用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價 2006 K1 ~~ PART 2
樓主: Oscar媽
go

創價 2006 K1 ~~ PART 2 [複製鏈接]

Re: 創價 2006 K1 ~~ PART 2

oscar 媽

謙謙都係大約2歲時, 因氣管敏感, 入過院聞氣.......以為已經好返, 點知, 一年後 (即前幾日), 天氣突轉, 又黎過, 唉......

不過自搬左去西貢住後, 就叫做少病左, 始終西貢d 空氣真係好d.....

湯水, 我諗來來去去都係果d, 我呀媽話等呀仔今次好返後, 就每個星期煲一次北'祈'/'黨'參, 比佢保下氣喎

你呢, 煲d 咩比oscar 飲呀? 分享下~

靜精媽咪

我個仔問咗我一次駛唔駛返學, 我肯定咗今日唔駛返之後, 就同佢講, 今日唔駛, 之後佢就無再追問, 好似放下心頭大石咁, 而且我較早前同佢講過今日會同佢出街食飯, 所以佢煩我嘅話題改咗, 變為’你啲朋友喺邊呀, 出去囉,’ 不過而家天氣咁差, 都唔知去唔去到.

咁係咪時常見到我個仔囉? 如果你見到佢啲特別嘢, 記得話我知, 我都好想知佢喺學校嘅情況, 唔該唒先.

我個工人個個星期都有假架, 不過無得放死星期日, 我放佢就放囉.

靜精媽咪 寫道:
RYTS,

開心死佢(我個囡)啦~唔駛番學haha~
我尋日接綺靜放學果陣,見到你囝囝呀~hehe
佢坐係地下等校車,真係好叻~見到妳囝囝仲有笑
妳會比人工放更一日假定會個個星期都唔同ka?
我個囡到現在都係咁~ 成日哭~
不過我都明白的~睇佢起碼最少適應多一排~慢慢來

醒目開學勳章

msnicoleng,

其實湯水都係湊 oscar 姨姨煲比佢..我只係燉川貝比oscar飲,
其實燉湯係好過煲湯...

oscar 媽

川貝, 止咳好好.....但謙謙少咳, 所以少煲

我都有諗過買冬蟲草, 但實在太貴, 如果剩係煲1, 2次, 成效唔大, 所以冇買過......點解唔到我中六合彩架   

醒目開學勳章

msnicoleng,

我都有諗過買冬蟲草,不過真係太貴..同一定要 keep 主先有效..
oscar 都好少咳..只係起敏感先咳..川貝燉蘋果對氣管咳好好架!!
通常 oscar 食完西藥 ok 冇事..我就會燉比佢潤下...

formula0106

我11日都無同佢去冒險樂園, 我唸佢唔係咁知道尋晚係點解, 我哋無咁快攞到啲畫,因薜老師話要同其他小朋友分享吓, 先交返俾小朋友. 
你就好啦, 個仔時常同你講學校嘅嘢, 我個仔唔多講,而家叫做好啲, 會唱一兩句歌仔, 同埋佢話佢個朋友叫陳啟熙喎, 唔知係咪真架呢?

formula0106 寫道:
RTYS,

你個仔尋日晝左冒險樂園喎!!
薜老師話叫佢地晝最鍾意野出來!! 我個仔就答唔識晝..咁老師就問我個仔鍾意咩..佢就答波波池...跟住你個仔就話我尋晚(9月11日)都有去...佢地2個就齊齊晝冒險樂園...但我就唔見有張晝...我發覺好多時你個仔都坐我個仔隔來喎

灝康
今日到了圖書館玩电腦有賽車遊戲
然後去福利處玩玩具
玩完去惠康擰蛋
浩楠回家後找了周先生

RYTS,

咁既天氣真係留番係屋企穩陣d~
如果我有時早到4點半左右等接放學,就一定見到小朋友坐係度等校車~我見個妳囝囝2次,對上一次(開學冇耐)仲有一些眼淚,但昨天見佢冇了,仲笑~ 真係大進步!
好丫~如果我日後見到妳囝囝,我幫妳留意佢啦 ^^~再話個妳知~唔駛唔該^^~因為我都成日望其他小朋友的
其實都幾好呀,唔好放死星期日,因為我其實之前都想請個工人幫下手,但考慮好多野,又冇地方比佢住~ 所以打消念頭! 我都有聽朋友講千其唔好放死一日比佢,尤其星期日,因為d工人一放完假番離就唔好哂,好似聽左其他賓賓洗腦咁...然後番到離又同妳講點點點.... 我朋友同我講話如果請要講清楚哂好多野..... 係咪真係? 請教一下妳先~

