用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

carcar123

你囝囝好叻噃,係咪幼稚園時已有適當既training呢?
佢咁易就背熟要默既課本,你咪安樂loh,加油呀!   
carcar123 寫道:
仔仔好快適應左小一既 school life, 佢都好鍾意返學, 教左佢一次執書包, 第二日就自己會執喇!

已開始左背英文詩歌, 好快就背熟, 要默書既都好易上手, 又識得讀返老師所教既課文, 可能因為 K3 尾時學校有喱 D 預備比佢, 所以暫時仲未有問題出現.

慶幸到而家為止佢都無寫錯手冊或寫漏生字回家.

我仔昨日已默左 A-Z & a-z ; 佢話自己識晒100份
我唔係好信, 因為佢成日張 h寫到好似n,   J j  Z z就倒轉方向,

S.S.
我幾耕辛苦先搵到景林社區中心辨既拼音班比佢上, 而佢又上得開心.

phoebepanpan,

比d信心囝囝啦,佢話100分你信佢啦!
phoebepanpan 寫道:
我仔昨日已默左 A-Z & a-z ; 佢話自己識晒100份
我唔係好信, 因為佢成日張 h寫到好似n,   J j  Z z就倒轉方向,

S.S.
我幾耕辛苦先搵到景林社區中心辨既拼音班比佢上, 而佢又上得開心.

我囡囡都無學過普通話, 不過佢回家都能夠朗讀到, 所以我想小朋友應該好快能適應和學會 :

羊咩咩太太 寫道:

阿仔有95分,  y 因為冇貼住條底線寫, 所以扣左5分,
都算佢啦

無貼住底線都要扣分架,有要求啵;不過有95分,好叻仔,幫我送個貼紙比佢   
phoebepanpan 寫道:
[quote]
羊咩咩太太 寫道:

阿仔有95分,  y 因為冇貼住條底線寫, 所以扣左5分,
都算佢啦 [/quote]

你地默書都只是a-z & A-Z ! 但我阿仔間學校連埋聽日已要默3次書了. 其中兩次是中文背默課文, 有成6-7句子, 英文有成10句 !     但問佢返學如何, 他說是開心的 !
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

醒目開學勳章 王國長老

我女女下星期有英默lu, 約十組生字, 我同老公都有d緊張, 因為女女幼稚園從來都無默/測/考, 好彩so far佢都溫得ok
除左默書, 另一樣"溫習"就係普通話朗讀, 上次提到, 女女全班得一個同學仔唔識, 我當時心裡好興幸有俾女女出去學普通話(幼稚園無)........尋晚女女話我知, 小息時候, 普通話老師叫佢留低教其他同學普通話(佢係咁present, 我估係示範之類掛....), 突然間, 我覺得老懷安慰.....原來過去2年上既唱唱跳跳普通話課程, 真係學到野既.......睇黎仲學得唔錯呢!

Charlotte_mom,

不用太擔心, 既然小朋友一直都ok, 比點信心她, 她會做得到的.  我兒子幼稚園時也沒有默測考, 第一次默書我亦不要求高分, 而且默的句子也不淺, 但他卻能應付, 取得滿分.  所以小朋友的潛在能力, 不可看少.

你囡囡都很叻女, 普通話那麼好, 值得高興!
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

醒目開學勳章 王國長老

thanks!
我女女大概都記到, 不過有時串串下, 分左心, 就咩都唔記得
我都好surprise佢普通話竟然都幾ok, 因為我一屋無個普通話人    可能面皮厚既小朋友, 學外語都快d

Charlotte_mom ,

你囡囡普通話可以應付得來, 就少一科去擔心, 可以集中火力去默英文.  我囡囡小時我都想比佢去學普通話, 不過爸爸怕佢有語言混亂, 因為廣東話和英文都未攪掂, 所以就無比佢學, 而家都有排追  

醒目開學勳章 王國長老

swan
哎, 我都好後悔無正正經經俾個女學phonics, 如果有, 而家就唔駛咁頭痛........(有去學英文不過唔係好有系統咁學phonics, 所以talk得唔寫得)
如果你想學普通話, 可以pm我啊, 我女女都係o係銅鑼灣學, 真係玩下跳下又一堂(而家小一班有坐定定時間), 不過原來暗地裡真係打好左個底, 所以我真係好開心, 雖然唔可以話native口音, 但起碼我提佢"真"拼音係zh...唔係j..., 佢知道錯左咩, 有意識去改, 我都鬆一口氣......
俾d心機啦, 雖然而家彤彤未識, 不過如果佢唔怕試, 好快攪掂架喇    如果你自己識拼音就更好啦

Charlotte_mom ,

好多謝你鼓勵, 我自己在工作都有講, 但就真係唔正中, 驚教錯佢, 我聽高年班家長講叫我放心, 因為學校會有辦法教小朋友在一年內說得很好的普通話, 所以我而家就看看情況再決定是否比佢出面補

醒目開學勳章 王國長老

如果學校學得ok就最好啦(反正無考試    )

Yes!   , 好彩無太大壓力

如果學校學得ok就最好啦(反正無考試   )

禽晚幫囡囡溫習,溫到十點幾,佢話好眼瞓  我都要佢堅持,終於溫哂老師要佢溫既範圍,心痛都無辦法,點都要堅持下去,今日唔溫,到明天又有第二樣野溫;到陪佢上床時,同佢傾下計,warm 番下,佢話比我知老師邀請佢擦黑板,佢好開心,可能係好好玩啦,都好,亞囡返學都多樣寄託,hee.原來好多小朋友都鍾意擦罵板架!  

羊咩咩太太:

我都覺得好多小朋友好鐘意老師叫佢做
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

醒目開學勳章 王國長老

羊咩咩太太
星期六日至溫得唔得呀? 十點幾訓, 聽日六點幾又起身, 都幾辛苦啊 :cry:
係呀係呀, 老師俾野小朋友做, 佢地覺得好威架    (我細個都係)

迪迪洛洛媽媽 and Charlotte_mom,

除了每天要做既功課,每天都要溫習普通話拼音,拼音讀得唔好,就好難上中文課;而英文差不多每天也要串字,都唔知係唔係唔夠瞓,囡囡比較難入腦呢?

剛剛和老師溝通左,好安慰,佢話囡囡都幾留心也跟得上,也不覺得囡囡唔夠精神聽書,遇到唔明白都會發問,咁都好,上堂無瞓著,仲有反應.

點解我咁夜呢,每天返99屋企食飯,再返自己屋企已經九點鐘;我都唔想囡囡咁辛苦,但係,積小成多既道理大家明白啦,而家唔係積緊$,而係積緊要溫既書;唉,睇黎我要將要溫既書盡留係假期先溫了或者預早備下課.

多謝你兩位關心,我會話比囡囡知我係bk認識好多媽咪,你地都好錫佢,佢一定會好開心!
Charlotte_mom 寫道:
羊咩咩太太
星期六日至溫得唔得呀? 十點幾訓, 聽日六點幾又起身, 都幾辛苦啊 :cry:
係呀係呀, 老師俾野小朋友做, 佢地覺得好威架    (我細個都係)

羊咩咩太太:

來來回回99屋企又真係幾浪費時間!  不過, 我相信你咁比心機幫個女, 你囡囡會跟得好快.  但唔夠
‹ 上一主題|下一主題