用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生媽咪K.3 開心Chatroom for(2006-2007)
樓主: LL6684
go

民生媽咪K.3 開心Chatroom for(2006-2007) [複製鏈接]

Re: 民生媽咪K.3 開心room for(2006-2007)

Hi, 各位, 我係今年小一家長, 我又入黎踩

Re: 民生媽咪K.3 開心room for(2006-2007)

Pearllpopo & maggkiki >> 妳地解釋得好清楚, 唔該哂      

學校幾時派通告比我地問家長留唔留位 ???

又有問題 ???
(1) 九月份自行報名到心儀學校一間, 大約十一月知結果. 如選中, 就要決定是否去那心儀的學校, 如去, 就要到該校註冊; 如不去, 就千萬不要去註冊. 一經註冊, 教署會將結果通知你的小朋友所屬的幼稚園.

~~ 即係9月已經決定要揀民小 ??? 如果唔揀就係直接揀另一間 ??
如果呢個時間冇揀民小, 就唔會有第2次機會 ??

e.g. 我9月揀了 A 學校 (不是民小), 但 A 學校唔收,
民小就唔會留位比我 ??? 因為我當時已放棄了民小個位 ??

唔好意思, 煩左少少    

cherrybibi,

9月1日老師已經派

Pearllpopo >> thanks, pls check pm    

簽名被屏蔽

好都問過呀女,佢係話未派!
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

dorcil,
開學那日(K3E)老師講過, i-pen會係start reading (好似話大約Oct/Nov) 和書一起派.
當時冇講過有英文VCD!?!?  係唔係今年轉

簽名被屏蔽

dorcil,

係 bor

CANMAX,
miss u ar~好野你識來找我喎~haha~

CANMAX 寫道:
hi LL6684,

I 'm back to Hong Kong. If you have time, pls call me.

Canmax

乜唔係未派咩?

dorcil 寫道:
Pearllpopo,

book list 上, 好似有英文vcd??

簽名被屏蔽

好簡單,書局有些standard既膠套一買返黎就可以套落去連膠紙都唔洗痴呢!

dorcil 寫道:
粉紅色個本英文寫字薄, 好似要包一包.   
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

車路士,
DONE!!   
Good recommendation!     
車路士 寫道:
好簡單,書局有些standard既膠套一買返黎就可以套落去連膠紙都唔洗痴呢!

[quote]
dorcil 寫道:
粉紅色個本英文寫字薄, 好似要包一包.   
[/quote]

Hi, 好姨!
  我個囡囡去年K.2程況同你個小朋友一樣, 仲要係頭站尖沙咀, 更慘!! 曾經問過幾間不同校車公司, 但佢地一聽到我講完條路線, 都係叫我搵百利! 有點壟斷感覺!

如果各家長有其它校車資料, 請提供!
好姨 寫道:
hi all k3 mama

我係k2 媽媽
我都想知多d轉左下午班後你地適應如何
希望你地唔介意我入黎8下

有d野想呻下
但事情總叫解決左

家住何文田
回家個程保姆車話要個仔係車到坐45mins
即12:50mins 開車送佢回家
1點先到家門

理由係無車順路
要等埋小學果班放學

我唔知點算
試問一日45mins
5日就幾多個小時

一星期就咁浪費左幾多時間

點解得百利去何文田

我而家真係唔知點做
因工人要揍兩歲的女兒
又點可以出黎接佢呢

頭先仲1:30pm 到達家門

於是打去cancel 左回程的校車
現在睇下有無得搵街車 or 婆婆黎幫手

想問下你地以前係咪一升班坐校車的又係咁亂

Pearllpopo,

想請問:
引文--(1) 九月份自行報名到心儀學校一間, 大約十一月知結果. 如選中, 就要決定是否去那心儀的學校, 如去, 就要到該校註冊; 如不去, 就千萬不要去註冊. 一經註冊, 教署會將結果通知你的小朋友所屬的幼稚園. 民小一知, 小朋友民小的學位就不保.~~~~~~~~~~~是否只可選一間學校報名?

97+01,
九月份係可以選一間學校報名.  問題係在是否去註冊. 一經註冊, 民小的學位就不保.
97+01 寫道:
Pearllpopo,

想請問:
引文--(1) 九月份自行報名到心儀學校一間, 大約十一月知結果. 如選中, 就要決定是否去那心儀的學校, 如去, 就要到該校註冊; 如不去, 就千萬不要去註冊. 一經註冊, 教署會將結果通知你的小朋友所屬的幼稚園. 民小一知, 小朋友民小的學位就不保.~~~~~~~~~~~是否只可選一間學校報名?

Pearllpopo,
           唔該哂!
該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題