用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 06-07華仁小一生媽咪 ~ Hello!
樓主: nancytse
go

06-07華仁小一生媽咪 ~ Hello! [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 06-07華仁小一生媽咪 ~ Hello!

Hi, siuming

亞仔話個 headphone 下學期先帶喎。

Hi siuming,

我仔冇講幾時帶headphone wor, 但佢好期待ka, 佢間中會拎出黎帶然後話自己係飛機師     

btw, 你地知唔知測驗係測課文同補充入面o既內容, 定係就範圍內容另外出新問題呢? 仲有個零禮拜, 你地會點同少爺溫呀?    我仔可以懶懶行咁 :-x 可能因為以前幼稚園係冇測驗&考試掛!

Dear all P.1 parents,

Did your sons 背詩 to their teachers? (There are ten Chinese poems.)
Is it 背詩 to their Chinese teachers, but when ?
During lessons or recess time ?

Can you tell me.  Thanks.

@Smile

@Smile,

我仔(1A1)話第二個小息o係禮堂背比王老師(中文老師)聽。

你仔仔背左幾多首? 我仔背得2首, 但日日小息掛住玩or睇人玩, 都唔記得搵老師 :evil:

Hi, Nancy,

My son (1B1) not yet started !
Maybe I remind him to find Miss Lee at recess time next week.
Thanks.

@Smile

nancytse 寫道:
@Smile,

我仔(1A1)話第二個小息o係禮堂背比王老師(中文老師)聽。

你仔仔背左幾多首? 我仔背得2首, 但日日小息掛住玩or睇人玩, 都唔記得搵老師 :evil:

Hi nancytse

我都晤知點溫。可能度D問題試嚇做。

我個仔一樣懶懶行,問有乜野做,次次都話晤知。死晤死?

good morning everybody,

以下係非常好人o既麟媽媽講比大家知中測o既大概形式:

其實中文一定唔係跟足書同作業出既,
最多供詞同不供詞填充,可能係課文D 詞語,
其他所有可以講係課外的。
不過,句式續寫你地可以參考番教過咩,比如︰
因為……….所以……….
如果……….便…………
一邊……….一邊………
你地睇番書同補充教過咩句式溫吓。
另外作句不外乎都係嗰D 生字,
要教個仔寫D 最簡單直接的,
唔好諗到天花龍鳳,但唔識寫D 字喎!

重組句子同擴充句子一定出,
但唔會出番作業及補充嗰D 一模一樣,
但模式始終不會偏離太遠,
你改頭換而一下,出比佢做吓,
始終語文係要靈活運用,不能只搬字過紙的。

醒目開學勳章

Nancytse,

Thankyou,  你都非常好人!

nancytse 寫道:
good morning everybody,

以下係非常好人o既麟媽媽講比大家知中測o既大概形式:

其實中文一定唔係跟足書同作業出既,
最多供詞同不供詞填充,可能係課文D 詞語,
其他所有可以講係課外的。
不過,句式續寫你地可以參考番教過咩,比如︰
因為……….所以……….
如果……….便…………
一邊……….一邊………
你地睇番書同補充教過咩句式溫吓。
另外作句不外乎都係嗰D 生字,
要教個仔寫D 最簡單直接的,
唔好諗到天花龍鳳,但唔識寫D 字喎!

重組句子同擴充句子一定出,
但唔會出番作業及補充嗰D 一模一樣,
但模式始終不會偏離太遠,
你改頭換而一下,出比佢做吓,
始終語文係要靈活運用,不能只搬字過紙的。

Nancytse,

Thankyou, 你都非常好人!>>>>> Agreed!
10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626

February, NICHOLASMAMI,

you're welcome!!!

多謝你呀!Nancytse.

【明報專訊】中西區名校高主教書院與小學部礙於校舍空間不足,需「大執位」應變,小學部最快於08年遷入明年停辦中一、位於灣仔的聖瑪加利書院校址,預算斥資數百萬元改裝校舍設計,配合發展資優教育。中學部則合併小學校舍,迎接新高中學制,預計搬遷校舍影響逾2000中、小學師生。

小學遷入聖瑪加利

高主教書院校舍有3幢較狹小的建築物,地下至6樓是小學部,7樓至14樓屬中學。私立的小學部校長陳麗儀表示,小學今年全面轉為全日制後,校舍更見不敷應用,年前已開始另尋校舍,至9月教區終決定撥出已停收中一的聖瑪加利書院校舍,供小學遷校之用,騰出更多空間發展。小學新校舍明年8月起裝修,改裝內部設計,發展資優教學,預計增設多個特別室作為資優教學中心、科學研習室、藝術室及多功能特別室等。

