用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 基華小學(九龍塘)自組校車
go

基華小學(九龍塘)自組校車 [複製鏈接]

基華小學(九龍塘)自組校車

請問有冇人有興趣自組校車返基華,因基華已經沒有車位給我小朋友返學

坑囗 ---基華

Re: 基華小學(九龍塘)自組校車

I'm interesting as my daughter will attend P.1 this year but could you please tell me when you apply for the school bus becaues i have not yet submitted any form to the school & did you ask if they will consider to change a large van if many students can't get the seat ?  

其實唔係物野校車,我想湊3一4個小朋友搭的士。

369369,

想問基華好唔好?因為我有朋友個仔出年9月讀小一, 佢想選此校, 但對此校完全無認識, 可否告知此校的資料給我。

唔好意思! 我想問一下, 你住在坑囗 也送小朋友到基華上學.這間學校有那些地方令你十分喜歡 :
因我也有考慮這間學校給我仔仔.請賜教!
369369 寫道:
請問有冇人有興趣自組校車返基華,因基華已經沒有車位給我小朋友返學

坑囗 ---基華
好多..好靚外貿出口歐美日品牌嬰兒童服裝,快Dclick入去[個人網頁]睇啦!!!

其實最主要基華校長同老師都很有愛心,P.2又用全普通話教學,又係津校,又41網中學。

P.2又用全普通話教學?? 係中文科? 甘常識科係吾係?? 是真的嗎?

唉, 我仲心大心細, 吾知讀吾讀好

係剛收到校方通知新學期開始P.2實行全普通話教學!但不會用於常識科!

自行收生方面, 不知機會大不大.因我是住在黃大仙區的.

好多..好靚外貿出口歐美日品牌嬰兒童服裝,快Dclick入去[個人網頁]睇啦!!!

用普通話教學好進取,好多學校想做,但係都做不到,因為老師們未過基準,長遠計學好語文,用普通話學中文,加強英文訓練,對小孩子學習有莫大好處!

Re: 基華小學(九龍塘)....校車公司老細甘生

基華小學(九龍塘)個間校車公司,本身只得一架校車,在彩虹邨舊址,即基華小學(下午校)做咗幾十年,基華小學(下午校),在零五年搬去九龍塘轉全日制,於是七佰幾個學生要搭校車,但校車公司老細甘生,佢自已只得一架校車,根本食唔晒D學生,於是自已做判頭,揾咗D大車返嚟,自已就揸番自已架校車食一條校車線,但佢租番嚟D校車當然全城至平,校車又殘又舊,車費又收得貴,有揾家長笨之嫌,好多家長投訴校車又殘又舊,但校長全力保護甘生,校車公司老細甘生又好記姓,自己揸緊架校車,無學生list在手,都會好記得邊個小朋友退出唔搭校車,若果邊個小朋友曾經搭過校車,之後唔搭,乜野原因想搭番校車,甘生佢會話:哦...XXX...以前咪搭過啦,後尾無搭啦...跟著話...睇吓有無人唔搭,讓出個位比你,之後扮野留你姓名電話,但之後音訊全無,哈...個年你就惨,要自力更生唸方法送小朋友去(九龍塘)返學,仲有若果有家長對校車服務有意見反映,佢會忽然態度好差,之後同你大聲嘈交話:唔希罕你...咪唔好搭我架校車攞...哈...完全唔放家長在眼內,甘生平日又鐘意着黑色polo T裇揸自已架校車,似油尖旺大哥個look多D,多過似校車司機,甘生果然有大哥既性格,校長曾經將校車招標,但唔公開投票,唔比家長自已揀校車公司,最後甘生大熱勝出,七佰幾個學生校車費,最平每個月要三佰七十,最貴要七佰幾,每個月三四十萬校車費無走雞,一年有十一個月要交校車費,四佰五十萬不知幾和味...!九三年七月,土瓜灣聖公會牧愛小學校長被揭呃錢,結果誤殺女會計,企圖放火燒屍毀滅證據,大家可有印象...!

基華小學(九龍塘)個間校車公司,本身只得一架校車,在彩虹邨舊址,即基華小學(下午校)做咗幾十年,基華小學(下午校),在零五年搬去九龍塘轉全日制,於是七佰幾個學生要搭校車,但校車公司老細甘生,佢自已只得一架校車,根本食唔晒D學生,於是自已做判頭,揾咗D大車返嚟,自已就揸番自已架校車食一條校車線,但佢租番嚟D校車當然全城至平,校車又殘又舊,車費又收得貴,有揾家長笨之嫌,好多家長投訴校車又殘又舊,但校長全力保護甘生,校車公司老細甘生又好記姓,自己揸緊架校車,無學生list在手,都會好記得邊個小朋友退出唔搭校車,若果邊個小朋友曾經搭過校車,之後唔搭,乜野原因想搭番校車,甘生佢會話:哦...XXX...以前咪搭過啦,後尾無搭啦...跟著話...睇吓有無人唔搭,讓出個位比你,之後扮野留你姓名電話,但之後音訊全無,哈...個年你就惨,要自力更生唸方法送小朋友去(九龍塘)返學,仲有若果有家長對校車服務有意見反映,佢會忽然態度好差,之後同你大聲嘈交話:唔希罕你...咪唔好搭我架校車攞...哈...完全唔放家長在眼內,甘生平日又鐘意着黑色polo T裇揸自已架校車,似油尖旺大哥個look多D,多過似校車司機,甘生果然有大哥既性格,校長曾經將校車招標,但唔公開投票,唔比家長自已揀校車公司,最後甘生大熱勝出,七佰幾個學生校車費,最平每個月要三佰七十,最貴要七佰幾,每個月三四十萬校車費無走雞,一年有十一個月要交校車費,四佰五十萬不知幾和味...!九三年七月,土瓜灣聖公會牧愛小學校長被揭呃錢,結果誤殺女會計,企圖放火燒屍毀滅證據,大家可有印象...!

爆大鑊!

超人,

你有無同校方反應呀?

我都有聽過呢個傳聞.

我覺得呢間學校有好多問題. 可以用"迷(?)"去形容. 內部行政亦幾混亂. 我及其他家長既投訴信, 詢問電話, 好多時都不了了之, 又或者係被太極高手"sa"一輪, 答完=無答. 家教會又光說不做. 真係神秘過Bermuda Triangle.

算啦. 唔想講太多. 我個小朋友仍然在學. 但打算明年或者會轉校.

我朋友仔仔係基華讀, 揀基華既原因係佢老公係基華舊生. 佢就覺得基華新校好谷D學生, 功課越黎越多. 仲話始終係彩虹村好D. 可能因為而家入左41網, 太多名校競爭, 學校要發力谷D學生. 否則都好難企得住.  搞到我朋友壓力好大好緊張. 成日只要仔仔讀書做功課, 搞到親子關係都差左.  學校較重視學生成績多於其它. 不過佢就話學校老師就好細心.
該用戶已被刪除

由 angelymama 於 2006-10-17 12:11:28

超人,

你有無同校方反應呀?

超人話"但校長全力保護甘生", "校方"係指校蕫會??

超人,
睇嚟您好激噃!

不過,尊重孩子的學校是美德!孩子是看着你的品行而成長。
在現今社會如果你有真憑實據嘅話,校長無可能可以'全力保護甘生'。如果你有誠意解决問題,請平心靜氣和校方反映,抹黑不是解决方法!
‹ 上一主題|下一主題