用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 「對不起,騷擾到你, 我兒患了自閉症」 ...
go

「對不起,騷擾到你, 我兒患了自閉症」 [複製鏈接]

「對不起,騷擾到你, 我兒患了自閉症」

「對不起,騷擾到你, 我兒患了自閉症」 (2006-08-15 05:05:00)

【明報專訊】剛過去的周末,香港舉行了第一屆亞洲自閉症研討會,專家齊集討論最新研究與治療方向。自閉孩子的家長都很關心。自閉症至今仍有很多未解之謎,留下許多空白、許多可能。只要有機會改善孩子的情
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

Re: 「對不起,騷擾到你, 我兒患了自閉症」

kwun

希望真係會越黎越多人認識乜野叫自閉症, 多d 包容呢d 小朋友/大朋友..................

有時一諗到佢地的將來, 雙眼不期然充滿淚水........................

hinhinmummy

尋日同朋友傾計講開70年返大陸要寫介紹信,要去派出所報戶口,到我讀中學都無電腦,而家連個電視都薄一薄...依個世界變咗好多,變得好快,我相信希望在明天,小朋友長大後嘅世界會變得更加好...

希望多d人知道, 多d包容!  

張愛玲 said:

因為懂得,所以慈悲

I hope our govt would put more resources in educating people about autism.

pamam

能帶大一個特殊小朋友真是了不起
大家努力吧

leader 寫道:
能帶大一個特殊小朋友真是了不起
大家努力吧

非常敬佩有
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

能帶大一個普通的小朋友都好難,何況係特殊的小朋友呢,我今日病到死死下,個c老又要返工,得我一個人~唉~我好想同全世界講~~~我好((((累))))~努力!加油~為自己打打氣!!

加油呀   

babytszkin

帶大一個小朋友一d都唔簡單,因為只要係自己嘅小朋友就「特別」。你保重身體呀,因為要長期作戰,大家都加油啦!

babytszkin 寫道:
能帶大一個普通的小朋友都好難,何況係特殊的小朋友呢,我今日病到死死下,個c老又要返工,得我一個人~唉~我好想同全世界講~~~我好((((累))))~努力!加油~為自己打打氣!!

kwun

暑假期間, 我帶左對小朋友去日本玩, 係回程的時侯, 係侯機室, 軒軒係樹玩傷殘人士廁所的自動門, 我當然制止佢, 但佢同我講條件, 話玩多最後一次, 點知次次都係'最後一次', 最後我捉實點都吾比佢去玩, 佢就lur晒地大喊

當時侯機室內, 有香港人的旅行團, 當中有d 9-10歲的小朋友, 佢地係樹冷言冷語, '甘識做戲, 大個吾去做戲就side晒'等的說話, 還要係好大聲, 佢地的父母, 亦無加以阻止, 只是係樹當看戲, 果一種茲味, 我諗你們會明白, 而我個大女當時亦在場, 佢看到自己的細佬比其他小朋友甘樣'chi'笑, 吾知佢心裡有乜感受

最後, 我同老公講, 甘吾係辦法, 我想拿張殘疾人士登記証出黎, 叫d 地勤比我們priority 上機先, 我老公初時吾肯, 最後亦比我勸服, 亦好好彩, 地勤姐姐一看'自閉症'就比我們上機先, 班香港人就眼勵勵甘望住我們, 心可能諗點解會比我們上機先

我盼望, 香港的家長, 不單催谷子女的學業, 亦好應該教育一下佢地的小朋友的修養與品行, 而政府亦應該好似日本甘, 令到大部份人, 都清楚認識乜野叫做自閉症, 希望我有生之年, 能等到.................

最近看到一篇專訪, 訪問一個會考考到10優的學生, 佢果種不可一世, 自以為是的說話/態度, 實在令我.....................

hinhinmummy,

It's so disgusting to know that we Hongkong people (both adults & children) behave like that in your case .....  maybe it's just a corner of an iceblock!

Only after I have an ASD son, I start to feel differently whenever I see kids with odd/nasty behavior at street.

"最近看到一篇專訪, 訪問一個會考考到10優的學生, 佢果種不可一世, 自以為是的說話/態度, 實在令我......."  I also feel angry on one of the boys' "金句" (regarding selling buns at fast food shop)!

