用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 是否可以唔簽
go

是否可以唔簽 [複製鏈接]

該用戶已被刪除

是否可以唔簽

Re: 是否可以唔簽

你自己點睇?

呢間咩學校?!咁好唔負責任而且好無人情味,其實咁合唔合法架?就算做野工傷僱主都要負責,學生有事學校可以免責?我女間學校有叫過家長簽名授權佢地如我女患病或受傷將佢送往法國或浸會,有 outing 就一定要家長參與,而且從無呢D不負責任言詞。

my son's school need me sign this conditions same.
I think these are acceptable.
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

可以講下呢間是什麼學校,等各位嗎咪第日小心報名.

醒目開學勳章

係邊間幼兒園啊?如果吾簽係吾係要退學架?係吾係每間幼兒園都要簽架?  

其實好多學校都有一定規定或不明文規定. 喺好正常. 除非你小朋友唔讀這間學校. 又或好本事同校長理論, 結果喺理虧自己, 受罰喺小朋友, 會比學校感覺你喺愛攪事家長.
我小朋友在讀n1時都有遇過這些問題, 小朋友有生病時又聯絡唔到家長, 會將小朋友送入醫院, 而入院登記費由家長負責好正常. 另一問題小朋友在學校出了意外, 跌, 撞喺老師睇漏眼, 引致意外喺要送入醫院, 該校連個筆登記費都不負責,  我就覺得無理由又家長負責. 當時我有同我老公講返這件事, 老公叫我唔好記人憂天.  我就心裡保佑阿仔你喺離開這學校前千其唔好有意外.  
你寫上條文只我覺得喺保障學校, 另外喺提醒家長教識小朋友怎麼保護自己, 以免受到傷受. 所以唔簽文件喺對小朋友一啲得益都冇架.  

個細路有病/受傷送入醫院,呢張好平常既啫.....另外,果張免責聲明,唔係佢話無事就無事的呀,真係大吉利事既話,你估佢地會唔會一身蟻呢?我諗會啦.......因為呢d係不平等條約黎的呀............好多學校都係要咁簽架........

呢幾條我學校都叫我地簽, 我覺得都可以接受.  其實如果你唔信間學校的話, 你可以同學校講唔好帶小朋友出外活動, 咁第一條就唔關你事啦.

第二條其實都係保障小朋友炸, touchwood 唔好彩, 有乜urgent 事, 真係要越快做急求越好, 我相信學校都唔會亂呢.

第三條我覺得都係正常野, 佢係講非人能所控制的意外, 咁佢當然唔可以負責啦, 例如天災人禍, 學校點可以負責呀

chingchingrosanna2003a

其實每間幼稚園都要簽,但如我所知,校長都會詳細解釋點解要家長簽署這些條文,如果有不明白的地方,就要當面問清楚先好簽!

咁又唔係播,我淨係簽過第二條,仲只係話有事會送醫院,冇D不負責任言詞。

BB頭maimimi 寫道:
chingchingrosanna2003a

其實每間幼稚園都要簽,但如我所知,校長都會詳細解釋點解要家長簽署這些條文,如果有不明白的地方,就要當面問清楚先好簽!
該用戶已被刪除

我覺得問下無妨,係咪家長簽左學校就免責呢?教署本身規定學校的責任係點?知下自己都安心D。
‹ 上一主題|下一主題