用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靑衣學之園PNB家長園地
go

靑衣學之園PNB家長園地 [複製鏈接]

靑衣學之園PNB家長園地

本人誠邀一眾青衣校PNB班家長分享子女的一切。

Re: 靑衣學之園PNB家長園地

Hi, carolwcy,

我女都係宜家讀緊青衣學之園pnb既學生, 你讀緊既係仔定女呀?
我女番來識唱左a-z既英文字歌啦, 好好笑, 佢一向學野都好慢架.

carolwcy

你小朋友會唔會繼續係青衣學之園讀k1呀? 聽老師講, 07年k1上午班會有兩班, 每班收30人.

Dear rclamlam
我囡囡叫Sabrina,每天回家都不停唱歌比我聽,又成人學做老師,最鍾意就是彈琴及點名,非常好笑。
明年學券制現在仍未決定會否留學之園,但都會試其它學校。
我想問你知唔知青衣啓思幼稚園好唔好? 都想去面試吓!

carol,

我女叫rachel呀, 阿女都係架, 番來好似點名咁學老師, 相信rachel無sabrina咁多野講, 阿女好內向架.

唔駛咁快決定住, 聽新聞報導, 李國章應該會改變政策連私幼既家長都會有得資助, 不過就算無我都唔會轉校啦, 咁難先入到一間好幼稚園, 轉左都未必讀個女好.

以我個人看, 我唔會揀啟思幼稚園讀囉.

各位媽媽,

我都想幫bb報衣學之園n1,想請教各位媽媽應幾時報名?
是否要interview?考d咩野架?

bb依家9個月,是否差不多時候要報名呢?

請各位媽媽指教?

學之園會07年3月interview pn, 要宜家報名架啦, k1就4/11 in, 所以你要宜家報名啦.
chicken 寫道:
各位媽媽,

請各位媽媽指教?

rclamlam,

唔該晒

rclamlam 寫道:
學之園會07年3月interview pn, 要宜家報名架啦, k1就4/11 in, 所以你要宜家報名啦.
[quote]
chicken 寫道:
各位媽媽,

請各位媽媽指教?
[/quote]

hi rclamlam

啓思是否唔好,請告知!
學校已经安排K1留位,你會選擇上午/下午呢?
其實我想國語+英語,但Ms Lee話只有下午班先有,所以我選了上午粵語+英語。
明年1月個音樂農莊旅行你會去嗎? 我同Sabrina都參加了。

carol,

啟思我唔鐘意, 因為馬灣啟思既主任同職員唔好, 只係老師好少少, 而且每年都會轉老師, 可能人士問題, 下次有機會見到面再話你知點解唔鐘意, 之前我都交晒學費架啦.

我同你一樣, 係想rachel讀上午班, 但係宜家小學上中文堂係用普通話架, 希望佢可以早o的集慣下, 我朋友個女同rachel同一日出世, 佢係海逸間學之園讀, 都係讀開普英班, 我朋友話幾好, 效果唔錯, 而且我屋企人全部都贊成我揀普英班, 因為rachel番開下午班, 唔難適應, 如果到時真係唔得既先再轉番粵英班.

1月個音樂農莊我都報左名去呀, 到時見啦.

rclamlam,
是否海逸校有PN國+英班?
你的選擇不錯,等我跟MS Lee 再傾吓先。
Thanks!
Carol

carol,

海逸校都係k1先有普英班架.

你係咪想轉番讀普英班呀? 係既早o的通知ms. lee.

hi rachel 媽媽
我最后都揀了上午班,因Miss Lee話其實都一樣有國語堂上
或者等K2才轉普英啦, 現在私立幼稚園政府也資助,那明年是否減學費呢? 即幾錢? 我不太清楚.  通告話12月19日是X'mas Party, 每班都有表演, 很期待他們的演出.

carolwcy :tongue:

2位媽咪:
我bb宜家20個月,我都有唸過讀學之園,但我對佢認識唔多,可唔以分一吓學校的教學,學習生活和老師的情況給我知?
謝謝!

All,

My daughter Hazel also studies in  靑衣學之園PNB. Have you also applied to other Kindergarten for K1? I understand that a lot of people in the school are sending forms out to try those Kowloon Tong school.
Work hard moms!

tcckyuen,

暫時我覺得學之園都幾好呀, 阿女既表現學左學之後好好多, 識多左好多野, 除非係會打算出九龍讀幼稚園, 唔係我覺得呢間都幾好.

carol,

我知粵英班都係普通話堂上, 只係多聽某一個語言係會快o的熟悉, 我地所講既普通話音調唔準, 所以比阿女早o的學會好o的.
而且唔想阿女番開下午班再轉上午班, k2先由上午班再轉下午班.

rclamlam,

我想問學之園到K幾先會學渣筆寫字,
同會唔會寫好多字, 同幾時先有默書???
Thank you!!!   

天藍,

學之園或者其他幼稚園都唔會叫默書, 佢地宜家叫法唔同, 唔記得點叫, 問下阿妹先知.

校長講左要k2先會有功課.

My daughter is now studing K3 in Learnign Habitat, she started to have dictation on Nov.  They call it "溫習" instead of dictation.
‹ 上一主題|下一主題