用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 買新琴,唔該比d建議呀?
樓主: 豬豬媽
go

買新琴,唔該比d建議呀? [複製鏈接]

Re: 買新琴,唔該比d建議呀?

YC:
你可以打電話問下, confirm 是否上 kawai 個倉選琴。
(如果full paid的話相信會再平d)

之前買琴四圍睇琴及上網睇左d資料, 最後買左2手kawai 琴 (上手買家是經嘉韻鋼琴買的, 所以打去問清楚, 確保不是陳列琴)

嘉韻網址

Hi MaMaCandy,

你可以上yahoo或黃頁找搬琴公司,有很多選擇,standard price is $400 - $500, 視手地區,遠近。多問幾間。如你要買琴

豬豬媽 寫道:
YC,

我之前都查過1083問嘉韻琴行的 info, but 嘉韻 said they do not sell piano ga.

So, if you need 嘉惠琴行資料,我可以比你,要唔要?

豬豬媽

[size=large]嘉惠琴行是Kawai香港唯一的代理;[size=medium]TomLee 亦是Yamaha香港唯一的代理.  What is 嘉韻?      

tungtungma,

我已問過2間, 都是400-500.  但未用過, 有

想請問大家:

YAMAHA U1 高身琴 與 KAWAI K-25EA
是否同GRADE ?

我CHECK過價錢, 只差2000元左右, 不知買邊隻好?

可否給些意見?

THANKS!

簽名被屏蔽

joannekyl829:
咁啱ga,我又係買咗Bachmann B78-up118m/pm
呢部,咁ga價有咁質素真係唔錯,我喺金馬倫道果間買,
果位阿生(姓劉)真係好老實,知我想塭最盡2萬倒,他都唔
推D萬8萬9比我,反而介紹這部萬多蚊ga,我重主動問同
試D2萬ga琴,他都堅持sale這部大陸琴,他還說:D兩三萬
ga都唔及它,Le一,兩年最滿意就係Le部,絕對能彈到8級,
如你唔嚴它,如將來一係唔換,換就唔係換2,3萬果D唔上
唔落,不如繼續用Le部,如要換就跳至4,5萬以上ga 歐洲
琴...咁話WO !!!
但大家要小心選擇去琴倉,早幾個月曾在報刊上睇到篇報
道觀塘某工業中心某大型琴倉(好似叫名X屋)可能唔只淨
係Le間,賣的跟本唔係佢地所為的喺日本7,8年ga Yamaha,Kawai 陳列琴,而是廿年嘅番新琴,內胆已換過晒,失了專有特色,最可怕因處理不當曾有家長買後發現蟲卵及'嘔'出蟲或買後幾個月就音質出現問題,叫他們嚟整就諸多推塘.....

不得了啦, 我就是找名X屋於今個星期六搬琴. 咁咩要 cancel order.

唔知有無人可提供有信用的搬琴公司呢?幫幫忙

揾他們搬,問題不大,如幫他買就小心D,
check 清楚型號及年份,因他們只會講
D琴只放了幾年ge.不可盡信.

你們對買鋼琴的資料分析得好好, 真係好有用, 我又想請教你給我一些意見, 因我家住村屋中層, 有什麼細size及平價(約1萬)的琴好介紹, 而且我女兒只學了幾個月, 有何提意呢, 因練琴要塔車好遠呀, 好煩。

咁我想問下...如果KAWAII CX-5 可以賣到幾多錢?!買左都有十幾年啦!!彈左幾年就冇用...

如果$10,000, 就同我的情況一樣, 基本上有2個選擇:
1.  二手矮身琴
2.  近$13,000 大陸琴
二手琴, 我實在不信琴倉.  我只會考慮琴行或朋友的二手琴.
大陸琴其實是好選擇, 之前都有很多 mention.  

Q鈿媽媽 寫道:

你們對買鋼琴的資料分析得好好, 真係好有用, 我又想請教你給我一些意見, 因我家住村屋中層, 有什麼細size及平價(約1萬)的琴好介紹, 而且我女兒只學了幾個月, 有何提意呢, 因練琴要塔車好遠呀, 好煩。

大陸琴 very good ah. we bought it at only $12,000... very good quality and good sound. it is very worth it

how much of U1?

U1 - original price $43,xxx.  

但其實香港咁潮濕, Kawai 既 quality 比 yamaha 係差d

有時落雨天, Kawai d 木比較漲, d 音色好似有 d 鼻塞咁

for long-term (after 10 yr), kawai d touching 會無咁平均

但其實香港咁潮濕, Kawai 既 quality 比 yamaha 係差d

有時落雨天, Kawai d 木比較漲, d 音色好似有 d 鼻塞咁

for long-term (after 10 yr), kawai d touching 會無咁平均

兒兒
你的琴size?及想放幾$呀!

Yamaha LU90 鋼琴 seal no. 164xxxx 是幾多年出產呢
請幫忙

Q鈿媽媽 寫道:
Yamaha LU90 鋼琴 seal no. 164xxxx 是幾多年出產呢
請幫忙

around 1973-1974, u can check it in following link-

http://www.yamaha.co.jp/english/product/piano/about/about.html
‹ 上一主題|下一主題