用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問馬鞍山邊間小學比較好呢﹖
樓主: memory031005
go

請問馬鞍山邊間小學比較好呢﹖ [複製鏈接]

Re: 請問馬鞍山邊間小學比較好呢﹖

其實明年是例来最少小一人數的年份,打後人數多番啦

我都見到呀, 呢間學校來頭好勁, 同埋係九龍塘既宣道會呀, 我諗佢加入馬鞍山呢區, 發展有一定0既潛力, 同埋佢個校舍好大呀, 最重要係佢既升中成績真係好掂....好似而家開始收生, 一定要密切留意. 你地有咩消息記住上黎同大家分享呀...

塘邊鶴 寫道:
今天路過台山黃達道掛咗條banner,同宣道會陳元喜合併. 九月開始招小一. 聽講陳元喜升中派位好勁, 佢網頁寫52%入英中, 好過好多學校喎!
http://www.cahcc.edu.hk/pm/new/index.php?systemid=s500&subid=s510

可以look look!

朋友個仔係黃達道讀, 剛剛派咗傳單返黎, 睇落又幾好. 仲攪咗好多宣傳活動, 又話有免費車去陳元喜觀課, 幾落本. 九龍塘宣道會啲學校很出名. 唔知係唔係可以考慮下. 如果有54%入英中. 即一級200人, 考第100名都可以入英中, 馬循都唔得啦.

有冇想過出去沙田?   

昨天上陳元喜校網睇過,d資料就真係幾好了,所以決定去參觀下先....
各位有咩就多d上來傾下....
塘邊鶴 寫道:
朋友個仔係黃達道讀, 剛剛派咗傳單返黎, 睇落又幾好. 仲攪咗好多宣傳活動, 又話有免費車去陳元喜觀課, 幾落本. 九龍塘宣道會啲學校很出名. 唔知係唔係可以考慮下. 如果有54%入英中. 即一級200人, 考第100名都可以入英中, 馬循都唔得啦.

我都打算去9/9 and 16/9既參觀活動.
合併了我想應該比同區的小學優勝.
而家除了馬循,沙呂小,可能呢間也是我心水..hehe

係啦,如果同區, 但唔係屋企咐近的話, 同出沙田都冇分別ga啦.
‵v′bb 寫道:
有冇想過出去沙田?   

原來今日佢地有活動呀??
不過遲左上黎睇 , 今日去唔到添.......
你地去完可唔可以番黎講下個道點呀?我都好緊張想知多d呀.......
咦...仲有觀課? 哇..呢間學校都好有信心喎, 唔係好多間可以俾家長去睇架, 仲可以睇下第二時囡囡會點樣上堂.幾時呀?係邊呀?

Hello...I am also a Ma On Shan mommy looking at Chan Yuen Hei primary...

the next 觀課 is on 16/9.  10:30-12, but they also have buses from Ma On Shan (their Toi Shan school) at 10 a.m.  You should check:

http://www.cahcc.edu.hk/pm/new/

我果日去左講座
d學生好開心同友善(陳元喜學生)甘介紹學校.
小一開始中文會用普通話授課,呢樣我幾like
英文又有外籍老師
我參觀左校舍(台山)的,有d舊,不過校長話會執執.
阿仔去玩攤位遊戲(用英文玩的)佢地d英文水準都幾好.
仲有個圖書館,活動室新建的,幾大幾靚.
16/9佢地有觀課,我都打算去了解下.

醒目開學勳章

睇晒全個馬鞍山,就只有我們陳元喜有聯繫中學(BAND 1 宣道會鄭榮之),只要你自己個小朋友成績有咁上下,入聯繫中學,跟本問題不大,更何況每年不少派沙循、呂中、曾肇添、林裘謀、沙官等

醒目開學勳章

我早2日

Hi mums,
I also need to find a school for my son. I only visited Baptist Uni (at Shek Mun) primary. May I know when I should apply some governent schools (i.e. lucky draw)?

Are there any websites I can browse at to find out if there are open days from any of the primary schools in MOS? We just moved to HK from overseas and not very famillia with the system here.

aklamy
入政府學校,分2次的,第一次係可以自行交表跨區入學(即是你心水那一間)但這次是計分的.
第2次就是lucky draw.
如你有心儀的小學,就要在9月25-9月29日交表去你心儀既小學.過左就只有lucky draw.
詳情你可睇教育署web-site.
表格你可在民政事務處取.
教育署web-site

有無人知否雨川升中學情況??? Tkss

Hi cml123,

我的兒子都是今年報讀小一而且都是住馬鞍山,
請問16/9佢地嘅觀課時間幾多點??
你對雨川有咩意見??
Tito & Emly

emilytitoc

16/9係有專車係黃達道去陳元喜,你可去下面web-site click 報名表fax過去.時間係 10:30-12:00
我個仔都係今年報小一,你有無咩心水?
雨川,都好多人好高評價,我自己就唔多知.唔肯亂比意見
不過保良局果d學校應該都ok既,即好似莊啟程甘.

陳元喜

我都prefer 保良局(雨川 or 莊啟程), 因近,好似不是太差, 如果有人在學,請發表意見.
cml123 寫道:
emilytitoc

16/9係有專車係黃達道去陳元喜,你可去下面web-site click 報名表fax過去.時間係 10:30-12:00
我個仔都係今年報小一,你有無咩心水?
雨川,都好多人好高評價,我自己就唔多知.唔肯亂比意見
不過保良局果d學校應該都ok既,即好似莊啟程甘.

陳元喜

上年莊啟程同雨川我都有去聽升小一講座, 覺得佢地d老師莊啟程就好似有愛心d,(今年小一有兩個班主任) 佢地個校長都表現得好好, 比較上黎覺得莊啟程好似好d,只係唔係千禧校舍, 我都有朋友d小朋友讀緊, 佢都讚間學校幾好. 應該無問題(起碼年年都收足四班學生)

Hi cml123,

9/9 我去左雨川參觀,同左兩位老師傾計,
佢地知道大多數人會簡(主風/循道/靈糧),
但比我覺得佢地對校學仲有份熱心,而且
我都問左個學生...讀雨川好唔好呀?佢好開心咁答:好開心,
d老師好好...(唔知佢地有無夾埋),
但我問左個friend話有教友係雨川做教師,
等我今個星期日問多d意見先...到時再話你知~~
Tito & Emly
‹ 上一主題|下一主題