用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦節
go

校際朗誦節 [複製鏈接]

校際朗誦節

請問有無人知在那裏可以找到私人教授和代報朗誦?

心急媽媽

Re: 校際朗誦節

應該係學校代報.  我囡都是經學校報.

寫amandalyy2002道:
應該係學校代報.  我囡都是經學校報.

amandalyy2002說得對,校際朗誦節話明是校際應該係學校代報.同埋由老師挑選學生,不過你可以向科老師請求讓你既小朋友參加,呢度就要靠你啦!最好明天講,用你誠懇態度感動佢,因為有d學校差不多選左學生勒,早兩日我找過科老師,今日佢就派張通告給我既小朋友,你不妨一試!希望我幫到你啦!  

wll 寫道:
請問有無人知在那裏可以找到私人教授和代報朗誦?

心急媽媽

朗誦通常都要經學校報,你可以回小朋友的學校問問代報,最多自己出錢找人教

係俊慧智能發展中心有得報。截止日期是9月12日,
tel:27827602

係會員係報得 , 同學校講就得 , or 好多琴行 / 老師都係會員 .

我小朋友昨天都被老師擇選參加,雖要交70元,她主任打電話問我的,其實應係學校報先ok
你們好我係新加入的媽媽 ;-) :-D

我小朋友都被老師選擇參加, 仲派咗張朗誦紙比佢, 但老師仲未同佢開始練習, 到底老師會同佢練習嗎? 還是要佢自己(即家長)練習?
另外, 比賽場地在那兒?以什麼形式比賽?家長是否不可以在場看?有幾多評判在場評分?
因第一次參加, 想問下有無家長有經驗可以告訴我?
先謝!

I'm regretting of enrolling my kid; after enrollment I find out that my kid's school doesn't provide any training except providing her a couple of on-stage experience. I'm wondering how to train my 4-year old myself. Maybe eventually I'll withdraw, but for time being let's see whether she can memorize the poem first. Is there anyone having a similar case?

我仔學校都有揀左我仔參加粵語同英文朗誦, 學校都有提供訓練比佢地, 仲係由21/9 起直至比賽前, 每個星期有3日要早回校練習, 呢樣幾好, 起碼唔用我教, 基本上我都唔識教 tim, so 我都贊成我仔參與呢個活動, 因唔用我勞神, 比賽當日應該可到場觀賽架, 有咩唔知其實可上網睇下詳情 http://www.hksmsa.org.hk/c_index.php?PHPSESSID=01d0bed3528b08c00c6b34227599c8b8

我個女間學校邊個有興趣參加, 就去校務處取表格, 會員已印上學校名稱, 電話, 自己上網, 選擇朗誦題材, 然後交回學校, 並借朗誦講稿, 自行抄下, 因版權問題, 不可影印, 有需要就遲些可以自費參加家教會舉班架朗誦班.
‹ 上一主題|下一主題