中學擴建 迎新高中學制

高主教書院校長區嘉為表示,小學正式遷出後,中學會擴建小學校舍部分作為音樂室、美術室及圖書館等,加強發展學生的課外興趣。該校學生今年在高考及會考多科獲得8至9分的增值指標,擴建校舍後,有足夠空間開辦更多新高中科目,供學生分組上課。中學正考慮將初中或高中級別搬往小學部,善用校舍及兩個不同位置的學校大門。

聖瑪加利書院原為中學,要改建供小學生使用,連廁所也要大翻新。陳麗儀表示,目前難以確定裝修完工時間,初步預計2008年竣工,碰巧2008年也是高主教書院50周年校慶,可將「喬遷之喜」列為大型慶祝活動。區嘉為說,教區全力支持私立小學部數百萬元裝潢費,而中學屬津貼學校,相信可申請政府撥款翻新校舍。

校長:遷校無礙直屬升中

區嘉為強調,雖然中、小學的地理位置將拉遠,但會保持同一校董會、家長會及校友會,直屬升中關係不變,小學部暫不考慮加班,而且兩校只需約10分鐘車程,相信對學校沒有負面影響。校方昨日已發信通知家長,11月1日舉行小學家長會,介紹遷校發展計劃,兩位校長認為,遷校是一大喜訊,預計家長會感高興及認同。

明報記者 曾媚

Dear All 1A1 Parent:

Can I know which page will dictation (English) on 31 Dec 06 ???? Due to I can't understand what is my son write it.      

Thanks!
10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626

Dear All:

Anyone can get in the web site of www.keyschinese.com.hk????  Due to I can't......

醒目開學勳章

亞仔話老師未講默書範圍喎,都唔知真唔真?

NICHOLASMAMI 寫道:
Dear All 1A1 Parent:

Can I know which page will dictation (English) on 31 Dec 06 ???? Due to I can't understand what is my son write it.      

Thanks!

Hello February and Nicholasmami

我個仔都話晤知!我叫他明天一定要問老師. 你地個仔有無同Miss Wong背詩呀?我個仔日日都晤記得。死晤死!

Dear siuming99 and February:

I confirmed by nancytse on last night, she said her son write it is "NO DICTATION" on 31 10 Oct 06.

你地個仔有無同Miss Wong背詩呀?>>>>> Yes ar, my son only take 5 piece 詩

NICHOLASMAMI,

嘩!星期二咁鬼多功課ka...........我仔尋晚做到10點幾都仲未做得哂, 今朝臨食飯先攪掂咋

點解又要作標語o既呢 我覺得題目太廣, 得一晚時間都唔知點作, 不過爸爸話好易o者, 佢話"華仁醒, 華仁勁, 華仁冇得頂!" 笑鬼死       唔知佢係咪真係比阿仔交呢?!

前日打比孫老師, 問阿仔駛唔駛補默(ans: 唔駛), 同埋請老師幫我隻論盡仔搵本GE 1 (之前唔見左, 原來夾左落workbook度:evil: ), 咁我順便問下阿仔係學校點, 唉.......... 老師話阿仔唔夠專心, 又鍾意另轉後面傾計.......... :cry: 我問有咩方法可以改善, 但老師趕住落去當值, 佢話呢個問題一定有排講, 佢只係話d煎炸/有顏料(如M&X)/有防腐o既食物就一定唔可以多食, 就匆匆收線。

大家有冇改善專注力o既心得可以分享下呢? 真苦惱 :cry:

nancytse:

Yes ar, that day really many many homework, even my son also finished at 10:45pm ar.

前日打比孫老師, 問阿仔駛唔駛補默(ans: 唔駛), 同埋請老師幫我隻論盡仔搵本GE 1 (之前唔見左, 原來夾左落workbook度 ), 咁我順便問下阿仔係學校點, 唉.......... 老師話阿仔唔夠專心, 又鍾意另轉後面傾計..........  我問有咩方法可以改善, 但老師趕住落去當值, 佢話呢個問題一定有排講, 佢只係話d煎炸/有顏料(如M&X)/有防腐o既食物就一定唔可以多食, 就匆匆收線>>>>>>  I think my son also 唔夠專心, 我唔敢打比老師, 驚聽完後會唔開心 不敢面對現實.....

另外, 你們有否發現仔仔們間中有公仔印蓋在手背上, 我仔說是老師獎他的, 不知是否真有其事???

NICHOLASMAMI 寫道:
nancytse:

另外, 你們有否發現仔仔們間中有公仔印蓋在手背上, 我仔說是老師獎他的, 不知是否真有其事???

NICHOLASMAMI,

yes, my son got too yesterday.  but he said it was "given" by one of his classmate wor.  If the classmate want someone be his friend, he will give a chop on the one's hand, even the one don't want to be his friend wor.
‹ 上一主題|下一主題