用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培正vs培僑, 你們會怎樣選擇?????
go

培正vs培僑, 你們會怎樣選擇????? [複製鏈接]

培正vs培僑, 你們會怎樣選擇?????

""

醒目開學勳章

Re: 培正vs培僑, 你們會怎樣選擇?????

要睇下個小朋友適合邊種教學法,因為兩間係完全唔同模式。

Fatty

其實我對這兩間學校的認識都好膚淺.
只知道培正是傳統式教學, 中文中學.
培僑是著重兩文三語.  請問妳知不知培僑出來的學生是不是真的兩文三語呢?

thanks.

醒目開學勳章

培僑- 我一D都唔清楚呢間,剩係知佢教學模式有D似國際學校。

培正 - 口啤好好既一間傳統名校。

我會選培正 。

培正係私校,培僑係直資。基本上,兩間都是很難入嘅學校,尤其前者。皆因有口碑。

所以揀嘅係校方,除非你有必入嘅渠道。

培正不差,培僑亦很好。兩家都不會選錯。

培僑是兩文兩語.  數學和中文是用普通話.  英語是net teacher 教.

而平常學校早會, 集會, 都是用普通話or 英語來講.  是語言訓練的好環境.

小女的普通話經過一年的浸淫後, 現在看普通話節目都有八成聽得明.

還有學校的功課和考試壓力很很很細.  一年只得一次考試.  而考試亦採用評估的方法去做.

老師說平時他們在課堂的表現, 在學校做的project, 已是評分的一部份.  考試都只是讓小朋友慢慢習慣考試形試.
‹ 上一主題|下一主題