用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

judy_cheung
我囝囝是讀深水埗聖紀文小學,是期5剛剛默完英文我問呀囝是否默晒10句他說是,以下是他剛默完的英文:
1)Good morning,sir.
2)Good afternoon,Miss.
3)Goodbye,class.
4)What is your name?
5)My name is Ben Wong.
6)How old are your?
7)I am six years old.
8)How are you?
9)I am fine,thank you.
10)Nice to meet you.
幸好下個是期的英默有與今個星期句子有幾句是重複只須串幾個生字便可,如果唔係中英一齊都幾慘   
judy_cheung 寫道:
[quote]
辛巴媽咪 寫道:
我個囝的學校今個星期已經要英文默書,仲要默10句但有些字是重覆的,今個星期都未算辛苦下個星期要中英一齊默,中文是2篇課文,但不知是否抽其中一課默或二課默晒?
還好是他在幼稚園已經要默書暫時還應付得到,遲些再深些不知怎樣   

請問邊間小學?咁快就默書?仲默咁多?我都暈la~~      [/quote]

wsc,
午飯後是否有一個小息? 可以叫小朋友在那時間去嗎?
又或者是午飯後隔15-20分鐘, 讓小朋友去試一試.
另一方面, 就試試早上讓小朋友去一次, 如果去過了, 那下午那一次應該會容易些忍住.
真是"羅生門"呀! 但帶著便便回家, 孩子必定很難堪!
可以與老師協定一下, 就當你小朋友是特別情況處理, 因為改變習慣要時間的呀. 過去的事就算了, 最要緊還是要解決這問題.
for every one criticism, three positives must be given.

辛巴媽咪 ,

哇,真係好快就默喎!!!    好彩都係啲簡單既句子!!!中文呢,默啲乜嘢啊??? :cry:

judy_cheung
第一課我要上學了
爸爸笑,
媽媽笑,
小貓也說妙.
真開心,
我要上學了.

第二課我的學校
老師.您好!
同學,你早!
大哥哥,你真高!
逛逛大操場,
看看小賣部,
我的學校,真好!
以上是今個星期的2課中默

我囝囝放學會自己完成功課 & 執書包, 然後我去檢查! 大至上都無大問題! 只係上堂時唔多專心, 成日傾計....今個星期比老師掉左坐

我個仔上星期三都默左英文,不過都好淺,有95分,差少少就100分,我已經覺得佢好叻啦.呢次係佢讀書咁耐第一次默書.

佢默:
1, hello
2, good morning
3, goodbye
4,how are you
5, fine,thanks
and背默大細階a-z,佢就係細階u寫左大階U,扣左5分.

聽日又要默12個中文詞語,岩岩先記晒,唔知聽日會唔會失憶呢   
22號又要默8句英文,今次難d.

佢做功課 & 執書包就唔得,佢只識抄手冊,但完全唔知要做咩功課,係我lor晒出黎俾佢做,完全唔識睇題,要我全程解題.
佢連邊本書係邊科都唔知,so書包係我執既.

judy_cheung and辛巴媽媽:,

你囝囝默既字都唔簡單啦,我昨天幫亞囡默5個字咋, 我唔知咩原因,亞囡用左兩個鐘都記唔熟d字;   ;佢問我點解日日都要spell,佢想讀番幼稚園,我話比佢知每個小朋友都會成長,唔同階段學習唔同既新事物和知識;跟住提番一些幼稚園既同學仔名,我話佢地都要係屋企溫習,希望囡囡有d共同感覺;相比你囝囝既生字,我真係覺得囡囡默既真係好淺;可能幼稚園階段,我真係比佢開開心心咁過左三年,無同佢認真咁認識d字,所以現在要急起直追了      .

wsc:

有d好似"好有經驗"既老師,佢地"好主觀咁"覺得小朋友係去玩水,唔係真係有得we we 架;要開解下囝囝, 不如試下叫囝囝,每節小息同埋lunch time 都去下洗手間wewe ,唔好hurt到佢.

杰杰媽媽 寫道:
我個仔上星期三都默左英文,不過都好淺,有95分,差少少就100分,我已經覺得佢好叻啦.呢次係佢讀書咁耐第一次默書.

