用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您哋會點搽揀? ...
go

寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您哋會點搽揀? [複製鏈接]

寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您哋會點搽揀?

Re: 寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您哋會點搽揀?

haha 真係好難揀bor! 三間地區, 學費, 都係差唔多!
0甘我諗你轉向佢地既連帶小學去揀啦! 真係睇你個人鐘意啊! 如我就會玫瑰崗, 聖瑪加利大, 寶血!
**如果問我點解, 就真係答唔到你, 只係個人鐘意! **

dinosaur923,

請問怎樣可知道佢地既連帶小學? Thanks.

dinosaur923 寫道:
haha 真係好難揀bor! 三間地區, 學費, 都係差唔多!
0甘我諗你轉向佢地既連帶小學去揀啦! 真係睇你個人鐘意啊! 如我就會玫瑰崗, 聖瑪加利大, 寶血!
**如果問我點解, 就真係答唔到你, 只係個人鐘意! **

如果系囡囡、可以先考慮宝血一條龍'如果唔系就聖瑪加利大呀•玫瑰崗就中学差D,幼稚園算系有名氣的、我囡囡明年,都要讀Kl,都打算報聖瑪加利大,宝血、聖心的! 不過唔知考唔考到、宝血報名好似就会即知收唔收
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

醒目開學勳章 王國長老

寶血係津小, 幼稚園無得直升架啊! 小一只有3班約100人: http://www.hkedcity.net/school/psp2005/detail/sch_basic.phtml?sch_id=820
而k3有93+63=156人, 就算唔計其他幼稚園學生, 都一定收唔晒呀
不過以我記得, 寶血小學d成績幾勁呀, 好似視學報告話"高於全港小學生水平" (<--類似啦, 總之係好既評語)

聖馬加利大, 一直聽家長comments都唔錯, 老師有愛心, 學術水平都ok, 女仔就更好, 因為傳聞跑馬地st paul校長都好鐘意叩門時收聖馬加利大女生

至於玫瑰崗.....真係比較少人講, 一般人意見, 覺得小學都ok, 不過中學唔得......咁lor

醒目開學勳章 王國長老

寶血小學視學報告:
http://www.ed.gov.hk/FileManager/TC/Content_966/P41-Blood_p_x.pdf

swallowng,

我都想幫囡囡報聖瑪加利大,寶血、聖心, 請問難入嗎? 請問有多些資料嗎? 我不知道從何途徑可搜集資料, 請多多指教! Thanks.

swallowng 寫道:
如果系囡囡、可以先考慮宝血一條龍'如果唔系就聖瑪加利大呀•玫瑰崗就中学差D,幼稚園算系有名氣的、我囡囡明年,都要讀Kl,都打算報聖瑪加利大,宝血、聖心的! 不過唔知考唔考到、宝血報名好似就会即知收唔收

Kappa, swallowng,

我囡囡都是明年要入讀K1, 我都係心宜依幾間(其實我都唔識架, 依家都係0係度偷師) 睇多d家長意見, 不過我就希望去考有直屬小學既學校, 因為我本身住南區, 又唔知咩跨區, 我又得佢一個囡, 唔知淨係得幾多分, 總知樣樣都麻麻啦! 加上學費方面, 我都唔想搵得太貴, 因為小朋友將來又要學咩, 學咩! oh....我都好頭痛, 面試時間快到啦! 老實說我都未同個囡去準備!    

swallowng 寫道:
如果系囡囡、可以先考慮宝血一條龍?如果唔系就聖瑪加利大呀•玫瑰崗就中学差D,幼稚園算系有名氣的、我囡囡明年,都要讀Kl,都打算報聖瑪加利大,宝血、聖心的! 不過唔知考唔考到、宝血報名好似就会即知收唔收

agree with you, my little girl also K1 next year  

我的意見又要看你的區住地區,因如小朋友要花很長時間乘車會很倦的.
1.我知寶血最早報名10月中派表,11月4日見,19日便知結果交留位費了.
2.聖瑪加利大在11月4 日派表,12月2日見.

dinosaur923:
你住南區,如你想報灣仔區的學校便是跨區了.
小學派位分2階段.
1.第一是自行分配學位---你可選一間你心儀的學校交表,本   區或跨區都可以,但是要計分,高分才收的,如兄姊在該小學就讀,最高分及必收,其次宗教分,首名子女等.(跨區的位較少)
2.第二是統一派位-------(甲)部你可選三間跨區的學校--(但位很少)
(乙)部便要選自己區的所有學校了.

