用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山主風 MAMA
樓主: frogfung
go

馬鞍山主風 MAMA [複製鏈接]

我想問下默書紙, "一及百變", "一"即係點解, 係咪第一課咁解定係P.1?

版主

第一課

原帖由 ccdccl 於 09-9-18 11:44 PM 發表
我想問下默書紙, "一及百變", "一"即係點解, 係咪第一課咁解定係P.1?

主風家長們,

想問一問如果我選校時無將主風放第一位,到叩門時有無機會被接見呢?
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

原帖由 brian_mama 於 09-9-18 19:42 發表
崇拜手冊係逢星期二四早會都要帶
仲有音樂堂都要
間唔中星期五都要用(不過星期五要用會寫手冊提嘅)

下...唔怪得我個仔話星期一星期二星期三星期四都要帶拉, 我仲話佢唔記住所以亂up , 因為一三有音樂堂, 所以即係日日都要帶拉.

真係唔該你, 唔係我仲矇查查 .

我想問下小一本閱讀寶庫, 小一部份都係得10本書要填書名, 但每次借泛書都借左3本, 咁咪遲的唔夠填囉

版主

好似可以加紙....  我亞女次次都唔寫, 要到學期尾要交果時, 先去圖書館抄書名, 所以我都未試過

原帖由 ccdccl 於 09-9-20 09:23 PM 發表
我想問下小一本閱讀寶庫, 小一部份都係得10本書要填書名, 但每次借泛書都借左3本, 咁咪遲的唔夠填囉

版主

唔係喎, 學生個人閱讀紀錄表 有好多頁果喎, 唔只填10本書架...

原帖由 貓大姐 於 09-9-20 09:44 PM 發表
好似可以加紙....  我亞女次次都唔寫, 要到學期尾要交果時, 先去圖書館抄書名, 所以我都未試過

原帖由 ccdccl 於 09-9-20 21:23 發表

我諗你係講"學生閱讀紀錄表", 而貓大姐講既係"學生個人閱讀紀錄表", 其實我都唔係好明, 今次借呢三本泛書我都係叫我個仔系"學生個人閱讀紀錄表" 度填, 唔知甘樣arm 唔arm 呢~

Dear Ivyl

那年我都沒有將主風放在第一位,幸好到叩門時有機會被接見和取錄。

原帖由 Ivyl 於 09-9-19 23:09 發表
主風家長們,

想問一問如果我選校時無將主風放第一位,到叩門時有無機會被接見呢?

thank you.

原帖由 hihimma 於 09-9-21 13:59 發表
Dear Ivyl

那年我都沒有將主風放在第一位,幸好到叩門時有機會被接見和取錄。
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

醒目開學勳章

星期二, 四 & 周會都要帶

另音樂堂都要帶..所以阿仔日日都要帶

**

原帖由 maggie_lo 於 09-9-18 02:39 發表
請問各位知唔知崇拜手冊逢星期幾帶?今日冇音樂堂同週會,但阿女比老師寫手冊欠帶!!

醒目開學勳章

我想問問, 英作 & 趣英需唔需要帶英文書

今日阿仔有英作但沒有英文堂, 一樣我都有帶英文書
但阿仔話今日唔需要用英文書

醒目開學勳章

我仔都話取消

**

原帖由 ada_pmlo 於 09-9-18 09:01 發表
但係我個女話取消!

會唔會入係每一班或者係每一級都唔同呢?

原帖由 Oscar媽 於 09-9-21 18:15 發表
我仔都話取消

**

原帖由 ada_pmlo 於 09-9-21 22:38 發表
會唔會入係每一班或者係每一級都唔同呢?

Sorry ar!我個女後來都話唔駛默!

原帖由 Oscar媽 於 09-9-21 18:14 發表
我想問問, 英作 & 趣英需唔需要帶英文書

今日阿仔有英作但沒有英文堂, 一樣我都有帶英文書
但阿仔話今日唔需要用英文書

趣英我女就唔帶!但英作都帶!

原帖由 ccdccl 於 09-9-18 23:44 發表

阿女有本簿寫住百變!唔知係唔係個d呢?寫住眼睛,眉毛....等

我地都有本百變, 今日係做自我介紹, 本簿第一頁貼左張紙, 大致係可以自己找詞語, 但我都唔知點做, 係咪自己鐘意就寫幾個詞語落去呢?
阿女上星期手冊寫住星期一派普書下冊, 但到今都冇, 你地有冇呀?

原帖由 ccdccl 於 09-9-22 23:41 發表
我地都有本百變, 今日係做自我介紹, 本簿第一頁貼左張紙, 大致係可以自己找詞語, 但我都唔知點做, 係咪自己鐘意就寫幾個詞語落去呢?
阿女上星期手冊寫住星期一派普書下冊, 但到今都冇, 你地有冇呀? ...

我都有呢兩個問題wor, 所以我叫佢今日番去再問清楚.
普書下冊係未派, 但已經教緊 ai au , 琴晚同我仔溫書, 佢話仲未派~
大肚能容,容天下難容之事;
開口便笑,笑世間可笑之人。

原帖由 ncnicole 於 09-9-23 09:07 發表

我都有呢兩個問題wor, 所以我叫佢今日番去再問清楚.
普書下冊係未派, 但已經教緊 ai au , 琴晚同我仔溫書, 佢話仲未派~

今日派左普書下冊啦, 咁普書上冊仲洗唔洗帶?
阿女每日的手冊都抄到亂糟糟, 佢都要慢慢學習, 我有時都睇到一舊雲, 好似尋日咁, 我見到SP P.10, 唔知係咪叫佢地串英文書P.10的生字呢?
而家1D同1E班咪要集體練朗誦普通話詩, 咁係咪全體學生都要參加學校朗誦節呢?

‹ 上一主題|下一主題