用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問沙田有邊間幼稚園好啊
go

請問沙田有邊間幼稚園好啊 [複製鏈接]

請問沙田有邊間幼稚園好啊

我個女出年3歲, 因為唔想佢要搭車, 所以想問下沙田有咩好o既幼稚園而且可以升到間小學係好d呢, 因為我真係唔熟沙田區啊, 可唔可以幫下我啊          thanks

Re: 請問沙田有邊間幼稚園好啊

我都想知

你住沙田邊到?

6w 5d - 1cm

秦石村

我個女都係07入學, 我都係住沙田, 我朋友話偉華中心有間幾好, 但我有可能比我bb返馬鞍山, 兩邊都唔知點選擇. 另外我想選擇基督教為主的.

catobaby,
點解你住沙田, 而想比bb返馬鞍山? 馬鞍山邊間幼稚園咁吸引?

你會唔會consider聖心,你好近!

:wink:
6w 5d - 1cm

因為我媽媽住馬鞍山, 我每日放工會去我媽媽到接我bb的, 所以馬鞍山會係我另一個選擇.就算bb係沙田讀, 佢放學都要返馬鞍山等我接佢.

我依家心水就係同佢試下報大圍聖心, 第一城嘉德麗, 馬鞍山靈糧, 而九龍塘就報協恩, 民生同埋培正, 你地又有咩心水啊     

我覺得培正很不錯, 學費不太貴, 而且可以直升小學, 煩少好多,聽講遲啲培正中學會變為直資, 是嗎? 請各位媽咪賜教.

但培正是中中, 如果小朋友真的考上, 是否需要讓小朋友上其他的英文班呢? 至於民生, 我只知道有小學和中學, 其他的我則認識不多, 可否分享一下呢? 此外, 你們覺得創價和崇真好嗎?

好似碧濤都幾好,我都找緊沙田區幼稚園給阿仔。
我知道平安福音堂和碧濤和田家炳都是我心水幼稚園,我無人知邊間好d呢?
oobaby

如果是基督徒,浸會的好似都唔錯(河伴、碧濤)。

你們覺得樂基幼兒學校怎麼樣?可否比比意見?
url=http://www.123glitter.com][/url]Images by 123glitter.com

我都想幫我個仔入l聖心... 請問04年04月bb,係唔係今年去拿表格,準備出年入K1

我都想選聖心, 禾輋救世軍或是火炭的樂基, 但是又想報Kowloon Tong 的幼稚園, 如培正, 民生, ST. Cat 等. 請問培正是中文教學, 你們會擔心日後小朋友發展嗎? 因我是中文學校出生, 所以很明白'個'中之苦, 但培正是名校, 英文真的可以與同grade的英中爭一日之長短嗎? 此個是我會否報考培正幼稚園的原因? 你們又有何意見呢?  

coolwan 寫道:
我都想幫我個仔入l聖心... 請問04年04月bb,係唔係今年去拿表格,準備出年入K1

YES

傻瓜、『聖心』是沒有直屬小和中學的、不是一條龍、
全部是派位和自行收生、
20幾年前如是、
20幾年後如是、
妳們的準Ma Ma、請多多留意吧

GermanLin 寫道:
如果是基督徒,浸會的好似都唔錯(河伴、碧濤)。

我個仔就讀這幼兒園, 的確唔錯, 係一所好學校.

oobaby 寫道:
好似碧濤都幾好,我都找緊沙田區幼稚園給阿仔。
我知道平安福音堂和碧濤和田家炳都是我心水幼稚園,我無人知邊間好d呢?
oobaby

平安福音堂和碧濤都係好學校, 睇下你近邊間, 如果兩間差不多距離, 我會比較喜歡平安福音堂, 因為我有一次去碧濤. 學校廁所好污糟, 有一陣味, 但後來下次去就無
‹ 上一主題|下一主題