用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問升讀小一中西區有邊間好介紹
go

請問升讀小一中西區有邊間好介紹 [複製鏈接]

請問升讀小一中西區有邊間好介紹

我囡囡今年K3,好想問下大家的意見?
請問升讀小一中西區有邊間好介紹

[img align=right]http://i98.photobucket.com/albums/l256/icekwan1038/DSC_3022.jpg[/img]

Re: 請問升讀小一中西區有邊間好介紹

IceKwan,

我囡囡今年都是K3, 亦頭痛選校問題 - 中西區小學.
您想直資, 私校 定大抽獎 ??

Smallfish mama

Smallfish mama ,

我諗我唔會考慮私校,自行選校時你會揀邊間呀,本來我想揀番原校的,但我知有好多家長都會揀,而又只得48個位,我又無分,都唔知點算!
咁你會揀邊間呀,女校係唔係都好多人揀呢??

icekwan
[img align=right]http://i98.photobucket.com/albums/l256/icekwan1038/DSC_3022.jpg[/img]

IceKwan,

您囡囡是否讀聖士提士女子幼稚園 ??
我都有考慮此小學, 因口碑好及有直屬中學.
但十分擔心競爭太大.  往年是否有 60多個位 ??  為何今天只有48呢 ??
可有考慮基恩 ??  聖心 ??  聖彼得 ??

Smallfish mama

(1) 嘉諾撒培德學校~~~全女校,修女做校長。

本人在小學工作,這間無介紹錯。

Smallfish mama,

你好利害呀,你點知我囡囡讀聖士提反幼稚園??
只不過競爭真係太大了,所以我都唔知點做好??
基恩 ?? 聖心 ?? 聖彼得 ??
其實我都唔清楚其他的學校是否好定唔好??
總之就好頭痛啦!!

icekwan

mmcwwy2612,

嘉諾撒培德學校在香港仔又真係實在太遠了,我睇過你們的網頁,真的唔錯呀!

IceKwan,

只是剛估中, 因很少幼稚園有小學亦要宗教分呢!
我都感到好煩, 好煩!!  好怕選錯學校.
其實我原本想基恩, 因近屋企, 不用太早起; 校風好, 男女校, 但唯一考慮沒有中學, 到時要再煩一次; 我唔想.
st. stephen girls, 校風好, 有中學; 但要早起; 不過有同學仔個家姐讀 p.1, 就好開心.  所以現在 15/16.
同學仔家姐沒有宗教分, 艱辛要求下, 最後學校都收!  所以您可以一試 1st round 抽; 唔得再算.

smallfish 媽媽

smallfish,

其實我都好想個囡囡入到st. stephen girls,不過我又無宗教分又唔係首名子女,可以話係乜分都無呀,1st round 我都係陪跑!
你都知選錯學校好大件事呀,
我想問吓,如果最後統一派位,派到一間我唔鐘意既學校,我可唔可以自己去考另外一間呀??

ice

icekwan:
如果你好想囡囡入St. Stephen's Girl 的話, 我建議你於自行收生時交表去 St. Stephen's Girl, 好彩就即中,派到, 就算唔好彩咪當陪跑lor. 到統一派位時甲部第一志願填返St. Stephen's Girl, 乙部第一志願又填佢, 如果到最後都派唔到既話, 叩門時都比佢見到你既誠意, 你真係好想囡囡入St. Stephen's Girl.  機會又大會d ^^
** 個人意見, 只供參考....**
統一派位派唔到理想學校當然可以去其他學校叩門la  

培德0係南區學校呀!我都0係老師,0係中西區住同教書十幾年,般含道官小、基恩、聖彼得都好受家長歡迎

各位家長,老師,

我得基本嗰十分即係所有學校都係部跑??
請問叩門係唔係可以任何學校都可以叩??
官立,津貼,資助等等!!
等到統一派位完咗先叩又會唔會太遲呢??
幾時叩門先至啱呢??

ice

icekwan 寫道:

你好利害呀,你點知我囡囡讀聖士提反幼稚園??
只不過競爭真係太大了,所以我都唔知點做好??
基恩 ?? 聖心 ?? 聖彼得 ??
其實我都唔清楚其他的學校是否好定唔好??
總之就好頭痛啦!!

icekwan

ICEKWAN﹕

如果留到在ST STEPHEN“S ﹐ 就留下來啦﹐競爭如何其實見人見智﹐但校風的話我可以告訴你非常好﹐你估聖心功課少嗎﹖ST PETER 我都認識有人讀﹐也不見得做得少功課﹐畢竟很多聖彼得的人會想考到好中學﹐一樣會谷。

可以的話,我當然想留番St. Stephen's, 但我無分呀,想入都未必俾我入呀!因為太多人都鐘意St. Stephen's.

Icekwan

According you mentioned, you have no marks, howcom???  Everyone must have at least 10 marks for same age group.

Also, I want to know, if 20marks (same age group/same religion/elder kid) any change to go to SSG in first around??

Really confuse for such system??

該用戶已被刪除

‹ 上一主題|下一主題