用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學家長交流區
樓主: sanlocama
go

油麻地天主教小學家長交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學家長交流區

:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

sanlocama,

我部電腦有問題, 所以上唔到網.
你件上衫12碼~有冇打錯, 我仔都22碼喎

各位,
我仔坐校車:5號~8點上車, 你地呢?

必必,

我女只是讀普通學校o者, 在街尾的.., 安排返學放學和上興趣班真好頭痛嫁.

又想再請教你, 咁書檯旁有"歐"嗎, 可掛到袋(畫袋, 食物袋)嗎? thank you

katiema

我沒打錯,牌子是Talent 12碼,應該小一一定啱,因為我個仔係加大碼,到時應該是全班最高,因現在已是了,原因是他背厚有肉,覺得只是剛剛好,可能只能穿到今年,明年又要再買,不如有人啱就平讓,費事攞去換, 好彩未去買褲,因怕仔大食又肥左幾寸
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

katiema
你個女個間都幾好架!      真謙 ,
我想最遲要7:15前出門,早些回校好些

必必,
想問吓小四時是否用電子書(英文),部腦要幾多$,如果窮人怎麼辦?學校有否借?
還有小一比幾多$做零用錢,學校有沒有小食部,在那裡 ,因我只去過地下及校務處,家長日又無去過,真的蒙查查
如果自己帶飯,買邊隻牌子及 size容量比較好
我個仔都大食
早餐通常你會準備什麼給你的小朋友吃?我想我就快入地獄,因為又要早起身整早餐,平時想今晚食乜都已經唔知食乜好,又要唸多餐,放暑假我都多數出街吃,不過好多時都唔知叫乜食,外面又多油,anyway講到尾都係我懶o者

Thanks rowena0219 及必必!

請再指教:
我得一個囡囡,是31校網,若油天同St.Mary同樣有20分,你地覺得邊間機會大D? 我2間都鍾意!

又會唔會St.Mary係女校,唔似得油天要同男仔一齊抽,機會又好D?
麻煩哂!

rowena0219,

阿女在綠楊上車, 是尾站, 每朝7:15分起床, 7:30出門口. 你個女在頭站, 所以早上早落.  我見有時有同學仔在你那個站趕唔到車, 都是搭的士來綠楊上, 都仲趕到.   

fannie,

有20分, 只有一個女, 一定會選st. mary, 因為

1. 一條龍, 可直升上中學, 唔駛以後再煩
2. 少了班男仔爭, 機會大些.

sanlocama,

小四開始有電子書, 電腦大約萬2,3左右, 不過學校仲未介紹, 所以未知今年價錢如何. 唔一定要買電腦, 因為學校有電腦都可以上網.

一年級唔駛俾零用錢都得啦! 因為學校個小食部只有垃圾食物, 如薯片, soft drink, 我都是每日俾些小食阿女帶返學校, 到小息時食.

飯壺好多款式, 我個女無帶飯, 所以無留意過牌子. 不過有時在飯堂見到一些小朋友會開唔到蓋, 到處找人幫手, 你買時留意下難唔難開.

早餐我個女飲乳酪/鮮奶, 再加麵包, 不過通常太早都食唔落, 佢會留到小息才食.

必必 寫道:
fannie,

有20分, 只有一個女, 一定會選st. mary, 因為

1. 一條龍, 可直升上中學, 唔駛以後再煩
2. 少了班男仔爭, 機會大些.

我完全同意

rowena0219 寫道:

係! 我個女就好彩抽到   

真好彩呀!

必必 寫道:

我個女那年, 有90人同分(20分), 位只有32個, 所以都要靠運氣才抽入.

必必,

請問由邊個渠道知,有90人同分(20分), 位只有32個呀?

唔該晒呀!

必必
唔咳晒!你好似萬事通,能有你的指點,真可減少不少煩惱,thank       
你是否有個細B?今年升小一嗎?

Dear All,

HI,  好耐冇入黎, 我是新油天家長, 請問學校有冇迎新日之類活動......等佢熟習學校環境???

必必

請問第一個小息大概幾點? 我家大小姐唔太食早餐, 剩係飮杯奶. 我怕佢肚餓.
不如麻煩你大概講

katiema,

問過阿女, 佢話張書檯有"鈎"的.

october,

公佈計分收生結果那日, , 學校會在壁佈版上列出必收生人數及同分者人數, 從同分者中要抽的人數, 及公佈中籤名單.

sanlocama,

我唔係萬事通, 不過我都係過來人, 想當年阿女升小一, 我都好緊張週圍打聽學校資料, 所以都好明白你們的心情, 幫得到忙的, 我都好樂意.

係呀, 我有個細仔暑假後升高班, 所以會出年才升小一. 到是你們的小朋友是師姐/兄了.

rowena0219,

我都要望下阿女張timetable才知每日一個小息, 小息是在10:45-11:05, lunch是在12:15-1:20. 每堂35分鐘. 共8堂, 最後一堂, 第9堂是功課輔導.  

必必 & rowena0219,

你們都是油天畢業,我想小朋友如有機會見到你們要同你們講做大師姐了     

我還有個細,是否一定入,不用抽籤?

sanlocama,

如果大的那個還在小學讀緊, 細的那個是必收的. 如果大的那個已經畢業的, 細的那個就不是必收了, 所以2個年紀唔可以相差太遠.  

我真係大大師姐....

大大師姐必必

你話最後一堂是功課輔導, 係唔係即係有時間在學校做功課?

大師姐rowena   

我未有小朋友,不過係家人的仔讀舊油天,一個四年級,一個一年級。
我上次有去聖保祿堂的彌撒,蔡校長有提及他做到2007年8月就退休了。
有一些大家提及的問題,我都可以據我所知講一講。
學生到飯堂吃飯是不用帶墊子的,因為在飯堂是用食物盤,然後有姨姨幫手抹枱。我覺得帶飯都幾好,起碼可以知道小朋友吃了幾多,可惜我地屋企無人有時間整。
自己帶小食真係好過在小食部買,小朋友回來說小食部都賣薯片,雪糕。我有時幫手送佢都見有學生早餐吃雪糕,唔係幾好。

deen,
你家人的仔讀舊油天一年級是否今年小一? 男或女 什麼班別?      
‹ 上一主題|下一主題