用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一既同學仔,有冇成日係學校唔見野架? ...
go

小一既同學仔,有冇成日係學校唔見野架? [複製鏈接]

小一既同學仔,有冇成日係學校唔見野架?

Re: 小一既同學仔,有冇成日係學校唔見野架?

係呀,所以小朋友所有既用品,全部都要寫名,係咁嫁啦,比D時間佢適應下啦。

我個女成日都唔見RUBBER,有時就搵得番有時就無左嫁喇!

風信子 寫道:
我個女成日都唔見RUBBER,有時就搵得番有時就無左嫁喇!

我都係,現在唔見倥左聖經workbook.

我個仔仲抵死, 成日都唔見左d書, 攪到老師係手冊寫話佢無帶書, 最後係佢d同學比返佢, 佢一係攞左同學仔d書返黎, 唔見rubber已經成日都發生,不過佢地都係剛剛上小學1個月, 比d時間佢地同我地適應la.
:) :)

我仔仔試過唔見擦膠及鉛筆.. 我諗唔見文具是好常見, 不過千萬唔好唔見書, 有d書先前已好難買到, 若唔見左, 真係暈得一陣陣...
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]
該用戶已被刪除

我個囡有一日試過成個筆袋都唔見左, 原來同學仔攞埋返屋企.  好彩人地教我成套文具買定多一, 兩set係屋企, 如果唔係都唔知點返學.

醒目開學勳章 王國長老

當我女女上左小一, 我終於明白點解咁多家長, 為左一舊"一蚊幾毫"既擦膠而鬧仔 :  :
我屋企而家有成打擦膠standby   

同埋用樣子好普通嘅,
唔好買d好fancy嘅,
唔係呢.......

hehehoho 寫道:
係呀,所以小朋友所有既用品,全部都要寫名,係咁嫁啦,比D時間佢適應下啦。
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

我個囡開學至而家無左二舊擦膠,第一次比同學切開兩舊,得番半舊返屋企(我預左 );第二次無埋嗰半舊(我又預左 );跟住好快又唔見左第二舊(亦都預左 );須然媽咪我有好多舊擦膠放係屋企備用,但係佢有責任保護自己既物件,借比同學用唔緊要,但係要同學仔用完比番你,而自己就儘量唔好問人借文具用!

所以我係bk聽到d媽咪一早預告左唔好買咁靚既文具比小朋友返學用,係真架 ,文具越靚,唔見既指數越高  

我個仔今年小二,一樣唔見鉛筆,木顏色筆,rubber,ruler。佢所有文具都有寫名,或label貼,或綁住名字布條,但一樣照唔見。
銷耗速度(包括用掉,唔見及破壞),係:
rubber約一星期2舊,
24色木顏色筆一年內唔見晒,
鉛筆一星期4枝,
ruler一年2把。

有時係跌左落地碌左去,佢知道但找不到,或直情不知道跌左。有時係佢自己無la la 搞破壞,用尖鉛筆插落擦膠入面兩敗俱傷,或坐附近的同學搞破壞。有時係俾同學仔拎左返屋企,明明有名都唔交返出來。

用靚文具還有一個壞處 :
有d同學會話,你要俾xxx我,我至同你玩。

有位女同學,小一唔見左件校服外套,mark 左名,都要三個月後才再出現。

小二都仍然係咁,何況係小一!

我用左個a4紙盒,來裝各樣買定的spare文具,一見減價就買定d。

就算我個女到小六時, 都一樣唔見野, 的野放來放去, 周圍放, 永遠唔會放番響岩既位置,到左中一, 無端端又有改善, 唔係無唔見喎, 第第二日搵得番嘖... 哈哈
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我仔仔開學到e+只唔見咗一舊擦膠, 但好神奇地係一個星期後搵返.     
活得幸福的女人

我呀仔唔見嘢幾乎天天發生, 小一時成日比人攞咗d文具, 大大話話擦膠唔見十塊八塊, 間尺唔見起碼五把, 鉛筆仲勁, 無兩打都有一打半......
都唔知點解, 我己經比最核突, 最舊, 最cheap嘅文具佢用架啦, 都可以比人攞嘅?
今年仲死, 佢隔離果位經常攞佢d文具, 我叫佢將筆盒放入櫃桶, 唔好比佢攞, 佢話小息去厕所佢一樣都會攞, 想帶埋去厕所, 個同學仲恐嚇佢唔可以帶文具出課室, 如果唔係就向老師告發, 真係惡人先告狀. 呢個同學又經常問佢借擦膠, 借咗仲唔還, 一係就擅自喺佢筆盒攞, 依家我呀仔怕咗佢, 每日做完功課就將擦膠放入第二日穿嘅校服恤衫袋度, 佢話咁樣佢就攞唔到, 佢攪到好似自己係賊仔, 慌死比人知咁, 真係想搵佢班主任投訴呀.

kk22446688k,

你地學校文化,可否寫手冊告訴班主任,讓她處理 ?
(例如教導/警告各同學不可私自取其他同學的物件)

哈哈~~
好高興我仔仔由開學到依家都無唔見左野喎, 比我預期中好好多

Bluestar,

我試下寫手冊吧, 希望會有幫助啦, 多謝你的提議!

我個仔都有不見文具,但比起不見書不見功課真係小毛見大毛,佢每日都會不見書,workbook,worksheet....,問佢去左邊,一舊飯咁,什麼也不知!仲一d都唔緊張  ,激死!好在有d找回,有d係老師收起左但唔出聲!   

唉, 剛剛先暗自話我兒都ok, 沒有不見文具.  但佢yesterday 不見了英文書呀, 大件野都不見, 都無想過佢會不見.  如真的不見了, 要買過.

我都知文具易不見, 我都比佢最cheap, 每件貼名. 但不知上次佢話不見了rubber , 已貼名, 可能得意, 是pen sharp 的.  原本在同學處, 佢發現了, 但那同學不比番佢, 有名都不比, 那同學話在佢桌的是佢oh. 我兒不緊張, 想算.  跟著佢話老師聽到, 話見到有名, 比回佢.  現在小朋友不緊張自己的物件
‹ 上一主題|下一主題