時他還在床上不停問問題, 十一時還未睡, 第日就唔肯起床上學.

第二是錢, 四個班合共每月也要2,000, 加埋小一的學費, 車費, 飯錢, 都幾多, 我希望可節省些, 留給弟弟用.

但是, 現時的興趣班中心出了通告, 一次過交7,8,9月學費有9折, 還可參加畫展, 阿仔學了兩年, 這是第一次有這個機會, 我想給他學畫畫至九月底, 之後再算. 你們認為如何?

請各位備D意見.
Farm

Farm,

首先你有無安排暑期活動比你個小朋友?
如果無,我覺得呢四個活動,你可以只參加7,8月。雖然一次過交3個月會有9折,但其實只參加7, 8月會唔會仲化算?
至於果4個活動,我認為你可以cut2個學英文既course, 一來優才響G1已經有拼音學,所以我覺得唔洗再比$出去學。而另一堂英文堂,亦都係第日優才有得學,除非你個仔返學後,覺得跟唔上,先至再出去學都未遲。
至於另外果2個course, 可以先繼續,直至才華班有定案(9月中至9 月底)至決定都未遲。因為如果你小朋友鐘意上晝晝堂,就無謂cut,除非才華班又係編左去學晝晝,到時就可以cut左去。
而游水,我唔記得好似學校係唔係要比錢學?如果要比錢,就無謂cut.

Hi Farm, 及所有優才家長,

我一向都好少在BK留言, 今日路過, 很開心見到多左優才家長在此交流, 亦忍唔住同大家打打招呼!

我個仔今年在優才讀緊小一, 去年我在這個時後亦開始考慮課外活動時間的問題,因為升上小一後, 始終同上幼稚園有些分別, 包括做功課及閱讀時間, 所以當時我都有重新考慮阿仔的課外活動, 最後決定如下可作分享:

一.        繼續上畫畫班, 因為畫畫可以持續地幫助他建立自信及加強他的表達能力
二.        運動是不可缺少的, 由於學校有兩項才華班供學生修讀而不收費用, 你可以考慮選擇一些運動課程如跆拳體操等, 而我個仔可惜最後未獲錄取, 我唯有在出面幫他報學羽毛球.
三.        英文方面, 我同你一樣都有讓他學Phonics and Oral, 最後我決定停上Phonics, 一來因為他已讀了一年多, 有了基本概念, 二來學校一年級開始已有Phonics課程, 所以我決定繼續上英文會話, 希望他多講英文。

希望以上的分享可以幫到你, 另外, 歡迎你的小朋友加入優才的大家庭!

希希媽媽

Hi Farm,

優才沒有泳班,只是家長曾經自己組隊,在學校集合,由泳會安排接送,但這個學年已沒有了,大家都是各自在外面的泳會上課。

由於優才有 phonics,故大可停讀英文併音班。

至於畫班,則視乎小朋友開學後選修那個才華班,而才華班大約到十月才開始呢!所以你打算給他學到九月底,是不錯的編排。當然,若他真的很喜歡畫畫,繼續也無妨呀!

雖然我囝囝已經四年班,但都分享一下他平日的活動,希望有參考價值。

首先少少背景資料,我囝囝是個不喜歡上興趣班,又不太喜歡運動的人,但最近總算改善了一點,以下是他考試前的活動時間表:

星期一:學校課後資優班(奧數)
星期二:學校才華班(視覺藝術)
星期三:學校 Individual Education Program(數學)
星期四:學校才華班(大
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

希希媽媽, DabbyCheung

多謝你們的意見, 咁我就幫阿仔繼續報畫畫至九月, 他就可以keep住自己的興趣, 又可參加畫展啦, 呀, 是不是G1九月份會上半日學, 幾點放學?  以及十月才知道入甚麼才華班? 因為我想幫阿仔的畫班change 到下午, 咁就唔洗咁夜啦.  

至於其餘3樣, 我就只報7月和8月先, 因為暑假都無安排特別活動給阿仔, 只是打算再加多二日游水, 就係屋企個club house學, 近近地, 方便工人接送.

到左九月, 就一於停左英文和拼音, 游水就留住先, 看看阿仔會唔會派到游水才華班之類.

