用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一帶飯定買飯?
樓主: muicc
go

小一帶飯定買飯? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 小一帶飯定買飯?

咁係唔係送飯好過帶飯??

你們的小朋友有無試過忘記帶飯盒回家?? 係唔係要買定兩個??

HY412,

聽你講到TIGER講好,我又心思思想買返個。但我個象印都係兩層,浸熱水後,最上個層因包唔到入個內膽(唔知你明唔明我講乜),所以就算下層好暖,上層都係唔暖。

所以我諗,係咪應該買三層既好呢,因為就算我唔係用晒三層,但有兩層係在膽內,會暖好多,另外最上可層可以裝水果,咁又好唔好呢?

如果係膠膽飯壺係咪真係三層都好重,因為我個Thermos三層真係好鬼重,但因佢係不銹鋼。

仲有飯壺用耐左,真係會有陣味,有咩辟味辦法呢,除左過熱水?

健朗媽咪,

請問你個thermos三層飯壺係咪膠膽? Thanks.

Naughtymom

[quote]
健朗媽咪 寫道:
我有次同個仔參加學校的旅行, 我用thermos的飯壺(三層), 到中午食

咪內胆係不秀鋼,飯餸格係膠, 不過真係重咗少少, 但係真係好熱, 我嗰次早上六點幾整好, 到12點幾仲出煙, 我都係我早年買咗個比我99返工帶飯(係惠康加$換), 佢話就算冬天都好熱, 所以有得換時再換多一個自己用

我諗我o個個同你是一樣的,真係好夠熱。但大人帶都嫌重,更何況小朋友。   

你小朋友帶呢個飯壺返學的嗎?

[quote]
健朗媽咪 寫道:
咪內

Hi Naughtymom,

我將二個飯壺作為大頭照, 等妳知道我買了什麼型號 (因為 D 飯壺價錢好貴 ). 我查過, Tiger 上層有 1/4" 露出, 不在內膽內. 而 Thermos 上層有 3/4" 露出, 不在內膽內. 可能因為這個原故, 個女話 Tiger 暖過 Thermos.

千萬不要放水果在飯壺內, 因為水果一暖便唔好味. 認同嗎 ?

我個二款飯壺重量如下, 不如其他 Mummy 提供你們的飯壺重量, 以便可以參考 :
1/ THERMOS 三層 ( 有湯才用 ) : 淨重 525 G
2/ TIGER 二層 : 淨重 500 G

個飯壺用了一個學年, 每次裝飯前用熱水過下, 已經無異味.

HY412

Naughtymom 寫道:
HY412,

聽你講到TIGER講好,我又心思思想買返個。但我個象印都係兩層,浸熱水後,最上個層因包唔到入個內膽(唔知你明唔明我講乜),所以就算下層好暖,上層都係唔暖。

所以我諗,係咪應該買三層既好呢,因為就算我唔係用晒三層,但有兩層係在膽內,會暖好多,另外最上可層可以裝水果,咁又好唔好呢?

如果係膠膽飯壺係咪真係三層都好重,因為我個Thermos三層真係好鬼重,但因佢係不銹鋼。

HY412,

我睇到啦。你真係好好人丫,唔該晒!

唔怪得你囡話TIGER熱過THERMOS啦,原來係咁原因,我都覺得外露部份根本就唔保暖,其它媽咪買時都要小心。

係喎,我又豬左添    冇諗過水果放飯壺會唔好味添。

唔該晒你!

Naughtymom

HY412 寫道:
Hi Naughtymom,

我將二個飯壺作為大頭照, 等妳知道我買了什麼型號 (因為 D 飯壺價錢好貴 ). 我查過, Tiger 上層有 1/4" 露出, 不在內膽內. 而 Thermos 上層有 3/4" 露出, 不在內膽內. 可能因為這個原故, 個女話 Tiger 暖過 Thermos.

千萬不要放水果在飯壺內, 因為水果一暖便唔好味. 認同嗎 ?

我個二款飯壺重量如下, 不如其他 Mummy 提供你們的飯壺重量, 以便可以參考 :
1/ THERMOS 三層 ( 有湯才用 ) : 淨重 525 G
2/ TIGER 二層 : 淨重 500 G

個飯壺用了一個學年, 每次裝飯前用熱水過下, 已經無異味.

HY412

[quote]
Naughtymom 寫道:
HY412,

[/quote]

HY412,
想請教你會整D咩餸比小朋友帶飯?可否舉例作參考.
另你早上才做新鮮飯餸,咁咪要好早起身?
MarcusMa

Hi MarcusMa,

我做了全職主婦剛二年, 都係由二年前起開始學煮飯, 所以 … 真的有點獻醜 …
如果是湯/飯/炆雞翼 ( 薯仔/瑞士汁/萄汁/蠔油 …… ) – 只會每天早上隔水翻蒸 15 分鐘左右.
如果是菜類 – 無論是烚/炒 … 都會每朝早新鮮整.
其他每朝新鮮整的餸菜會有 : 蒸豆腐/蒸排骨/焗豬肉/火腿”菜圃”炒蛋/炒麵或烏冬 (內有椰菜+火腿+蛋) /鮮茄炒蛋/粥類/栗米肉粒/魷魚蒸豬肉/梅菜蒸豬肉……, 有時偷懶都會蒸珍珠雞+燒賣+蝦餃/三文治 ( 芝士+火腿/番茄+火腿+烚蛋 …… ).

我比較整得慢, 所以每朝早起 20 分鐘.

**希望其他 MUMMY 能提供多 D 菜單交流.

HY412

MarcusMa 寫道:
HY412,
想請教你會整D咩餸比小朋友帶飯?可否舉例作參考.
另你早上才做新鮮飯餸,咁咪要好早起身?
MarcusMa

醒目開學勳章

Hi,

This is really a very good topic!

Can any mom 提供多 D 菜單?

請問小一用二層分格的飯壹會否不便呢?因阿囝比エ人姐姐服待慣,怕佢自己攪唔掂!

Hi HY412,
嘩! 你好快手喎, 只需早起20分鐘就OK.
我剛做了全職媽咪一年, 現在仍有工人用, 但打算明年工人合約完了,囝囝上咗小學就不用工人了.  成6年未煮過飯, 到時唔知攪唔攪得掂,因我最帕煮飯.

各位, 其實我仍然仲物色緊其他的飯壺, 因為冬天的時候, 用thermo or tiger, d飯
‹ 上一主題|下一主題