用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得 ...
樓主: evelyn317
go

小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾吓笑 [複製鏈接]

Re: 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

上次家長日時連老師都話學校間謄食公司唔得,話學校考慮換個間,希望新學年成事啦。
肥仔媽咪 寫道:
[quote]
lcy1998430 寫道:
我個女就新屎坑三日香,第一次食新野就食好多,第二次就唔so都唔so下,難為我成日要諗煮乜鬼比佢食!
我個仔都係, 明明前排好鍾意食既但過一輪又話唔好食 , 那麼開學你是否煮飯給囡帶返學食呢?[/quote]

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

我無上

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

藍莓素係咪藥丸咁定沖水飲ga   
我早排買過D藍莓乾(但又唔係乾淨淨)細細粒,話每日食15粒,阿囡鐘意到不得了
肥仔媽咪 寫道:
[quote]
carollam310 寫道:
我女都有食鈣片..藍莓素...仲有飲司各脫.... :  :
你買那隻'藍莓素'牌子呀?[/quote]

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

好似個個小朋友都怕飲藥水,阿囡次次要睇醫生就自己同醫生"申請”只要食藥丸   

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

AE_bb 寫道:
肥仔媽咪,

講開個數學, 唔知點解次次上親呢個網都 hang 左係某個畫面   
你講開又好似係喎, 不過依家佢做網上功課我都冇跟眼, 做成點都唔知!

LULU-MAK 寫道:
我平時只係會係中午飯既時候....加兩粒'米飯添加'落D米到一齊煮.
我個仔暫時乜野額外既都冇俾佢食, 淨係煮三色飯咋! (紅米+糙米+白米)

我都係架   
karencircle 寫道:
好似個個小朋友都怕飲藥水,阿囡次次要睇醫生就自己同醫生"申請”只要食藥丸   

想問下會唔會好鞋口架

我聽人講過紅米和糙米都好有益...

肥仔媽咪 寫道:
[quote]
LULU-MAK 寫道:
我平時只係會係中午飯既時候....加兩粒'米飯添加'落D米到一齊煮.
我個仔暫時乜野額外既都冇俾佢食, 淨係煮三色飯咋! (紅米+糙米+白米)[/quote]

AE_bb 寫道:
想問下會唔會好鞋口架

我唔覺鞋口重好鐘意嗰種口感添, 開始食係因為個仔成日生飛滋, 食咗快一年真係好似幾好.

我記得我佗個細女果陣食白米+糙米, 我老公已經話d飯好難食    反而我個仔話 ok 喎
肥仔媽咪 寫道:
[quote]
AE_bb 寫道:
想問下會唔會好鞋口架

我唔覺鞋口重好鐘意嗰種口感添, 開始食係因為個仔成日生飛滋, 食咗快一年真係好似幾好.[/quote]

AE_bb 寫道:
我記得我佗個細女果陣食白米+糙米, 我老公已經話d飯好難食    反而我個仔話 ok 喎
會唔會浸得唔夠時間呢?

咁要浸幾耐先夠架
肥仔媽咪 寫道:
[quote]
AE_bb 寫道:
會唔會浸得唔夠時間呢? [/quote]

AE_bb 寫道:
咁要浸幾耐先夠架
如果淨糙米早一個鐘浸就得, 但紅米就要早半日浸所以會麻煩少少.

ic

咁比例係幾多呀   
肥仔媽咪 寫道:
[quote]
AE_bb 寫道:
咁要浸幾耐先夠架
如果淨糙米早一個鐘浸就得, 但紅米就要早半日浸所以會麻煩少少.[/quote]

Re: 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾

我無比阿女帶飯嫁,因為我要返工,又唔想阿女朝早拎咁多野,所以佢食學校D餐架咋!
最慘係例如我煮雞冀,已經買成12隻3個人食,我覺得已經好夠架啦(諗住如果有淨就帶飯返公司食),呀個衰女就要食成7隻都話唔夠,咁下次買15隻啦,跟住佢又話好飽,只食1隻,甚至唔食添呀,你話係咪嬲死呀?
肥仔媽咪 寫道:
[quote]
lcy1998430 寫道:
我個女就新屎坑三日香,第一次食新野就食好多,第二次就唔so都唔so下,難為我成日要諗煮乜鬼比佢食!
我個仔都係, 明明前排好鍾意食既但過一輪又話唔好食 , 那麼開學你是否煮飯給囡帶返學食呢?[/quote]  

醒目開學勳章

啱啱和阿女去完健康中心做體檢:

身高屬於大碼 (134.5cm)
體重屬於細碼

阿女高左好多  :

醒目開學勳章

藍莓素係藥丸包裝

我女食開個隻是 BioWorld 牌子, 加拿大製造, 萬寧有售。

但我見很多人都係買日本出品。

[quote]
karencircle 寫道:
藍莓素係咪藥丸咁定沖水飲ga   
我早排買過D藍莓乾(但又唔係乾淨淨)細細粒,話每日食15粒,阿囡鐘意到不得了 [quote]

醒目開學勳章

可能係學校做會員, 係學校俾卦。

英文的每日一篇就要學生要俾$  

肥仔媽咪 寫道:
我仔數學係入現代教育網, 我諗你囡呢個web係要另外俾$!

講開營養, 我地買好多生果比小朋友食, 我咩生果都會買, 我d仔最like就係食藍草梅, 小小一盒要成廿幾蚊, 佢地真係好識食~~    有時又會買下奇異果, 有時會買鮮果汁做下午茶!   

呀仔明天返完學就開始放假喇!      

醒目開學勳章

Re: 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾吓笑呵呵

Hi 各位,

我來報到的  
‹ 上一主題|下一主題