用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學家長交流區
樓主: sanlocama
go

油麻地天主教小學家長交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學家長交流區

sirlo,

油天頭3年, 叫做活動教學, 形式是分小組圍圈坐, 但都是有默書, 測驗.

sanlocama,

美術堂是用平時食飯用的檯墊, 再用橡皮筋札住就可以帶回學校, 我見有時阿女帶報紙都可以. 我都是自己在外買粉彩, 什麼牌子都可以的. 你可以給小朋友一把縮骨傘放在書包, 有需要時可以用.

你住得近唔近學校? 近就唔駛那麼早起身了. 油天已經返得遲了, 海泓道返8:00, 仲要早些返學.

rowena0219,

那2條校裙合唔合身? 食飯唔駛帶檯墊, 因為是在飯堂食, 可以自己帶餐具, 或者用飯堂的都可以.

必必,

那2條校裙fit得很, thanks!
女仔的髮飾係唔係用藍色, 其他色可以嗎? :wink:

Thank you 必必!

rowena0219,

條裙fit, 會好快唔合穿了.

女仔髮飾無限定, 我見五顏六色都有.

sirlo,

唔駛客氣.

hi,rowena0219,katiema
你有幾多小朋友?得閒傾吓計   
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

必必,

所以我買

sanlocama,

hi, 我家有兩隻化?龍   :tongue:   

ROWENA0219.
係唔係好字呢 差幾多歲?有否成日      咁?湊兩個辛不辛苦?   
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

rowena0219,

時代唔同了, 現在的校長開明好多......開學時你睇下就知係藍定係五顏六色. :-

sirlo,

我本人覺多數p.1 - p.3 都會說活動, 但到p.4開始就一定會傳統式, 只睇說活動有幾活動, 說傳統有幾傳統, 唔知你明否我說什麼!!!

必必,

多謝你解答, 好彩你講咋, 我真冇想過要買粉彩 & 墊, 因阿女學校攪掂晒, 墊都只係帶膠檯布, 如在學校訂飯, 第一餐"餐具"就會送一盒, 咁學校有櫃桶給小朋友放東西嗎, 不是自己的寫字檯下面果個喎

sanlocama,
我有一女8歲, 一仔6歲, 他們是不同學校的

Dear katiema,

Thank you very much.

Regards,

katiema,

無locker的, 所以阿女個書包時常都好重.

你個大女在那間學校讀? 2個唔同學校, 返學放學都幾煩.

必必,
你湊兩個咪好辛苦 ,因為我好難安排去學野時間,成日都撞期,所以都好想好心急知小一的課外活動,不過我都知每年都會有d改變,你的經驗小一的課外活動男仔有麥好玩?

原來我們這裡大多都有2個小朋友.  我湊2個都唔係辛苦, 因為我有人幫手湊, 不過最煩是阿女的功課, 到細仔都升埋上小一時, 我真係好唔得閒.

sanlocama, 你是不是只有一個小朋友?

其實小一唔係好多活動, 最主要是中/西樂, 這些都要由小一學起, 到三年級左右, 就可以入中樂團/管弦樂團.  其餘有游水, 繪畫, 書法這些都可以在外面學.

有些活動都要到3,4年級才有得參加, 如童軍, 合唱團, 中樂團/ 管弦樂團. 我個女雖然搭校車, 但每個星期都要湊佢三日放學, 因為參加課外活動是無校車搭.   

sanlocama,

我斱想係個好字, 但......
大女5.5歲, 細女2.5歲, 佢兩個一時糖黏豆, 一時水溝油. 無乎!   

rowena0219,
兩個女女都係好的,因時代唔同,仔娶左老婆就無呀媽,女嫁左人都會掛住呀媽,而且女婿都會孝敬外父母,女會貼身d,好湊d
點解你唔選女校   可以一條龍直上,成十一年唔駛煩麻

葆媽 fyhui : anthonymon ,
得閒就入黎傾吓計麻,唔好咁怕醜la         

你地買晒D野未呀?

仲有無油天的朋友,大家talk talk

sanlocama

我斱想選一條龍女校, 但我家老爺唔想, 無法!  
我係油天畢業生, 1st round有些少著數, 結果好好彩1st round就掂

[quote]
rowena0219 寫道:
sanlocama

我斱想選一條龍女校, 但我家老爺唔想, 無法!  
我係油天畢業生, 1st round有些少著數, 結果好好彩1st round就掂

油天小一生係唔係會在開學前仲有家長日呀?
‹ 上一主題|下一主題