用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫
樓主: SHRILEY
go

兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫 [複製鏈接]

Re: 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫

我個女都係有時起身話唔想返學呀,不過我話每個人都有一個角色,媽媽要返工,你就要返學,o甘佢就無話唔返學啦。小朋友只不過未習慣同屋企人分開,好快會適應。
希望個個小朋友快的適應學校的生活,開開心心啦。

dolphin,luluma
我仔仔5:00pm幾又發燒,即刻去同佢再睇醫生,話未清曬D感冒,叫醫生寫左張病假紙休息2日,如冇意外星期一就可以見到大家啦
: ,係呀,我仔仔個座位係,背住門口個窗,壁報板數第三個就係啦 你地個仔仔,囡囡坐係邊呀?星期一係咪要跟時間表帶書同著運動衫呀?麻煩你地話返比我知呀
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

luluma,

女女仲有少少咳,如果真係想俾佢返學就最好俾個口罩佢帶住,佢唔肯帶就唔好返啦,因為K1仔嘅抵抗力較弱,交义感染,有排都唔好架...

junejune,

噚日唔得閑去學校,諗住今日接放學時

hello all mum mum:
我想請教吓各位,我仔仔嚟梗11月便要報考兆麟聖彼得堂,請問聲,有乜需要準備同埋注意的?另外,面試當日需要著d咩衫會得體d呀,唔知點解我而家己經開始緊張定喇,仲有d唔知做d咩好,可唔可以指教吓呀?謝謝

hviy

幣家伙, 屋企無小朋友口罩喎, 用住大人d先.....

各幼D同學仔媽媽 :

卓琳坐係門口直入那張枱, 左上角第一個, 短頭髮, COOL COOL地嗰個呀.....
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

peddymama,

兆麟聖彼得interview係好隨意架咋,會幾個小朋友一組俾玩具佢玩,由老師觀察,只要表現合群,唔會爭野玩,老師亦可能會送糖或小玩具給小朋友,睇吓小朋友會唔會先問mami或講多謝,離開時講拜拜等,呢d係睇吓父母平時嘅教導方法,如果小朋友唔肯講野都唔緊要, daddy mami就要有行動去氹佢講, 其實校長都有同我講過,K1仔interveiw點都唔可以响佢幾分鐘嘅表現嚟決定,佢地係會睇父母多過睇小朋友,不是分貧富,而是有無心機教小朋友....interveiw衣着乾淨整齊就得架啦   

今日同阿女返學,見己經少咗好多小朋友喊,有d仲好開心添    個個都識張自己個書包仔放番自己個架度....好叻     
但見隔離班有3個小朋友就喊得好利害      佢地mami見佢喊成咁,見佢地都好似唔知點算咁,老師就勸佢地離開,當佢地見mami真係走咗,好快就收咗聲走去玩玩具囉      原來個個都識虾mami     

good morning, all mama

今日公司好鬼多野做,家陣先有時間say hi
[url=[img][/url]

Hviy,

我都覺得我地d 小主好好戲, mama一走呢, 好快就收聲.  

[url=[img][/url]

shirley

total agree

工人姐姐話, 卓琳無扭計話唔返學, 早知唔放假啦
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

luluma,

囡囡好番未呀?? 不如試吓買鮮百合俾佢做餸啦,又好味又可以止咳, 今日都聽到細女咳咗2聲    己經即刻走去買咗今晚做餸lu.....

姐姐返家話我知, 卓琳佢入左課室都無喊, 仲自已去跟同學仔玩, 好開心添喎......

分明阿媽在場就扭計著....     

hviy

係??? 百合對咳有幫助, 咁我要煲湯佢飲先得......
多謝你呀

hviy
多謝你教路,唉,原來攪小朋友入學仲緊張過自己的,我自己就從來都未煩過讀書d嘢,但對自己個仔就好緊張,可能未試過啦,總之多謝你先,第日再有唔明可唔可以問你呀

hviy 寫道:
peddymama,

兆麟聖彼得interview係好隨意架咋,會幾個小朋友一組俾玩具佢玩,由老師觀察,只要表現合群,唔會爭野玩,老師亦可能會送糖或小玩具給小朋友,睇吓小朋友會唔會先問mami或講多謝,離開時講拜拜等,呢d係睇吓父母平時嘅教導方法,如果小朋友唔肯講野都唔緊要, daddy mami就要有行動去氹佢講, 其實校長都有同我講過,K1仔interveiw點都唔可以响佢幾分鐘嘅表現嚟決定,佢地係會睇父母多過睇小朋友,不是分貧富,而是有無心機教小朋友....interveiw衣着乾淨整齊就得架啦   

唉,我個女連續幾日照早飲奶就嘔呀,下午同夜晚就無事。照早食乜嘔乜呀,都唔知乜事。你地話係唔係佢心理作用呢。日日都無食o野返學呀,都唔知點先好?

beautymother

如果飲奶嘔, 就唔好比佢住啦, 免得佢更加驚飲呀, 等佢心理上好些才比啦

有無問佢想食乜野呀......唔在家食, 邊返學邊食, 或者到學校門口才食, 得唔得呢

非女,
今日銘堯好番啲未呀?
我仔仔坐第二排窗口數第二個
星期一係咪要跟時間表帶書同著運動衫呀 → 今個星期我都有跟時間表著運動衫呀, 總之1&4及生日會就要著, 其實書方面每日都係一樣, 只係星期三要帶"天父", 所以我都無幫佢抽起, 日日帶齊8本 :
非女 寫道:
dolphin,luluma
我仔仔5:00pm幾又發燒,即刻去同佢再睇醫生,話未清曬D感冒,叫醫生寫左張病假紙休息2日,如冇意外星期一就可以見到大家啦
: ,係呀,我仔仔個座位係,背住門口個窗,壁報板數第三個就係啦 你地個仔仔,囡囡坐係邊呀?星期一係咪要跟時間表帶書同著運動衫呀?麻煩你地話返比我知呀

我個仔上校車總會眼濕濕, 可能係剛剛病完一輪, 所以超級'痴身', 佢放學一落車就要抱,唔肯行,仲要抱好耐好耐,返到屋企都係成日叫住媽媽"抱抱", 我真係好累呀...一方面唔想佢因返學唔開心, 我已經每晚同佢傾偈, 問問佢當天發生的事, 其實我知佢返到學校都係開心o既, 只不過每每靜下來就會諗起媽媽, 老師都話一陣佢又無事

dolphin

過來看看啦.

dolphin
我仔仔今日巳經冇發燒啦,都幾開心 ,但係就仲未好番曬,星期一可以返學 ,陳老師尋日都有打黎,問下堯堯仲乜事唔返學,順便問下仔仔係學校點呀?聽唔聽老師話?陳老師話都好好呀,聽到so happy,唔洗擔心佢會適應唔倒,星期一 希望可以見到你啦
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

peddymama,

第日阿B返咗學至係開始    我為咗大女嘅情緒問題,所以好積極咁參加學校嘅親子活動,以免與同學有比較,我己經俾學校train咗3年啦 :  : 嗰種滋味,到時你就知     
peddymama 寫道:
hviy
多謝你教路,唉,原來攪小朋友入學仲緊張過自己的,我自己就從來都未煩過讀書d嘢,但對自己個仔就好緊張,可能未試過啦,總之多謝你先,第日再有唔明可唔可以問你呀

[quote]
hviy 寫道:
peddymama,

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題