用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大力游泳會
go

大力游泳會 [複製鏈接]

大力游泳會

我小朋友對於泳會印象很差, 因為他以前跟一些泳會的助教很無禮. 請問大力泳會的教練會否好tough, 小朋友喜歡他們嗎.

Re: 大力游泳會

我女女禽晚第一日上堂.....一班4個小朋友有2個教練.
我覺得d教練都好有心機, 因為其中一個小朋友唔係甘敢放個咀落水學吹氣, 其中一個教練會比較專注去教佢. 結果差不多完堂時...個小朋友都可以將全個頭浸落水..我0個刻都好登佢開心有為佢鼓掌添.
當然亦有嚴的時侯, 好似我女女企又企唔定, 教練要佢地踢水, 叫佢望前面踢. 佢又周圍望又望前又望後..結果教練都會輕輕拍一拍佢個頭, 叫佢唔好周圍望.
之後...問女女好唔好玩....佢話好開心好好玩囉

我今晚都係游第一堂. 明天上黎報下料先.

Yee & Susanna

多謝妳們的回應. 如可以的話, 在妳們囡囡上課時, 同場又有中級或以上的泳班, 可否幫我留意一下教中班的教練會不會執學生姿勢同態度如何. 其實我仔仔已學會游, 只不過係極度漫游. 停左2年今年想俾佢再游. 先謝

My daughter has been learning at Dali for more than 1 year.  She can swim without floating board for a short distance now (about 5 metres).

For sure it's fun for kids aged below 5 (四人小組)and the coaches are nicer.  However, for those 5-15 years old classes, the coaches will 執學生姿勢 and more demanding.

dear hihi,
i want to know when can let the baby learn swimming?
my son now is 14 months.
thanks/annie

Jean,

我個囡都是在大力泳會游水,初入去時都被編去中班上課。

我覺得"大力"的教練對小朋友都有要求,會執他們的姿勢。教初班的教練會在水中教導小朋友(因為他們未懂游泳)。而中班或以上的教練就不會經常下水,他們會在池邊留意學員的姿勢是否正確繼而在池邊作出指導。

我地游星期五晚上7:00-8:00 好多人, 不過佢會分人一組, 大約8個人一條link, 都算ok, 我都本身都學緊自由式, 但不懂透氣, 我見教練不斷重覆要佢試, 我覺得不錯, 又沒令我女覺得悶, 總括來說 ok la.

SUSANNA,

你囡囡join左星期五,我囝囝上星期六下午,但好多人,一條link有三班四人小組,兩班2-4歲班。你囡囡係咪join四人小組班,定話中班呀,見吾見到有2-4歲班呀。

SUSANNA 寫道:
我地游星期五晚上7:00-8:00 好多人, 不過佢會分人一組, 大約8個人一條link, 都算ok, 我都本身都學緊自由式, 但不懂透氣, 我見教練不斷重覆要佢試, 我覺得不錯, 又沒令我女覺得悶, 總括來說 ok la.

mkwok,susanna
我都想同囝囝報大力游水,我想問下5歲以上係咪要自己入去沖身and地方清唔清潔,唔該.

Dear HiHi, 樂樂家 & Susanna
Many thanks for your feedback and information. 想請問個池咁迫, 兩個泳員之間距離會否很近, 游水時會唔會很難就位.

yeeli,

我囝囝剛剛5歲,我都怕比你話,所以都係由老公幫佢沖身,佢地的地方都好清潔。

yeeli 寫道:
我都想同囝囝報大力游水,我想問下5歲以上係咪要自己入去沖身and地方清唔清潔,唔該.

mkwok
唔該你,我重有野想問,我地d媽咪係邊到睇小朋友學游水呢,係咪一定有30度呢,我驚囝囝會凍,唔好意思好多野問,
mkwok 寫道:
yeeli,

我囝囝剛剛5歲,我都怕比你話,所以都係由老公幫佢沖身,佢地的地方都好清潔。

[quote]
yeeli 寫道:
[/quote]

Hi,yeeli
家長可坐在泳池邊近距離觀課,如驚囝囝凍,可上13樓寫字樓或大公司買保暖泳衣,泳池水溫微暖!
yeeli 寫道:
mkwok
唔該你,我重有野想問,我地d媽咪係邊到睇小朋友學游水呢,係咪一定有30度呢,我驚囝囝會凍,唔好意思好多野問, [quote]
mkwok 寫道:
yeeli,

[quote]
yeeli 寫道:
[/quote][/quote]

yeeli,

我剛剛睇到先知自己打錯字,吾好意思。

我都怕比人話,所以都係由老公幫佢沖身。

Jean,

一條線同一時間兩個人游就一定夠位唔會碰撞到。如果有時間可以上去參觀下場地,咁就可以安心啲。

我女女0個段時間係4人小組一條link. 8-9pm

其實D水都凍架, 成日見女女係水入面彈黎彈去. 初初仲以為佢企唔定. 佢一上水就話好凍. 所以我都會比件保暖泳衣佢.

mkwok 寫道:
SUSANNA,

你囡囡join左星期五,我囝囝上星期六下午,但好多人,一條link有三班四人小組,兩班2-4歲班。你囡囡係咪join四人小組班,定話中班呀,見吾見到有2-4歲班呀。

[quote]
SUSANNA 寫道:
[/quote]

Jean 寫道:
Dear HiHi, 樂樂家 & Susanna
Many thanks for your feedback and information. 想請問個池咁迫, 兩個泳員之間距離會否很近, 游水時會唔會很難就位.

Jean,
我覺得唔迫喎!佢哋操水時大多數是靠左手邊出發,從右手邊回來,基本上不會碰撞到。除非後面的一個游得快追上前面的泳員。但都不會碰到一起,他們會在兩個人之中穿過去。
若有時間可以去看一看他們上堂的情況如何,自己看一看可以較安心嘛!

Yee280102,

請問你囡囡上星期幾呀,因星期六真的好多人,3個4人小組加2組幼兒班一條link。

[quote]
Yee280102 寫道:
我女女0個段時間係4人小組一條link. 8-9pm

其實D水都凍架, 成日見女女係水入面彈黎彈去. 初初仲以為佢企唔定. 佢一上水就話好凍. 所以我都會比件保暖泳衣佢.

Yee280102,

D水唔係暖架, 又話暖水池咩?
‹ 上一主題|下一主題