用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛剛評估完...好擔心
樓主: 韋韋
go

剛剛評估完...好擔心 [複製鏈接]

Re: 剛剛評估完...好擔心

我也有看過與光同行這套漫畫,我覺得日本在這方便頗完善,起碼有追踪器.

MerMee,
would you please also pm the information of 樂天教室to me.  Thanks.     

MerMee,

Please PM 樂天 info to me. Thanks!!

siubakto, mimiip

pls check pm.

Hi HEIPAN,
1. 我住係沙田區。
2. 我個小朋友到而家都唔係太肯講野,祇講少少單字,另外佢經常唔肯望住人。唔鍾意既時候又大吵大鬧,完全不受控制。
3. 多謝提醒,我會check吓。

Hi, Lokyin,

我而家排緊早期。

韋韋,

我個仔而家24個月,都係上月被評定為自閉症, 今個月開始响普通N1讀緊半日班,亦都係排緊期, 希望快D有位,大家一齊努力啦!

HEIPAN,
我想問傷殘証點申請?

自閉症的孩子可向評估中心講要申請傷殘証,向他們要醫生証明(當中應有HKSA政府康復服務中央檔案室的申請表),收到後再寄回。
ADDRESS:
20/F MURRAY BUILDING, GARDEN ROAD, CENTRAL, HK

記緊保留電話當收不到咭時用

其實我都很擔心,今天帶囝囝去了健康院看醫生,看看他情況,醫生都說他比其他bb慢,給了轉介信去評估, 他的情況是不肯說話,叫他又不太回應,去到playgroup又哭,跟他說話他好像不明,不理你,(除非大動作的跟他玩,他便會站在你前面笑,看著你),沒有手指指,除了懂開關燈制,give me five,拋球入箱,
搶人眼鏡外,囝囝都好像冇野識,今天跟一位bk媽咪談到此事,他便提及 自閉症有很多種,及首次看這些標題,自己囝囝真的有類同特徵,需然心裹已做好心理準備,但真的未知若事情發生時,家庭會甚麼變化,心裹震震,若有基督教媽咪的話,麻煩你可否給我一個代禱,希望神給我力量去面對.  thanks.
眼曾見,耳曾聽,清楚在聖經記明,主耶穌我救主真奇妙

AmyLo22,

How old is your son? My son who is 18 months also doesn't utter a words.. I am also worried a lot!

choby:

剛剛今天是 18 months 了. 真的每天都擔心.........

AmyLo22 ,

我仔仔都排緊期去評估.  他以前一直由麻麻揍, 比其他bb慢, 不識any單字,沒有手指指,叫他又不哩你!情況有d似你仔仔.我以前都好擔心.我同醫生講.醫生給了轉介信去評估.見了nurse.我好明白你的心情.我也很擔心.結果我辭職做全職媽咪,個仔突然進步不少,經常主動同我說話(外星話),雖然不知他說什麼,但我也很開心.
妳是否全職媽咪呢? 

Hi, Choby

我是在職媽咪,平日是印印湊, 我也很想做全職媽咪,但不能,怕經濟會出現很大問題, 昨天真的很失落,電朋友訴苦,他都開解了我不少, 他也看到報上曾有報導說,在香港有4成兒童發展慢,而當中7成是單靠工人湊的, 昨天,今天我都主力湊他,抱他,不斷的跟他說話,好像他反應多了些,但明天我又要上班了,唉......,真是茅盾.

其實主係會安排.無需過份担心,我囡囡BB嗰陣評估過比正常慢1年,到而家6歲剛剛做完協康評估,大肌同小肌全部都慢年半到兩年! 到而家講嘢都講得唔清楚.只有我做媽媽先至聽得明,佢對自己都好難受!努力啦!我會代禱
小肥晴Cherie :lalala:

我為了仔仔,我離開了協康,因為導師訓練實在令我很失望,社工話,呢d仔係咁架..慢慢黎啦...每一次都係聽到呢句,我好心痛...每次都針我一下...
我現在出去找了私人的,價錢同協康的私人收費差唔多,但好過協康d新牌仔導師,攪唔掂我個百厭仔.

醒目開學勳章

Hi 水母,

你在協康做什麼訓練?

韋韋,
你囝囝現在2歲, 是被評估為自閉症傾向還是自閉症呢? 倆者有很大的分別, 因為很少醫生會在小朋友2歲就評估為自閉症, 通常只會說有自閉傾向, 不要自己嚇自己.
其實我覺得現在最重要的事是送他入學, 未有I位或S位的就找間有愛心的幼兒園, 因為你是一個在職媽咪, 在學校裏面他會學到很多不同的事及接觸多些不同的人, 這點對自閉症的小朋友是很重要的.
排早期真的很耐, 我以前的經驗就是上青蔥, 雖然是很昂貴, 但對囝囝能提早半年訓練我覺得是值得, 而且我知道現在有一些機構為正在排早期或I位的小朋友提供一些較便宜的訓練, 你可以去search資料看看, 不要浪費時間, 因為6歲前是黃金時間, 過了6歲就會事倍功半!!

Fanny,

hihi,
我隻水母仔排協康的早期教育的,到了有位後差不多上了九個月的課堂,一星期有導師及st,但進步未如理想,而且導師們也攪不好我的兒子,每次上堂也喊喊喊,上st堂也喊喊喊,唉...什麼訓練也做不好....如何是好,之前聽其他家長講有d幼兒導師比較好,但已走得七七八八,留下來的只有較淺資歷的導師,唉...我仔仔可能是新牌仔導師...我仔仔與協康無緣

水母:

或許看看為什麼他喊,是否要他坐很久?有時孩子可能先有其他需要, 或者先做體能和感知訓練,看看是否會平靜些.和他建立好關係或者有幫助

flysss,

我而家已安排了SI 訓練給水母仔,經過導師的建議,她也說仔仔做感統會有幫助,我而家做完感統就上個別訓練,又真係好好多,專心左又冇心發夢,所以我會KEEP 住為仔仔多做訓練 ^^
我覺得仔仔進步左,我也開心左^^ 比起之前協X的訓練,我覺得呢D就係沒有浪費時間
‹ 上一主題|下一主題