佢默:
1, hello
2, good morning
3, goodbye
4,how are you
5, fine,thanks
and背默大細階a-z,佢就係細階u寫左大階U,扣左5分.

聽日又要默12個中文詞語,岩岩先記晒,唔知聽日會唔會失憶呢   
22號又要默8句英文,今次難d.

佢做功課 & 執書包就唔得,佢只識抄手冊,但完全唔知要做咩功課,係我lor晒出黎俾佢做,完全唔識睇題,要我全程解題.
佢連邊本書係邊科都唔知,so書包係我執既.

我仔仔今天都要默書, 有些內容都幾深, 舉例其中一句: A pile of fish fell off a sledge.  不過都有些淺的, 如 Good morning.  屋企默就ok, 但真正成績如何? 要等派返
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

迪迪洛洛媽媽 寫道:
我仔仔今天都要默書, 有些內容都幾深, 舉例其中一句: A pile of fish fell off a sledge..   

吓?  咁深 ??     

apricot,

係呀!  學校話一半默故事書, 一半默課文.  所以故事書的英文會比較深.
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

係呀,發音必須好準確,否則,好易串錯字呀,亞囝學校既程度都深噃 .
apricot 寫道:
[quote]
迪迪洛洛媽媽 寫道:
我仔仔今天都要默書, 有些內容都幾深, 舉例其中一句: A pile of fish fell off a sledge..   

吓?  咁深 ??      [/quote]

屋企默就'就'住佢, 讀慢些或讀多次, 所以學校臨場點就唔知.  不過, 我見佢讀開頭個兩個字, 佢都好似識背落去, 我諗無問題掛!

反而, 到而家睇手冊做功課仲係一舊雲咁, 唔知幾時先攪得掂!

The sentence comes from story book or textbook
or provided by the teacher?

Mrssslui:

句子是老師由storybook抽出, 第一次默書, 指定默3句故事書中的句子; 另外2句, 就由7句中抽默, 當中包括故事書及課文內容, 10句全部由老師提供.  所以, 只要溫熟個10句就ok.

IC.
其實有咩方法幫小朋友串字呢?
佢地有時mix up咗D字,有時就串極都唔記得,點算呀?

係呀,我都好想知   
有咩方法呢??

迪迪洛洛媽媽:

我想請問你仔仔讀那間?是直資/私校?:

我知道有私校上星期默四季/12個月的英默.     
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

Mrssslui/羊咩咩太太,

講真我不知我的方法可否幫到你!

其實我覺得phonics真的對默書有幫助, 我小朋友係幼稚園有學過phonics, 所以串起字來都好似比較易.  不過, 他亦會有混淆某些字, 例如afternoon, 第一次幫他默書, 他就只記得一半after, 又只記得後面有o.  我就問佢, 你識串moon嗎? 他說識, 那我就同他說, noon同moon差唔多, 只不過用兩個n包住兩個o, 之後佢就覺得好易記. 嘗試將個字拆開, 又由一些簡單的字演變出來, 可能好些 (個人意見)!

另外, 可能由K3開始, 我要小朋友習慣做完功課後自己睇書, 我買很多書 (不要太深, 太深看不懂, 便沒有興趣看.), 任由他選, 但每天都必須要看, 就算看少少都好, 讓他養成看書的習慣.

所以現在我小朋友都是自己溫, 放工後只幫他默書, 發覺有問題就同佢講.

迪迪洛洛媽媽:

我都有教囡囡用拼音拼字,我會返去再試下,點都好啦,先多謝你.

羊咩咩太太:

另一個方法, 不過就比較麻煩些.  做一些a-z的字咭, 同小朋友玩遊戲.

舉例: 要她串apple, 就只抽這幾個英文字母, 叫她再選另一個字讓你串, 你同樣只抽出要用的咭, 然後各自整亂佢, 比賽誰最快砌出個字, 重覆幾次, 佢會記得個字點串.  玩得多後, 如小朋友覺得無興趣, 可以給點奬勵, 例如贏5次, 可得一個貼子.

不過, 我都很少用這方法 (沒有時間), 只曾在小朋友幼稚園時用過幾次.  可能少玩, 有時我小朋友都要求要我陪他玩.
‹ 上一主題|下一主題