用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您哋會點搽揀? ...
樓主: katiebbmama
go

寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您哋會點搽揀? [複製鏈接]

Re: 寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您

Charlotte_mom

8月考學校都有d蝕底 我阿仔10月尾添     

but我都係會考晒果7間     

醒目開學勳章 王國長老

學st paul's coed校長話齌, 其實細仔細女都有著數--因為今年唔得, 可以出年再黎lor   

st paul's coed難唔難入架?駛唔駛要人事背景關係呢?
我入過佢個網睇, 我哋低收入人事可申請校內資助既, 但唔知有冇人會申請呢?我意思係係咪根本唔會有窮人讀呢?如果好彩收咗, 申請資助會唔會比同學”其”視呢?

醒目開學勳章 王國長老

katiebbmama
嗯嗯嗯! 一針見血, 你真係明白事理
聽聞話果時攪轉直資, 上面d神父有野講, 話如果要交學費, 就違反左有教無類既原則, 但又唔想繼續做津校, 無晒自主權....攪左一大餐, 於是有咁既conclusion lor!

Re: 寶血, 聖瑪加利大, 玫瑰崗, 您哋會點搽揀?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Anyone knows if the swimming pool at St Paul's convent open for public on every Sunday? If so, what time, and how much? B'coz I heard from others that they let their children to swim there on Sunday.
thanks
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

KENT哥...

我知妳係邊個啦   

醒目開學勳章 王國長老

kent哥,
講得arm, 我個女踢一踢至郁一郁, 所以好似聖心, dgs果d, 我直頭唔敢報, 費事p1下學期就轉校.........

SaBB
st paul游水池, 其實成日都有班, not only sunday, 我女女學過, 唔得架...esp初學, 簡直原地踏步, 唔好唸把喇.....

Hello!
Kent哥, 我囡囡係active girl, 而我地沒有人事, 沒有宗教(唔會入教), 我只想囡囡在我們有限的條件比最好的她, 又不是想push佢要好叻, 真的 至於想考St. Paul只是想試一試, 等自己唔會後悔 但我妹妹有個朋友的女兒真是考到, 我當然有打聽啦-她見當日家長和小朋友是在同一間room, 但相距很遠, 所以小朋友係見到媽媽的, St. Paul 教師會不斷問家長野, 等媽媽睇唔到小朋友做緊什麼~ 但朋友說只要小朋友唔哭, 有問有答就得wor!   
Don't worry!Be happy![/color purple]

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

kent哥
好似真光小學學費, 貴過st paul wor....

Kent哥,
所以真係考到先算, 當然如果之前已經有心儀幼稚園收囡囡我一定會比留位費    我已經好緊張啦!   
Don't worry!Be happy![/color purple]

請問St Paul 小學(男校)算唔算叻, 難唔難入呀?

kent哥...

睇黎我地既目標差唔多, 雖然我而家得阿璁一個, but 我會生多個, so if 2個小學要交學費.. 我真係頂唔順, 亦都唔想, 有$留番佢大個可能要去外國讀書好過.

so, 我希望入到聖大 or 寶血啦 ~~     

醒目開學勳章

我個女11月尾(有個妹跟住),我心儀幾間學校,都唔個會唔會考慮細女,擔心........
1.聖馬加利大
2.寶血
3.玫瑰崗學校
4.聖公會(鐵岡定畢拉山好d呢    )
5.蘇浙
6.衛理堂
7.呂郭碧鳳

應該點排位好呢,我又唔係教友,因為有d學校in o既日子已經overlap左

大家好! 在下是新會員,跟各大大打個招呼!

在下看見此標題便進來,因為1-7的幼稚園也有數間是在下心儀對象....誰知????

人家問題是 1-7的幼稚園,怎知回應的人便說St. paul,LLC,真光等等...

父母回答問題都那裡差勁,真不明白有什麼條件去選擇幼稚園? 即使是1-7的幼稚園,是幼稚園選擇來年學生,還是父母選擇讀那一間呢? 更何況St. paul,LLC,真光等等...

不解!!!

‹ 上一主題|下一主題