用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

其實都適應得幾好, 不過初初第2日就比老師連環左3次, 原因就係佢竟然上堂唱歌仔和飲水, 可能仲未適應啦, 但之後就無啦...
上星期中, 仲比老師選中做常識組組長添, 佢不知幾開心呀!!!
琴晚睇佢手冊, 見到老師印左3個OK印比佢, 佢話係帶齊紙巾, 毛巾和指甲整齊先有架...佢又好開心!!!
另外, 琴晚都見到佢比老師奬左個貼紙, 佢又話要全星期都交齊功課先有架...佢都好開心!!!
今朝, 仔仔仲同我講, 老師有下次可能選佢做班長添...佢仲開心, 因為做班長有多一個紙張...

哈哈...其實見到仔仔咁, 我都好放心lu...

helenting,

睇黎你囝囝真係不段咁進步啵,你開心嗎?

羊咩咩太太~

mimi&long

我都會mark底當天帶回校既書有那本,帶番屋企既又有那本,因為聽得朋友講有時唔見書,所以清楚d好.
MIMI&LONG 寫道:
名位媽咪,

我最初都驚個仔唔適應口架, 因為佢讀傳統學校, 驚佢太好動+坐唔定會比老師罰, 比起以前一定緊張啲啦 ! 不過so far佢返口左一個禮拜都習慣了, 同以前一樣放學自己做功課, 我放工返到屋企佢已經玩緊啦, 暫時仲係好happy, 至於串字,默字佢幼稚園時都要默書口架啦, 所以佢都習慣晒, 只希望佢KEEP住乖啲啦 ! 但有啲小問題囉, 明明啲書放口左係學校, 都話佢欠帶, 交口左功課話未交, 唉, 日日都要係手冊解釋一番, 攪到我要日日mark住邊本書有/冇, 希望遲啲有改善啦 ! 始終小學係要守紀律同嚴啲啦 !  

我仔暫時未默書, 功課亦唔多, 在班內識到d 新朋友, 基本上返學都好開心,
只係....
1. 佢做組長, 所以唔可以做數學科科長而唔開心
2. 有 d 同學好鍾意不問自取人地d 食物
3. 放學排校車比車長(風紀) 投訴過幾次(都係只傾計, 企得唔好之類)
有次仲罰企一陣,  該風紀專挑剔人, 前日又特登話阿仔整個name card唔岩, 阿仔好唔開心喊住咁返博風紀,  
老師就來了解事情,  老師亦教阿仔 如果哥哥再蝦佢要話比老師知.
都唔知d 細路點解咁鍾意大蝦細 !

S.S.
我仔都係怕英文, 更怕外籍人仕教英文,  點攪好呢
我唔想佢學似我咁英文半桶水

我想知你讀邊間學校,要默書。
yvonne

乜個風紀咁衰架,叫囝囝唔好唔開心,個風紀再係咁的話好快被fire架,放心.    
phoebepanpan 寫道:
我仔暫時未默書, 功課亦唔多, 在班內識到d 新朋友, 基本上返學都好開心,
只係....
1. 佢做組長, 所以唔可以做數學科科長而唔開心
2. 有 d 同學好鍾意不問自取人地d 食物
3. 放學排校車比車長(風紀) 投訴過幾次(都係只傾計, 企得唔好之類)
有次仲罰企一陣,  該風紀專挑剔人, 前日又特登話阿仔整個name card唔岩, 阿仔好唔開心喊住咁返博風紀,  
老師就來了解事情,  老師亦教阿仔 如果哥哥再蝦佢要話比老師知.
都唔知d 細路點解咁鍾意大蝦細 !

S.S.
我仔都係怕英文, 更怕外籍人仕教英文,  點攪好呢
我唔想佢學似我咁英文半桶水

羊咩咩太太,
阿仔話老師同個風紀講, 再有下一次冇故投訴小朋友, 就要佢見校長.
但係以上既內容......都唔知係咪阿仔作野

老師都唔錯啵,起碼即時安撫左囝囝先 ,唔好理佢真定假啦,起碼係嗰個 moment有人理亞囝既感受.何況囝囝咁細過,see~~?

羊咩咩太太 ,
係呀, 我都好高興老師當時安撫阿仔, maybe 教會學校d 老師細心d 掛

有時亞囡會話我知佢認為唔開心既事,我都會安撫佢架,令佢覺得∼∼都唔係咁大件事啫,而家d小朋友,周不時要打開個腦洗下架,就算遇到d奀皮仔整古佢,叫佢大方d,原諒人  

phoebepanpan 寫道:
羊咩咩太太 ,
係呀, 我都好高興老師當時安撫阿仔, maybe 教會學校d 老師細心d 掛

我個囝的學校今個星期已經要英文默書,仲要默10句但有些字是重覆的,今個星期都未算辛苦下個星期要中英一齊默,中文是2篇課文,但不知是否抽其中一課默或二課默晒?
還好是他在幼稚園已經要默書暫時還應付得到,遲些再深些不知怎樣   

我暈la       
辛巴媽咪 寫道:
我個囝的學校今個星期已經要英文默書,仲要默10句但有些字是重覆的,今個星期都未算辛苦下個星期要中英一齊默,中文是2篇課文,但不知是否抽其中一課默或二課默晒?
還好是他在幼稚園已經要默書暫時還應付得到,遲些再深些不知怎樣   

囡囡都很喜歡上學,功課,執書包都自已完成.
學校係全新0既,,所以都以漸進式.雖然係傳統學校,但唔似一d死谷難谷的學校.老師校長都好開明,好接受家長意見.小一生唔會開學冇耐就dict(10月至開始)...一切都以小朋友適應為先!功課亦由小小開始,慢慢加上去.
看來真的very good!

各位想請教吓,小朋友想便便但老師吾俾,點先可以幫到佢•

點可以幫佢調校時間.  我未同老師講佢已惡人先告狀, 請各位幫忙•

你小朋友一日去幾多次?
通常食完野之後去會容易d.
我通常食完飯, 沖涼前, 就俾本書俾小朋友, 叫佢在係坐厠睇書. 又或者放學之後坐一陣.
有無可能再同老師溝通一下, 睇下可唔可以暫時通融一下. 再唔係就搵校長幫下你小朋友?
for every one criticism, three positives must be given.

wsc 寫道:
各位想請教吓,小朋友想便便但老師吾俾,點先可以幫到佢•

點可以幫佢調校時間.  我未同老師講佢已惡人先告狀, 請各位幫忙•

要盡量幫小朋友調校便便時間,因為上課其間離開課室,對學習有一定影響,而且離開課室太耐,老師也會擔心,但現在剛開始階段,你也可請老師留意一下,因為小一學生真的太小了,也不是一時三刻就可改變他們已有的習慣,努力!但我不贊成動不動就找校長!

其實他已舉手, 但老師吾比, 後知後覺.  發現後先發制人, 話小朋友無舉手.  一星期內三次了.  同便便一齊回家.  好慘.  他通常吃過午飯, 差不多三點就要去, 請問有什麼方法可幫他 ??

你要係星期六日, 限制住佢去便便既時間, 同埋都要佢自我控制下.

辛巴媽咪 寫道:

請問邊間小學?咁快就默書?仲默咁多?我都暈la~~     
‹ 上一主題|下一主題