用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 靑衣學之園PNB家長園地
樓主: carolwcy
go

靑衣學之園PNB家長園地 [複製鏈接]

Re: 靑衣學之園PNB家長園地

由 rclamlam 於 2007-01-11 20:00:12
荃灣浸聯, 我未聽過喎~~係咩位置呢? 你知啦. 讀得pre-nur都係想佢直升上k1. 唔洗煩. 所以找間好d的幼稚園升上小一都冇噤少choice嗎.(真係一想又頭痛啦. )

榛子,

Hazel  has also joined the afternoon class which is 普英.

榛子 寫道:
Dear Sabrina's mom,

First of all, thank you very much for your lovely christmas card and candy. Willis love it and he sticked the card to his book shelf.

And we'll join the outing too. See you all then.

By the way, do you know who will join the K1 of (普英) class in Learning Habitat?

Cheers

Work hard moms!

rclamclam,

很高興知道你們報讀普英班,小兒竣竣也報了名。
其實我很擔心竣仔的多種語言發展,如能給他早一點接觸普通話,可能會比較好!?現在,我會給竣竣聽多一些普通話兒歌,希望他能會快d適應。
p.s. 你們知不知道學校採用那一間出版社的(普通話)教材呢?

Dear all,

我剛交了報名表報PN,學校表示要四月才interview...
因我與囡囡都無面試經驗,四月尾她將滿兩歲了,可以給我一點貼士,面試會考什麼及難入讀嗎?

thanks a lot!

醒目開學勳章

Hi all mama,

可唔可以分享下你們點解會選擇'學之園'既?因為我都有一名囡囡現在22個月,都想睇下有乜野幼兒園岩.我都係住荃灣架,希望各位mama俾d意見我丫   

榛子

我就唔知, 不過你打返學校問啦.

榛子 寫道:
rclamclam,

很高興知道你們報讀普英班,小兒竣竣也報了名。
其實我很擔心竣仔的多種語言發展,如能給他早一點接觸普通話,可能會比較好!?現在,我會給竣竣聽多一些普通話兒歌,希望他能會快d適應。
p.s. 你們知不知道學校採用那一間出版社的(普通話)教材呢?

其實都無咩考佢地架, 都係問佢檯上面既係咩來呀, 叫佢拎橙/蘋果比老師, 同埋看佢地識唔識放番入去咁, 好簡單, 主要都係看反應.
rainy0429 寫道:
Dear all,

我剛交了報名表報PN,學校表示要四月才interview...
因我與囡囡都無面試經驗,四月尾她將滿兩歲了,可以給我一點貼士,面試會考什麼及難入讀嗎?

thanks a lot!

因為學校既教學方法啦, 配套, 小朋友讀得開唔開心啦, 有幾種語言可以學到咁, 揀學校都係好看家長心水.
fskaren2002 寫道:
Hi all mama,

可唔可以分享下你們點解會選擇'學之園'既?因為我都有一名囡囡現在22個月,都想睇下有乜野幼兒園岩.我都係住荃灣架,希望各位mama俾d意見我丫   

去年面試模式是很簡單:小朋友和一位家長坐在老師面前, 回答老師的簡單的題問

小小的見議
1)家長應注意小朋友的反應;
2)有時候可以從旁協助;
3)特別留意小朋友的情緒;
4)家長應用英語對話,可能會比較有利;
5)小朋友一定要有禮貌, say Good morning, Good afternoon, & say Goodbye

榛子 寫道:
去年面試模式是很簡單:小朋友和一位家長坐在老師面前, 回答老師的簡單的題問

小小的見議
5)小朋友一定要有禮貌, say Good morning, Good afternoon, & say Goodbye

Thanks a lot!!
不過呢個面試係for K1嗎? 我個蠢B係考N1,佢只肯講bye bye, 連thank you都講到變左"乞超"....如果考佢回應就死硬!^_^"

[quote]
rclamlam 寫道:
其實都無咩考佢地架, 都係問佢檯上面既係咩來呀, 叫佢拎橙/蘋果比老師, 同埋看佢地識唔識放番入去咁, 好簡單, 主要都係看反應.

請問老師用中文定英文問架?生果佢認得架,但有時apple就曉,叫佢拎蘋果反而唔啋,佢見外人叫佢就已經扭計什至喊...
有無D時間warm up吓先架?

我都覺似k1 interview, 當時我女In n1時, 都係叫佢拎下野, 看下個小朋友有無禮貌 say goodbye之類.
榛子 寫道:

小小的見議

係用中文問佢架, 如果佢見你小朋友唔係幾識聽中文就會用英文問佢.
rainy0429 寫道:
[quote]
rclamlam 寫道:

請問老師用中文定英文問架?生果佢認得架,但有時apple就曉,叫佢拎蘋果反而唔啋,佢見外人叫佢就已經扭計什至喊...
有無D時間warm up吓先架?

請教一下各位媽咪

昨日仔仔與同學仔掙車仔玩, 他失敗了.
回家後,他對著我哭訴多遍,我應該怎樣安慰他呢?
如果今天他又掙輸了, 又怎麼辦呢?
Thanks.

Hello,

我和仔仔都會參加周六"音樂農莊之旅".
希望能與各位媽咪分享一下”教仔之道".

See you.

Cheers

hi 榛子
首先我不太讚小朋友去掙玩具,不過有時也好難控制。
你要同佢講去分享,學習等待,先讓小朋友玩先。
如果唔係,將來佢接受唔到錯敗,吟點算呢!

呢個情況都無咩辦法架, 你只可以話聽日再玩過, 如果玩唔到你想玩個架車, 第日先再玩, 始終你會有日玩到架, 又或者同老師講, 叫佢留意下.
榛子 寫道:
請教一下各位媽咪

昨日仔仔與同學仔掙車仔玩, 他失敗了.
回家後,他對著我哭訴多遍,我應該怎樣安慰他呢?
如果今天他又掙輸了, 又怎麼辦呢?
Thanks.

我都有參加20/1音樂農莊之旅呀, 希望到時見到你地啦.
榛子 寫道:
Hello,

我和仔仔都會參加周六"音樂農莊之旅".
希望能與各位媽咪分享一下”教仔之道".

See you.

Cheers

多謝您們的回應

昨日我問竣仔有否坐車車, 他回答:"我沒有, 我沒有與那位同學玩."OH! 小朋友都有自己的解決辦法.
不過, 我會打電話返學校, 問一問竣仔近來的情況.
自從家長會後, MissLee再沒有與我通電話
你哋有沒有經常與MissLee聯絡??

Re:

唔好意思, 知道你地小朋友都係讀學之園, 我想問你地知唔知學之園既music venture好嗎?  形式如何?  我小朋友22個月想同佢報playgroup.

Thanks.
‹ 上一主題|下一主題