Justin2002

hinhinmummy

我好明白你嘅感受,仔仔都試過坐巴士"禁"唔到鍾喊到成車震晒。而我自己一個出差搭飛機,最唔鍾意就係同中國人、香港人同機,老實講有時簡直覺得好羞家。我有個同事講得好,尊嚴/堅持對錯係有代價嘅,我地唔認同某d人嘅行為,唔會好似佢地咁做,好似等轉燈至過馬路,有d人會認為咁係蝕底、蠢,不過我地唔使依d人認同,俾佢地認同就真係「該偎」。Anyway唔識尊重人嘅人唔值得人尊重,越計較嘅人可能得到越少。因為會考無考德育,所以考到10優唔代表佢有品

另外我稔軒軒可能唔多明"最後一次"嘅意思,可能佢只知咁講就可以玩多次,你下次用佢唔鍾意做嘅事嚟教佢"最後一次"嘅意思。

香港有許多人真需要重新接受德育教育,而不是努力參予有助事業更上一層樓的進修。
記得呀仔去年參加体操班,我呀仔都是跟到四分一而已,因為當時有十六位小朋友要由兩位導師照顧,導師有時亦懶得理他。當中有一個完全不聽指令的小朋友被其他有正常(乖巧)小朋友的媽媽常常報以白眼對待,認為當事人無家教;這班媽媽不斷地談論如何送子女參加課外活動好使孩子多一點機會入名校小一,不斷地說自己的小孩如何醒目了得。當時我很為那位媽媽難過,那位媽媽不久就沒有帶孩子上課,我呀仔亦沒有上体操班。
香港的小孩其實已經夠聰明了,但在價值觀及做人道理方面真要加一把勁。我絕不想再見到有十優狀元不念母校培育之恩的事情發生。個人操守如斯惡劣,有十優也沒有意義。聽聞這位狀元要用尖子計劃入讀HKU醫學院,將來千萬不要看他。
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

I discussed in another topic in different forum regarding this guy's response and behaviour, I suggested that this young boy needed help indeed........need a psychologist to re-adjust himself.

[quote]個人操守如斯惡劣,有十優也沒有意義。聽聞這位狀元要用尖子計劃入讀HKU醫學院,將來千萬不要看他。
那時我為得到這孩子祈禱,上主就賞賜了我所懇求的,所以我現在把他獻於上主,他一生是屬於上主的。(撒上:27-28)你教導孩童應行的道路,待他老年時也不會離棄。(箴22:6)

hinhinmummy,

您當時已經處理得好好, 我想在日常生活中我們不知往後的日子還要忍受幾多這樣的冷言冷語?  以後再有如此的情況, 我們大家都鼓氣勇氣, 挺起胸膛說:「對不起,騷擾到你, 我的孩子患了自閉症」

大家都加油    [quote]
hinhinmummy 寫道:

當時侯機室內, 有香港人的旅行團, 當中有d 9-10歲的小朋友, 佢地係樹冷言冷語, '甘識做戲, 大個吾去做戲就side晒'等的說話, 還要係好大聲, 佢地的父母, 亦無加以阻止, 只是係樹當看戲, 果一種茲味, 我諗你們會明白, 而我個大女當時亦在場, 佢看到自己的細佬比其他小朋友甘樣'chi'笑, 吾知佢心裡有乜感受

My elder son also get a lot of 白眼 too.  I agree香港有許多人真需要重新接受德育教育, especially parents.

I didn't like talking to other moms much(normal kids) because all they want to talk about is how to get into 名校, they like to compare and compete. I don't brag about how good or smart my younger son is with them,  because I know having a healthy and normal kid is already a  blessing. (since my elder son is special)   

They kept on hinting that their sons may be 'gifted'........going on and on, I have met their sons, they are just average, definitely not gifted.  One day I just couldn't stand one of the mom anymore and asked her, did your son's teacher tell you your son is gifted or did she complain your son's behaviour, because if you son is really gifted, his teacher would at least find him different from other kids..............the answer was of course no.

"最近看到一篇專訪, 訪問一個會考考到10優的學生, 佢果種不可一世, 自以為是的說話/態度, 實在令我.....................'

Please tell me more about this  

橫眉冷對千夫指,俯首甘為孺子牛。

當我們努力地與孩子一起希望與人建立真正的社交關係時,主流人士卻自我封閉在各式各樣的天才夢、資優夢、望子成龍...怪哉!

耶穌在路上看見一個生下來就瞎眼的人。他的門徒問他說:「老師,這個人生來就瞎眼,是誰的罪造成的?是他自己的罪,還是他父母的罪呢?」 耶穌回答說:「他瞎眼和他自己或他父母的罪都沒有關係,而是要在他身上彰顯天主的能力。」(若/ 約9:1-3) 你應該在上主面前安心依靠,不要因萬事順當的人而煩惱 (詠/詩 37:7) "If you really love one another, you will not be able to avoid making sacrifices." ~ Mother Teresa
‹ 上一主題|下一主題