用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果諗住比小朋友repeat N1, 咁你地會轉去另一間學校rep ...
go

如果諗住比小朋友repeat N1, 咁你地會轉去另一間學校repeat, 定係留返在原校 rep [複製鏈接]

如果諗住比小朋友repeat N1, 咁你地會轉去另一間學校repeat, 定係留返在原校 repeat呀?

我而家都15/16......
唔轉校既話, 阿仔就唔洗重新適應, 但又好似學返同一樣既野咁~~如果轉校, 環境唔同左, 可能帶比阿仔既刺激又多d, 可能令佢學多d野, 但又怕佢唔適應~~~唉.....你地有無經驗呀?! 比d意見丫, 唔該~~

Re: 如果諗住比小朋友repeat N1, 咁你地會轉去另一間學校repeat, 定係留返在原校 repeat呀?

耐何N1都要repeat 呢?聽講好似N1 同K1學d嘢都係差不多  

阿Be 寫道:
我而家都15/16......
唔轉校既話, 阿仔就唔洗重新適應, 但又好似學返同一樣既野咁~~如果轉校, 環境唔同左, 可能帶比阿仔既刺激又多d, 可能令佢學多d野, 但又怕佢唔適應~~~唉.....你地有無經驗呀?! 比d意見丫, 唔該~~

Re: 如果諗住比小朋友repeat N1, 咁你地會轉去另一間學校repeat, 定係留返在原校 repeat呀?

03年12月出世,可以俾小朋友讀N1同K1
係我睇番小朋友個進度,如果佢中好BB的話可以讀番N1
因為佢再讀N1係大仔,會比04年出世的小朋友大D,理論上會醒D,對小朋友黎講,佢既能力會比其它人高D,因為佢可能會有較多自信同成功感。

而如果小朋友係較醒的話,可以讀K1,一來可以學新野,多D野可以刺激佢既思維,但如果佢能力不及,相對地會帶來錯敗感。

小朋友在成長時所獲的成功感OR錯販感,對佢將來成長會有深遠的影響。

多謝你呀~car_man_ng

你講得好岩, 我個仔仲係好BB (佢而家d同學仔個個都大過佢, 個個都叫佢做"永樂BB"添架~), 所以無論如何, 我都會比佢repeat N1。而家問題係轉唔轉校!

我怕如果唔轉校, 咁阿仔見其他佢識既同學仔都升班了, 而自己仲停留在N1班房, 我怕佢會好confuse....加上又好似將會學返同一樣既野咁, 所以我偏向轉校~

但一諗到阿仔要重新適應新環境, 我又怕佢會辛苦.....

如果只得轉和唔轉簡, 我覺得轉校好DD,
如果您BB見個個都升班, 自己留班, 我怕他會有錯敗感, 以為自己唔叻要留班, 而D同班的同學或媽咪日後見到您阿B, 會問點解唔升班要留班多多野問, : 小朋友可能唔懂性會笑您個B, 無得升班,     咁同BB有好大負面影響,  
而轉校, 雖然要重新適應, 但可能會給BB一個新環境, 使BB認為只是新事物而唔會知道是留班,    
On
‹ 上一主題|下一主題