用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問 中華基督教會基華小學(九龍塘) 好不好 ? ...
樓主: ptn
go

請問 中華基督教會基華小學(九龍塘) 好不好 ? [複製鏈接]

Re: 請問 中華基督教會基華小學(九龍塘) 好不好 ?

係囉,我都唔係好明     

不過, 話時話, 尼間小學夠胆放小六派位比人睇, 我諗間學校覺得自己教得吾錯卦.....

而其他無甘出名的小學, 以前的升中資料也沒有

可能想畀我地睇下, 唔洗估估下, 仲可以留意佢地之後會唔會有進步!:wink:

eddie503 寫道:
不過, 話時話, 尼間小學夠胆放小六派位比人睇, 我諗間學校覺得自己教得吾錯卦.....

而其他無甘出名的小學, 以前的升中資料也沒有
~easybring~

現在4-6年級的都可以選用九龍城網或黃大仙網,有些人可能覺得穩陣d, 就選黃大仙網也說不定。

但這個派位成績是校方公佈的嗎, 我看學校網頁,好像沒有.

click here 這個派位成績是校方公佈的!
~easybring~

現在4-6年級的都可以選用九龍城網或黃大仙網,有些人可能覺得穩陣d, 就選黃大仙網也說不定。

我想知道其它41區學校的派位派邊間, 有冇家長知道???  

中華基督教會基華小學本來

無錯,基華小學(九龍塘)原是基華下午校(彩虹邨),2005年9月轉全日制,搬往以前的英華男校校舍,所以今年的同學可選擇黃大仙 或 九龍城 的校網

vickyso:
你讀上午定下午校?我係下午校架!

我讀上午校架!你邊年畢業架!

1985年畢業,好老囉!

elainehopl 寫道:
click here 這個派位成績是校方公佈的!

Thank you.
基華在黃大仙網時, 約31%英中, 今年升了少許, 不過我知好多都派到1或2志願。

聽講話有幾個A班女生, 係都要選何蔭棠, 而唔選英中, 所以可能咁樣拉低左入英中的比例。

我係1987, 下午校    我鍾意呢間小學架!

都唔係入英中就係好. 好既中中都可取架.  我唔係好識41網有d咩好中學(定義係: 成績好, 品行好), 有冇高人指點? 唔該.
~easybring~

唔知今年九龍塘基華有幾多%派到Band 1?聽講有90%喎

校方公佈的派位成績click here

369369 寫道:
唔知今年九龍塘基華有幾多%派到Band 1?聽講有90%喎
~easybring~

I can find nothing good in the school. thieves, violences, ... The good students become the hostages(feeling).

嚴重的指控

so, would u please tell me your experience. which may assist me to understand that school.

gaywa  係你自己個名, 定係指學校個名?

雖然我對基華都無咩特別好感, 但不致於好差.
我近日有問番就讀基華的家長, 他們說: 學校有向每個學生說出打架事件, 以作勸導學生的一個好課題!
其實學生打架是個別的事件(大人都有衝動的時間, 何況小學生); 學校公開事件, 我就覺得好開明, 總好過那些怕影響校譽的學校, 凡不好的事, 不公開.

如不喜歡此校, 早轉校好過, 免勞氣.

eddie503:

好同意你既講法,
小兒由小一開始就讀該校,到現時小四,
成績需然不太好,但我個人比較欣賞學校既校風,
校長,老師教學既心態,
每事都追求完美,但又能顧及追不上的學生,
始終基華都是由屋村小學轉至名校網,
我們並不能一時之間將該校和九龍塘本來的名校相提並論,
這樣有欠公道呢,
如基華可以勝過生存在九龍塘幾十年既名校,
名模,空姐,藝人專用護膚品dermalogica,超底價六五折,
歡迎到"我的個人網頁"參觀
‹ 上一主題|下一主題