用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗啟思幼稚園
樓主: COCO0624
go

元朗啟思幼稚園 [複製鏈接]

Re: 元朗啟思幼稚園

tszkiuma

全日班學費係$41XX , 老師都好有愛心同耐性

我個仔初初返學都係咁ka, e加先好好多ja,比佢食下燕窩啦, 對氣管好,或者睇下中醫啦,食得西藥好散.

尋晚班主任打電話黎問阿仔好番d未, 幾時可以返到學~~搞到我都有d唔好意思, 陳老師放左工仲要用自己d私人時間打電話關心學生.

我都想俾佢食燕窩~~但佢又有濕疹喎~~都唔知食唔食得~~

COCO0624 寫道:
我個仔初初返學都係咁ka, e加先好好多ja,比佢食下燕窩啦, 對氣管好,或者睇下中醫啦,食得西藥好散.

唔該晒Dinosaur & Coco,
我依家仲心大心細同唔同仔仔轉幼稚園, 如轉都要下學期, 回家同老公再好好商量下先

有影響ka咩??無聽過wo?

[quote]
Dinosaur 寫道:

tszkiuma

你仔仔依家讀緊邊間呀?

tszkiuma 寫道:
唔該晒Dinosaur & Coco,
我依家仲心大心細同唔同仔仔轉幼稚園, 如轉都要下學期, 回家同老公再好好商量下先

我都唔知呀? 我都係估估下   
有影響ka咩??無聽過wo?

[quote]

其實都想問下,啟思嘅教學方法係咪交淺呢!擔唔擔心小朋友上到小學會比較辛苦

我覺得啓思的教學方法係由淺入深, 從遊戲中汲取知識, 培養小朋友的學習興趣, 打好學習基礎. 我覺得這種教學方法重要過只著重抄抄寫寫. 正如大人一樣, 若果我們對一樣東西沒有興趣, 我們都不會主動去了解. 小朋友也是一樣, 抄寫, 背書只是一種個程, 但有幾多個小朋友可以真正了解抄寫或背誦的內容? 正等於我們的學習時代, 老師要我們背書未背書囉, 要默書未默書囉, 有了解過內容嗎? 求的是及格, 高分. 沒有享受過學習的真正意義, 我唔希望我仔仔重踏我的路, 所以我會選擇活動教學的學校, 培養良好的學習態度為主.

加上現在的教學方針是鼓吹通識教育, 填鴨式教育已經過時了.

你咁講我都好認同,但我見d朋友嘅仔女一上到小學就好多工課,又好多測驗,我朋友仲同我講,佢仔仔都成日發開口夢,有次佢仲聽到仔仔話'唔好擦住呀,我抄唔切呀!'跟住仲喊住咁澤醒,睇到我朋友心都痛埋,佢仔仔都係响元朗xx小學讀,係呢,咁你哋又會選擇係where讀小學呢,好似講到好遠咁,但我諗嚟d又係我地mami煩嘅一樣嘢,不如分享下啦。

其實我同我隻佬都冇諗過要個仔讀書好叻好叻. 年年考第一. 我地只係希望佢開心快樂地成長, 做個有責任感既人. 讀書成續反而係其次. 我地認為個人品德修養重要過讀書成績. 到時等佢大個左係好人定係壞人, 就決定於佢細個時的品德教育.

小學方面, 我地都諗住係屋企附近讀

你小朋友係邊度讀書呢?
macy_bb48 寫道:
你咁講我都好認同,但我見d朋友嘅仔女一上到小學就好多工課,又好多測驗,我朋友仲同我講,佢仔仔都成日發開口夢,有次佢仲聽到仔仔話'唔好擦住呀,我抄唔切呀!'跟住仲喊住咁澤醒,睇到我朋友心都痛埋,佢仔仔都係响元朗xx小學讀,係呢,咁你哋又會選擇係where讀小學呢,好似講到好遠咁,但我諗嚟d又係我地mami煩嘅一樣嘢,不如分享下啦。

你朋友的仔仔壓力很大呀~~ 我聽到個心都好唔舒服. :cry:  :cry:

由 macy_bb48 於 2006-08-26 12:31:08

你咁講我都好認同,但我見d朋友嘅仔女一上到小學就好多工課,又好多測驗,我朋友仲同我講,佢仔仔都成日發開口夢,有次佢仲聽到仔仔話'唔好擦住呀,我抄唔切呀!'跟住仲喊住咁澤醒,睇到我朋友心都痛埋,佢仔仔都係响元朗xx小學讀  

同意

我覺得啓思的教學方法係由淺入深, 從遊戲中汲取知識, 培養小朋友的學習興趣, 打好學習基礎. 我覺得這種教學方法重要過只著重抄抄寫寫. 正如大人一樣, 若果我們對一樣東西沒有興趣, 我們都不會主動去了解. 小朋友也是一樣, 抄寫, 背書只是一種個程, 但有幾多個小朋友可以真正了解抄寫或背誦的內容? 正等於我們的學習時代, 老師要我們背書未背書囉, 要默書未默書囉, 有了解過內容嗎? 求的是及格, 高分. 沒有享受過學習的真正意義, 我唔希望我仔仔重踏我的路, 所以我會選擇活動教學的學校, 培養良好的學習態度為主.

加上現在的教學方針是鼓吹通識教育, 填鴨式教育已經過時了.

COCO0624

你今日係唔係同你老公一齊帶充充返學呀    我好似見到你呀~~    唔知你有冇見到我呢   

係ar, 今日同老公一齊送佢返學ar,  你係咪同個工人一齊倍住個仔仔o個個??你咁晏唔駛返工咩?

COCO0624

你今日係唔係同你老公一齊帶充充返學呀    我好似見到你呀~~    唔知你有冇見到我呢   

係呀~~係呀~~果個就係我呀~~不過都搞添個仔先~~所以都黎唔切同你相認tim~~~
我要返工呀~~不過日日都遲到   ~~所以唯有做夜少少囉~~

你今個星期日會唔會去個家長會呀?

[quote]
係ar, 今日同老公一齊送佢返學ar,  你係咪同個工人一齊倍住個仔仔o個個??你咁晏唔駛返工咩?

我今個星期日要去南丫島ar,所以來唔到啦,係呢我想問下你平時倍到個仔幾點先走ar

係呀~~係呀~~果個就係我呀~~不過都搞添個仔先~~所以都黎唔切同你相認tim~~~
我要返工呀~~不過日日都遲到   ~~所以唯有做夜少少囉~~

你今個星期日會唔會去個家長會呀?

[quote]

我都係陪到佢差唔多9點我就要走咯~~~

你今個星期唔得閒呀~~唔緊要~~等我聽完之後再講返比你聽   

你住係邊度架?  

我住朗屏ka,你呢?係wo平時我個仔上堂係咪四圍走ka?你咁遲先走實知啦     

我都係陪到佢差唔多9點我就要走咯~~~

你今個星期唔得閒呀~~唔緊要~~等我聽完之後再講返比你聽   

你住係邊度架?  
‹ 上一主題|下一主題