用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 16 網 - 愛秩序灣官小
go

16 網 - 愛秩序灣官小 [複製鏈接]

16 網 - 愛秩序灣官小

可否比D意見? Tks

Re: 16 網 - 愛秩序灣官小

Hi Becky :
妳想知關於哪方面意見?

Hello sukiwong95,

其實我各方面都想知, 例如功課, 老師是否有心機教小朋友, 能否顧及小朋友的全面發展等等.

我出年就要幫囡囡選小學, 我想收集多d不同學校的資料.

thank you very much

Hi Becky :
  "愛官"今年已經踏入第7年, 最初的時侯校譽係麻麻地,
而且課外活動亦很少, 可能同當時嘅校長管理上有關係
(個人認為), 但自從3年前轉了曾校長之後, 已有很大的
轉變o 可惜曾校長剛退休, 今年來了一位新校長, 某主任
曾告訴我這位校長亦很有經驗o
  P.1- P.2係活動教學, 程度唔會太深, 功課亦不算太多,
平日3-4樣(未包括網上練習), 假期前會多些o
  課外活動亦很多元化 : 圍棋,小提琴,口琴,長笛,奧數,
武術,跆拳,中國舞,水墨畫,獅藝,藝術體操,珠心算, 英及
數興趣班....亦有籃球,羽毛球,足球,排球,乒乓球,游泳校
隊...
  至於老師方面, 我見過有對小朋友很好的, 也有很兇的,
好與壞則見人見至, 但我相信每間學校都會有友善的老師o
不過, 始終係官校, 所以每年都會有些老師流失, 亦有些是
合約制的新老師, 這些資料希望幫到妳

sukiwong95,

多謝你的寶貴意見.  其實最初我對官校都有d保留, 但這間學校真係好近我, 而環境又好.  最初我係想選基灣, 但我女得15分, 一定入唔到. 後來我上學校的網頁睇過, 見他們好似係有積極改善. 課外活動好多元化. 對他們都有d改觀.
你小朋友在這校讀幾年班? 返學開唔開心呀?
學校幾時有open day, 是否會公開開放給外人參觀?

thanks

唔駛客氣
不過講真吖, 論升中派位結果, 當然係基灣好d啦! 其實妳都可以考慮首選係基灣(新/舊)o (純粹個人意見)
另外, 我係有2個小朋友讀緊"愛官"的 (女兒P.6/小兒P.1 ),
可能係有伴啦! 又或者功課壓力不算太大...又有課外活動玩,
所以佢哋都好enjoy   

#Open day 唔係年年有, 暫時未知今年有冇

sukiwong95,

thank you very much.

你大女p6, o甘你又要開始諗中學? 諗掂未呀?
我都知基灣好, 但壓力真係好大.  呀....我好煩呀!   
‹ 上一主題|下一主題