希希媽媽:

優才的英文課程應該好好, 為何還要讓小朋友在外學oral呢?  可否分享一下.

謝謝
Farm

Hi Gitmee

謝謝你.

我想問下是不是才華班免費, 其他就要另外收費?

星期四上完才華班又去上私人英文班, 會唔會太晏? 你會安排在下午幾點? 或是晚上?

謝謝
Farm

Hi Farm,

課後資優班和 Individual Education Program 由老師推薦個別學生修讀,是免費的。學校還有一些課後收費課程(例如小提琴、足球等),學生可自由報讀。

星期二和四的才華班是課堂的一部分,3:30便結束,所以不會影響其他課外活動的。我囝囝的英文班上到6:00而已。

回應你上一個 post 的問題,優才九月不是整個月返半日的,應該只是頭兩星期。

至於上英文班的原因,不是優才的英文課程不好,只是我囝囝太喜歡看中文書,相對不太主動看英文書,所以我希望增加他接觸英文的機會,從而提起看英文書的興趣,現在已有成效啦!

For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

Hi Farm

我繼續英文會話因為我個仔幼稚園是全英文, 接觸英文時間較長, 相反上了小學後, 只有在英文課堂才講英語, 相對接觸英文時間較短, 所以還是繼續英文會話。而他的所謂會話班, 我只是請了位外藉老師到家同我個仔玩, 希望他從輕鬆的環境下學英文。

希希媽媽

Hi Gitmee 和希希媽媽:

謝謝, 我明白了.

Farm  :

gitmee,
我仔仔也十分喜歡數學,對數學很有天份,應怎培養他?
我見到才華班有珠心算及奧數,那樣比較好呢?看了才華班對奧數的介紹,但我仍不是太明奧數是學些什麼,可否介紹下?EPGY MATH是什麼呢?
我也想給仔仔報"大膽創意大聲講",你仔仔參加了一段時間,有沒有增強了自信心、表達能力?

跳跳虎:

我囝囝從小已對數字很敏感,我和先生嘗試向他灌輸一些較深的數學概念,發覺他能夠應付,便逐漸把程度提高。我們並非很有系統地刻意培訓,只是平日當作遊戲般與他玩玩而已。

入了優才,囝囝才華班選修奧數,初時導師可能認為小朋友年紀太小,所以只教他們一些巧算的方式,不注重講解背後的概念,囝囝雖覺好玩,但不滿足。今年課後資優班似乎沒有這個問題。

至於 EPGY,全寫是 Education Program for the Gifted Youth (詳情請按此),是美國史丹福大學研發的資優課程,香港的代理為 Infokids(詳情請按此)。由於是美式課程,因此與香港的課程不盡相同。我曾問過 Infokids 的導師,也把囝囝的 handouts 給在傳統中學教書的朋友看過,他們表示 EPGY Grade 5 約等於香港中一至中二的程度。囝囝很喜歡這個課程,因為比較

gitmee,

多謝你的資料!

請問你小朋友是幾歲開始讀EPGY的MATHS programme?

謝謝!

sonma

sonma,

我囝囝是三年班升四年班的暑假開始讀。暑假讀一個月的 intensive course,一星期上三堂,每堂兩小時。開學後則一星期一堂,每堂一小時。

sonma 寫道:
gitmee,

多謝你的資料!

請問你小朋友是幾歲開始讀EPGY的MATHS programme?

謝謝!

sonma

gitmee,

我剛剛打電話去問,佢地話要send學校成績後要考試先至知到可唔可以讀wor. 份paper係考九歲d題目, 我想囝囝去試下, 但又驚佢唔識睇題目而又深

sonma,

你囝囝幾年班?他們要求報名者在學校的數學成績為頭5%,然後才可以考aptitude test。試卷中英對照,事前無須準備,都是考邏輯推理之類,當玩遊戲便可。

gitmee,

我囝囝k3,學校冇名次ga!佢d數學同d推理都幾好(我諗數學都是頭5名卦),如果係考邏輯推理都可以俾佢試ge.Infor Kid 話6歲都可以考.
‹ 上一主題|下一主題