終於成功報到~~~~~~

第一組
1/ 黃家聰 Oscar(Oscar媽) Jan/2003紅蘿蔔組
2/ 梁文皓 (angelsingsing) Aug 2003紅蘿蔔組
3/ 陳倩賢 (SYC2003) / JUN 2003 紅蘿蔔組
4/ 廖顥雅 (mimi) / July 2003 紅蘿蔔組
5/ 黃伊琳 (sallybaby) / AUG/2003番茄組
6/ 屈希潼 ( WATHT ) / OCT2003 粟米組

第二組
1/ 湯持正 (boosko) september 2003提子組
2/ 簡華軒 (matthewkan) july 2003
3/ 黃丞佑 (ophelia) november2003蘋果組
4/ 何枰雋 Marius(mayleung) Apr 2003蘋果組

第三組
1/ 鮑禮桓(liwoodma)Dec 2003小熊組
2/ 陳書豪(yan513)April 2003 大象組

下午
第一組
1/ 楊其謙 Oscar (msnicoleng) - Jul / 03 Corn group
2/ 沈銳恆 (billysim)蕃茄組
3/ 佘卓盈 (hanshing)

第二組
1/ 譚蔚莊 (weima)Sept 2003香蕉組
2/ 蔡善晴 (windyma)香蕉組
3/ 陳科諺 (ForYinMaMe) July 2003香蕉組
4/ 張紫晴 (koyelle)
5/ 張福航 (Bobob) Apr 2003 提子組
6/ 樊摯牽 PAL(formula0106) 06 JAN 2003 蘋果組
7/ 陳思捷 (RYTS) Sept 2003 蘋果組
8/ 吳綺靜 (靜精媽咪) Aug 2003 香蕉組

第三組
1/ 陳俊滐 (jessieoh) Jul 03
2/ 陳樂軒 ( pony see) JUL03 大象組
3/ 洪啟軒 (KaiHinMaMa) Sep 03 白兔組
4/ 鄭啟熙 (Meson) Aug 03 白兔組
5/ 劉思俊 - Anson(yan315)03-Oct-小熊組
6/ 蔡恩諾 (kiwi_may) SEPT 2003
6/ 陳啟泓 (miumiuchan) FEB 2003

醒目開學勳章

今日收工同 oscar 覆診醫生叫我下星期一先比 oscar 返學..等佢休息下..唔係好易又再病..

yan513

終於都有個小朋友同我仔一齊在上午第三組啦....

我12-09-2006去咗林慕德果個talk, 之前不會有電話 confirm, 我都是自己打電話去問幾耐, about 1 1/2 hours,
我覺得 ok la,但對k1可能太深, 我都知 phonics 的好處,家長有時間的話. 可以先報家長組學習, 回家先幔慢灌輸給小孩.

現階段 我想了解女兒學習的興趣先, 而幾日小女好似有啲唔想返學, 話想在家玩, 所以我驚迫得大壓力

syc2003, 你是不是13号車最早上車?如果是,我有印象

Oscar媽
用吓平時煮飯菜加强吓身體强壯
蒸魚用果皮唔用薑,
煎鱼湯來蒸飯
蒸鱼後D汁用來蒸蛋白
蒸D鮮白合

Good Morning...

醒目開學勳章

Hi All MaMa Good Morning!!!

mimicheng

你講既湊 oscar 姨姨都已經日日煮比佢食...都係你所講咁煮..
其實今次唔舒服係比同學仔傳染..所以先至起氣管敏感..

湊 oscar 個姨姨仲好心機過我呢個媽咪..佢唔單只煎鱼湯來蒸飯,
仲煎鱼湯來煲粉比 oscar 食..每星期唔同既涼水..清熱氣..日日有唔同既湯水飲...姨姨好鍚 oscar ..由2個月大湊到而家啦!!!

liwoodma,

你好犀利呀, 知道我個仔叫朗翹同讀K2, 佢而家開始有功課做. 好彩佢鍾意做功課同寫字.

liwood 一d都唔曳, 佢不知幾可愛, 我好鍾意佢.
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

醒目開學勳章

All Ma Ma

你地用邊隻牌位既鑊架!!!我用緊牛頭個隻五層鑊..但係煎親魚.蛋都會"痴" 鑊...有冇媽咪可以幫下我...

我梗係溫左功課先知道你仔仔d野啦.....
AAl 寫道:
liwoodma,

你好犀利呀, 知道我個仔叫朗翹同讀K2, 佢而家開始有功課做. 好彩佢鍾意做功課同寫字.

liwood 一d都唔曳, 佢不知幾可愛, 我好鍾意佢.
‹ 上一主題|下一主題