用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 角膜矯形"去減近視
樓主: ylisam
go

角膜矯形"去減近視 [複製鏈接]

Re: 角膜矯形"去減近視

Anyone hears an eyedrop for controlling degrees? Is it workable? Any side effect?

agneskong,

How old is your son?
Did he feel not comfortable?
The price is not very expensive ah!

Thank you for your reply.
:-P

Hi richsmart
我都有聽過滴眼藥水,這方法是將瞳空放大,使眼球肌肉放鬆,但此方法會怕光,看近時還要配戴特製的眼鏡才可看到近的事物,不太方便.而眼科醫生亦不太主張.
richsmart 寫道:
Anyone hears an eyedrop for controlling degrees? Is it workable? Any side effect?

我亦問過眼科醫生和驗光師, 他們都反對"角膜矯形"去減近視, 除了風險大 (如角膜發炎/受損, 嚴重者可導致盲....), 也因為此方法是違反自然現象 (當小朋友發育時, 眼球自然會增大/長), 所以近視在小童發育期間是必然加深的。如果我們用contact lens每晚壓在眼球上, 令近視不加深或減退, 這是違反自然, 影響了遺傳因子, 令下代「K」形發展,影響深遠。
:-) :-) :-)

每種方法對每個人既反應都唔同,好應該因為自己情況同需要,請教合格既驗光師同眼科醫生,再決定用咩方法.其實依家人類都不斷去創作一d野去違反自然,那些基因食物,護膚品呀咁.....只係你選擇左去試,就要承擔後果同風險,即使激光矯視都有影響同危險啦. 小兒配戴左矯視鏡6年了,也有認識成年以後去配戴至今既朋友,都覺得非常方便,個人覺得與其將來做手術,倒不如襯早期用簡單方法去改善.

Hi 各位,
請留意, 這矯視鏡, 戴左就減度數, 但一停左戴一輪, D 度數就很快恢復原來那樣, 並沒有減小, 這方法治標不治本, 要考慮風險及長期無限量投放金錢.
http://www.slide.com/r/vg4iCTSY0D9dWsZ6sV6nsYukJSz3ZxQj?previous_view=lt_embedded_url

咁大家覺得帶普通高透氣硬鏡得唔得呢?  我聽視光師講, 帶Hard Lens可以令眼球收到signal"夠勒, 有野阻住, 唔好再長長." so 可以減慢or防止加深.   無夜晚帶個D咁"cool", 就只係好似我地帶contact lens咁.  每日可以帶4-6個鐘, 都有好效果.  有冇家長有咩comment呢對hard lens?
--- 2J 作品

I completely agree. 以前都沒有激光矯視啦!時代不斷進步,應該要有勇氣嘗試新事物,家長都是愛孩子的,會懂得取捨,配帶此鏡片不是為靚或放便,最重要是在發育年齡減慢近視加深的速度,我孩子不到7歲便帶,帶了半年效果不錯,所有眼科醫生都是反對的,視光師都很少會讚成,其實此法是沒有選擇之下的唯一一個辦法,逼不得已。

理工的費用是比較貴,但買過安心,全套服務16,000。

請問有沒有人認識一些人小時侯帶此鏡片,現今已長大,他的近視有加得很多嗎?有沒有副作用呢?謝分享。

vv123 寫道:
每種方法對每個人既反應都唔同,好應該因為自己情況同需要,請教合格既驗光師同眼科醫生,再決定用咩方法.其實依家人類都不斷去創作一d野去違反自然,那些基因食物,護膚品呀咁.....只係你選擇左去試,就要承擔後果同風險,即使激光矯視都有影響同危險啦. 小兒配戴左矯視鏡6年了,也有認識成年以後去配戴至今既朋友,都覺得非常方便,個人覺得與其將來做手術,倒不如襯早期用簡單方法去改善.
‹ 上一主題|下一主題