用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫
樓主: SHRILEY
go

兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫 [複製鏈接]

Re: 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫

吓??   我諗...我呀比今日咩書都冇帶喎
我地第一個BB - Rion囝囝27/6出咗世喇

hivy:
好呀, 睇下你見唔見到我個仔仔先!  

June June
My blog

all mama,

Good Morning!!
[url=[img][/url]

Morning ar. all mama

卓琳昨日放學回家後發燒呀, 今日請病假.....

家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

luluma 寫道:
卓琳昨日放學回家後發燒呀, 今日請病假.....

下, 冇咩事嗎?? 要好好休息呀, 一番學就比較多病 :-|  :-|

尋日林老師都有打比我, 報告下駿駿係學校既情況, 如我所料啦, 成日顧住玩玩具, 老師叫極都吾聽.  仲有霸住d 水彩吾比小朋友玩, 不過老師教訓完之後都肯一齊玩.  希望番左學之後乖乖地啦.    

shirley

因卓琳氣管比較敏感, 佢有點咳同發燒, 但精神, 為給她休息及避免病菌傳播, 所以請假

昨日我都有比佢試坐校車回家, 我在校外觀察, 可能係第一日啦, 佢地3點3已經要行出課室在走廊等, 然後再行去校門點名, 再行出上校車, 成15分鐘, 企到腳仔軟, 陰功, 到3點8開車, 4點3到屋企......

我只安排女女坐回程, 工人行少轉,可在家安心睇細妹同做家務, 返學那程12點4就要上車,太早, 自己送可以12點10才出門口

家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

hi,luluma
我仔仔昨天放學返到屋企發燒,所以今日同佢請病假,佢好精神,只不過唔退燒,我諗應該係凍親下,我仔仔比較怕凍,唔知明天要唔要著運動衫呢?因為逢一、四著,要帶書嗎?
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

非女 & luluma,
我仔仔都係K1D叫晉熙 請多多指教!多啲係度溝通溝通。

你哋的囝囝囡囡好番啲未呀?

非女,
你有無幫仔仔放定件外套返學呀, 我都有帶定, 呀仔覺得凍就可以叫老師同佢著, 我昨日放學都見呀仔著住件外套喎, 或者你都帶定啦
非女 寫道:
唔知明天要唔要著運動衫呢?因為逢一、四著,要帶書嗎?

我都會明天給運動衫呀仔著, 咁更係要帶書啦

仲有無人係下幼D同學仔呀?

你哋有無人搭校車呀?

我都有帶定,可能一出一入所以冷親,咁我明天都同仔仔著運動衫, dolphin ,luluma大家同一班,多D溝通下啦 ,希望明天見到你地啦
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

婆婆話比比而家日日一番學就去電腦室玩電腦, 冇同學仔同佢爭野玩, 人家個個掛住玩"真"玩具...

阿仔, 媽咪冇諗住咁快要買電腦比你喎 :flag  :flag  :flag

我覺得課室裡面同出面嘅氣溫都差小小架, 小朋友真係要帶定外套呀, 玩到成身汗好易領野...

病病嘅小朋友們, 叻叻快d打低病菌, 番學一齊玩啦 :wink:

卓琳今日都請病假, 因為仲有微燒

希望唔會咁多病啦, 咪白交學費lu.
其實如無發燒, 只係有咳, 返唔返學呢     
我覺得下午時分, 好興, 同熱, 佢地還未適應, 在學校支出體力同精神比在家多, 種種加起就易病, 希望適應後少些病啦

我都有帶冷衫在書包內架, 希望老師佢會叫佢地著啦...
我唔會帶返學呀, 因為我要返工....我己經請左四日大假, 所剩無幾, 仲要留返d 親子旅行, 觀課用架.......

卓琳應該會坐校車回家, 返學就姐姐帶

大家快d好返, 個個精神返學去......

係呀,有時我個女都有着外套呀。每日都有帶定外套的。

我個女這幾日早上唔飲奶呀,又唔食o野,今日一飲奶就嘔,唉,早上都唔知比乜佢食好﹖

你地小朋友, 在家換衫返學時有無話唔返學呀,

我個女佢唔願穿校服, 掙扎, 但穿完校服出左街就無野, 回到學校就要抱, 返到課室就好悽涼咁喊

星期二帶佢返學, 佢邊喊邊行去自己個位坐低, 抽束地喊, 眼睛在找我在那裏, 又唔比老師幫佢.....

星期二放學試坐校車, 我就早到學校睇下係點, 在等候上車時見到我好開心, 以為我來接佢, 上左校車就找我, 但又要聽老師話唔可以走外, 佢望住我, 眼仔含着眼淚, 強忍着.....很來就唔望我....我就上車同佢講, "你坐校車返屋企, 媽媽坐輕鐵, 我坐屋企等你" 佢眼仔紅晒....我覺得佢好叻啦...到屋企見到我還是扁扁咀...

點解有些小朋友完全無喊, 我女女就喊, 又話唔返, 係咪學校唔適合佢地呢........

你地有無好似我咁唸架....

我仔仔今日都請病假,因為今朝都有發燒,希望佢快D好番,好彩佢仲話返學,如果唔係都不知點算好

luluma:
我個仔都有成日講, 我唔想返學, 想留係屋企玩.....
昨日早上保母打電話比我, 話仔仔今日返學大喊, 老師都即刻抱起佢..

唉希望所有k1 小朋友都快d適應返學啦.......  
此終呢d 都係佢地人生必經階段, 沒有得避免呀!

June June
My blog
‹ 上一主題|下一主題