其實我仲有兩間想試,靈糧堂及呂郭碧鳳,但後來知靈糧堂系陸趙均鴻辦的就無意選呢間'呂郭碧鳳就得過教育評估好評所以難考入、我好多朋友做幼師收到的資料,所以我一般先查查学校先下決定點選校及應付面試|當然少不了上該校的網頁睇睇教學方法是否適合自己小朋友的个性啦!   
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

swallowng,
嘩....你很利害啊, 就算你同我講邊個邊個睇依間幼稚園, 我都唔知佢係邊個!

cykfyatyatm
唉.....唔怪得成日聽人說要惜個地址! 唉....0甘對我來說, 即是跨區機會等於0! (又沒有兄姊, 又不是校友, 又不是....)

其實連考咩, 我都未準備, 你地有冇tips, 等我好好地同個囡溫習吓!

但係我仲有些少野唔明, 好似我朋友個囡, 佢依家兩歲, 都係出年讀k1, 但係未識講野, 不過反應方面, 你會知佢係明既, 0甘如果佢去考學校, 點算呀!

醒目開學勳章 王國長老

dinosaur923
以前靈糧堂好"紅"架, 不過近年聽到唔少家長話, llc一班太多人, 如果有special need既, 根本照顧唔到, 或者倒返轉, 如果班中有一個特別naughty or特別draw左老師注意, 咁就其他"中中庭庭"既小朋友, 真係自求多福喇....所以係有部分人, 係失望咁轉走既
不過話分兩頭, llc的確係有d江湖地位呢!

借地址..........嗯........我女女都係得15分(適齡10分+大女5分), 第一round, 想靠計分入超級名校, 真係無機架, 所以你要好好plan一下, 有d唔錯既學校eg聖心, 嘉諾撒, 以我所知, 第一round, 15分係有機既, 當然, 你又要唸下, 如果你真係心儀某一間, 最好一round2round都揀佢, in case衰左唔得, 去叩門至有誠意架!

另外, interview方面, 學校除左in學生, 仲會in家長, 從行入學校果一步開始, 可能已經有人開始留意你, 會唔會由得小朋友爭玩具呀, 平時有無train開小朋友要叫早晨, 多謝, 老師俾糖, 小朋友會唔會問左父母先呀, 父母會唔會同學校有相同既教育理念呀...所以, 家長都要預備好架

呢幾間就梗係聖瑪加利大啦,佢校長識得人多丫麻.......聖心叩門都有預返d位比呢度架......不過就梗係無佢幼稚園咁多啦......寶血小學程度好唔掂......

醒目開學勳章 王國長老

Sindy,
係咩 我反而聽到相反, 話有d家長唔錯意寶血太"谷"wor!
而且教統區視學報告都咁寫(不過係02/03既事喇)
http://www.ed.gov.hk/FileManager/TC/Content_966/P41-Blood_p_x.pdf
5.1 學業表現
• 過去三年的香港學科測驗中, 學生在各科的平均成績
均遠高於全港的平均成績。

Re: 寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您

幼稚園唔係深定淺好,最緊要小朋友開心,如果佢返學都唔開心,你比間課程好深佢讀佢都無心機,唔好太擔心放鬆心情吧

寶血係以"高廣度教學"方式,環境一流,老師有愛心我就覺得不錯

其他幾間我不太留意教學模式

我姑奶個女係呢度畢業既,佢細女其他學校無分,都唔入返去寶血.....你話啦...
Charlotte_mom 寫道:
Sindy,
係咩 我反而聽到相反, 話有d家長唔錯意寶血太"谷"wor!
而且教統區視學報告都咁寫(不過係02/03既事喇)
5.1 學業表現
• 過去三年的香港學科測驗中, 學生在各科的平均成績
均遠高於全港的平均成績。

醒目開學勳章 王國長老

Re: 寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您

我都有次同個寶血幼稚園家長傾, 佢話, 唔想入返寶血小學, 因為谷得犀利(而且小學按政府派位, 佢都無分入, 小學亦無位收咁多叩門生), 但考其他私小, 又唔特別著數, 因為寶血幼稚園教得唔係特別深....好多家長都頭痛呀.......
所以以"升小潛質"黎睇, 寶血的確差少少
(實話實記, 各位家長手下留情呀下....)

Hi,
比我簡的話,我會案次序報名先,
寶血是先報名的一簡,應該收,交留位費
然後到聖馬加利大,睇收上午定下午,交留位費
再到聖心,interview有要求,睇收上午定下午o聖心是最遲報名的一簡,亦是最公証的一簡,School environment so so, looks located at basement (car park).不容易收人,收嘅一定讀,有些人怕吾收,只報下午班
靈記,不用報.waste your time and money, just will offer pm class, but anytime you can walk in for pm class. playground no good.
Just my experience on last year.
have a good week end!
‹ 上一主題|下一主題