用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫
go

兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫 [複製鏈接]

兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫

hello all mama!!

聽日正式開學啦, 有d緊張tim      今日我都有帶仔仔番學校玩, 佢好開心呀, 可能樣樣都新鮮, 佢玩到吾肯走呀.   不過吾知聽日會吾會喊呢??  冇得陪喎  

我仔仔讀上午 k1, 你地呢??  入來傾下丫.
[url=[img][/url]

Re: 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫

我個女又係讀上午班呀,佢今日返學有喊呀,入到班房一陳唔見媽咪就開始喊啦,我仲見老師抱佢添,不過都應該係喊一陳啦,我見有的喊o左一個鐘都唔收聲呀。

你仔仔今日點呀,有無喊呀﹖

beautymother 寫道:
你仔仔今日點呀,有無喊呀﹖

冇呀, 可能佢之前番過nursey, 所以都慣左.  佢仲話好好玩tim.     
你係full time mama??

吾通冇乜人讀st. peter??  

今日係第2日番學lu, 送完仔仔番學, 我就番左工.  尋日學校派左個電話仔, 好幾好喎, 買下小朋友既歡心.     

唔你呀,我要返工呀。不過這兩日我都有送佢返學同接佢放學,之後先返工。今日都仲有喊呀,話唔想返學。

我仔仔係下幼D班,第一日返學就冇喊,仲好開心講比我聽今日做D乜,但係今日返學就喊,喊住要搵你,心都痛呀,係個窗到望,自己都想喊,到放學一見你就喊,問佢做乜喊呀,佢話掛住媽咪,O 自己都cry,跟住就要你抱,都唔知返學要喊幾耐呀,我仔仔個老師係陳老師,何老師,有冇人同我仔仔一班呀
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

我仔仔係下幼D班,第一日返學就冇喊,仲好開心講比我聽今日做D乜,但係今日返學就喊,喊住要搵你,心都痛呀,係個窗到望,自己都想喊,到放學一見你就喊,問佢做乜喊呀,佢話掛住媽咪,O 自己都cry,跟住就要你抱,都唔知返學要喊幾耐呀,我仔仔個老師係陳老師,何老師,有冇人同我仔仔一班呀
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

我個女都係下午D班呀

第一日無喊, 第二日未入學校門口就要我抱, 去到課屋門口就唔願入, 我抱佢入, 知道我要走, 走想喊, 老師即刻抱着她叫我走先, 阿女手持紙巾放聲大哭, 放學回家話唔返學, 點算好呢?
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

hi,luluma
咁我地咪同班同學,我仔仔叫蔡銘堯(Hugo),咁你女女呢?希望星期一可以見到你

非女, luluma,

你地阿b之前有冇番過nursey呀??  如果冇呢, 頭1,2個星期係喊架, 到下個星期, 番既時間長, miss同佢地唱下歌仔, 講 下故事, 慢慢呢, 佢地就like番學架啦    吾洗擔心亦都吾洗心痛, 呢個係佢地必經階段來架ma    我仔仔讀 nursey個時都係咁架.
我仔仔叫駿駿, 讀A班.  真係HAPPY有你地係到, 因為我要番工, 最多只可以帶番學咋, 好多野都會miss左.  多d人一齊傾下講下就最好la   

beautymother 寫道:
唔你呀,我要返工呀。不過這兩日我都有送佢返學同接佢放學,之後先返工。今日都仲有喊呀,話唔想返學。

beautymother,

你同我都係一樣呀, 要番工.  咁平時邊個接放學呀??  我呢, 就係婆婆幫我揍.

我仔仔都係下幼D呀!

非女 寫道:

我個女叫羅卓琳, Charlene Law

係最細膽, 無反應那個, 老師十問九唔應

我都係要返工的, 請左幾日假, 明日同後日都會帶阿女返學, 順便教個工人, 等佢可以識路.....

我想安排坐校車, 但唔知應該幾時開始好, 因為剛開學, 未適應, 你地小朋友會坐校車嗎?
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

你地好呀

我個仔叫比比, 讀上幼a, 大家好

有冇同學仔呀
我地第一個BB - Rion囝囝27/6出咗世喇

Sorry遲咗上嚟報到   
我個女上幼C呀    佢同佢家姐一樣都無喊    返到屋企仲成日講"文老師...早晨" "電話係梁老師送俾我架"      俾佢笑c     

你地好呀, 我囝囝讀下幼A呀~
你地就好啦, 小朋友返學識得話掛住你地, 又喊....
我囝囝可能之前讀過PLAYGROUP, 所以比較獨立, 頭二日返學都無喊, 一入到學校, 第一時間跑入課室, 頭都唔回呀, 我同婆婆帶佢返學, 都不知幾傷心呀, 放學仲同我地講, 佢同小朋友玩, 好開心添......
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

Rion媽咪 寫道:
我個仔叫比比, 讀上幼a, 大家好

有冇同學仔呀

有呀, 我個仔仔駿駿都係上幼A呀, 係啤梨組   

我apply左k2 全日呀, 學校話出年七月先知結果, 吾知係咪真係咁難入既呢??

luluma,

我就吾洗坐校車, 因為我係住siu lun既.  

星期一,二都係你自己帶, 咁星期三開始米得番姐姐??  咁你要快d 申請校車啦, 校車係咪冇得陪架??  
如果我係你, 而車程吾太長既話, 我會星期三就比佢搭校車, 其實佢地好叻架啦, 可能有成班同學仔, 佢地會開心呢, 始終都要搭,只係遲&早既問題.  呢兩日同佢講有好多小朋友同佢一齊坐車車番學, 比個心理準備佢, 可能都會好DD.   

Shriley
我個女都係婆婆湊呀。所以大家要多的溝通先。

我個女讀上幼B,呵,今日入課室門口都仲有喊,不過入到去9秒9已經收聲啦,不過老師話上英文堂時又有喊,今日要問下佢乜事先。

我個女明天就要坐校車啦,我都係好唔放心,依家連送佢去學校都喊,都唔知上校車會點,唉,仲係人仔細細嘛。原本打算不如下個月先搭枚車啦,不過接送來回又太麻煩。
‹ 上一主題|下一主題