用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

都未架!琴就自己練咗,功課就未做晒,俾佢激死,佢唔鍾意抄寫,所以淨底D抄寫遲遲唔想做,等我番去吹佢囉!
佢而家如果功課做埋,就達到我既理想.
可以6點番到去,跟手check功課,6點半聽佢彈琴(唔係練,suppose佢早前練咗),然後休息一會,溫習下,7:30-8:30食飯>8:45 沖涼>9:00 閱讀圖書>9:30-10:00上床睡.

Mrssslui
嘩,聽你咁講都好正啦~~

我亞囡好肯抄寫,可能唔使用腦,正正經經整整齊齊就ok~~

這個星期亞囡練得兩天琴,我都唔想迫得佢咁緊,點都要搞掂學校既事先,其他野慢慢來;你講開圖書,開學以來亞囡都睇唔到幾多晚呀,佢而家上到床我都唔知佢係暈左定瞓左           
Mrssslui 寫道:
都未架!琴就自己練咗,功課就未做晒,俾佢激死,佢唔鍾意抄寫,所以淨底D抄寫遲遲唔想做,等我番去吹佢囉!
佢而家如果功課做埋,就達到我既理想.
可以6點番到去,跟手check功課,6點半聽佢彈琴(唔係練,suppose佢早前練咗),然後休息一會,溫習下,7:30-8:30食飯>8:45 沖涼>9:00 閱讀圖書>9:30-10:00上床睡.

其實我就係預計到自己既情況可能同你差唔多,所以最近(阿女升小一前)搬近我屋企人咋,以前都係好似你咁,食完飯至番屋企,再練琴,不過,幼稚園冇所謂,而家就唔同啦!
所以咪急急搬屋囉!起碼,佢可以練到琴,你明啦!無謂浪費咗D時間,佢都係囉嚟睇電視.

謝謝你羊咩咩太太(你個名好cute)

我阿仔放學回來告訴我,老師肯認同返佢個貓字喇。話兩個都arm...
羊咩咩太太 寫道:
上星期我囡囡都寫左個貓字,係你個指引裡面綠色個貓字係啱架.[quote],而家寫既生字我全部跟書本既寫法~
睡覺 寫道:
請問你地小一家長,小朋友默書有沒有默個 "貓" 字呀??老師話個貓字四四果劃要勾上去先至arm,無勾就係錯.....
可以給一點意見嗎?thanks   
here...
http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=756274&forum=162&start=10&viewmode=flat&order=1
[/quote]
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

睡覺:

唔使客氣,都無咩幫到,不過上星期我幫亞囡起草,我自己都寫錯,亞囡提我,我先的起心肝睇番本書    ,    ~~
係呀,你個名都好正,我都好想瞓下覺,但係諗下好啦~~

Mrssslui

我同99住得好近,行返屋企都係10分鐘,只係99唔肯熄電視,搞到亞囡心思思,lee d 咪就係改變唔到佢,我咪改變自己早點帶亞囡走,尤得老公慢慢食飯loh.   
其實我就係預計到自己既情況可能同你差唔多,所以最近(阿女升小一前)搬近我屋企人咋,以前都係好似你咁,食完飯至番屋企,再練琴,不過,幼稚園冇所謂,而家就唔同啦!
所以咪急急搬屋囉!起碼,佢可以練到琴,你明啦!無謂浪費咗D時間,佢都係囉嚟睇電視.

禽晚係開學以來最happy既一晚 ,亞囡寫 penmanship 唔太難睇,我唔使佢重做;大家輕鬆 ;佢重話自己有留心聽書,所以識得讀story book, ,懶醒咁 , 禽既見佢咁乖,臨瞓前咪同佢打左場 table tennis,開開心心又一晚,如果晚晚都係咁easy就真係飲得酒杯落啦!       

放個長假,大家休息下啦!
唔好講笑,呢3日我會儘情玩,大家都減下壓,小朋友都要啦!日 日對住D書同功課會死架!
我已經plan咗玩3日啦!
下星期有默書都係咁話啦!

早晨呀mrssslui,

你都好早起身,我就情願瞓多一粒鐘,因為瞓覺對我來說係好
奢侈架,只有星期日亞囡睇怪醫克傑克我先有得瞓到10:00;

我一早已經plan左點過幾日假期,學你話齋,日日對住d書同功課唔得架,所以明天帶囡返興趣班,玩一日,留番一日溫書同背詩;

亞囡英文唔好,我叫佢勇敢d,唔可以因為唔識就逃避,唔好就要努力d面對它學到好為止;開學時我鼓勵佢參加英文朗誦班,點知學校叫同學參加既係朗誦節,亞囡舉起隻手仔;既然參加左,我都要幫下佢背下咁啦;

咁我祝你有個快樂既假期,多d時間睇埋錄左既disk啦   
放個長假,大家休息下啦!
唔好講笑,呢3日我會儘情玩,大家都減下壓,小朋友都要啦!日 日對住D書同功課會死架!
我已經plan咗玩3日啦!
下星期有默書都係咁話啦!
‹ 上一主題|下一主題