用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經
樓主: maba
go

仔女經 [複製鏈接]

Re: 仔女經

我個女就比較聽爹地話, 會叫到佢少少, 我就唔聽啦, 想唔嗌交唯有做天使, 諗起我細個時同個女一樣咁反叛, 真係... 簷前滴水.............
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

maba 寫道:
baba 唔陪佢玩, 吓.......baba 係高手黎ke....
付人起死回生

maba & sorlo,

你地ge係囡囡ma, 典同ne   

sorlo 寫道:
我個女就比較聽爹地話, 會叫到佢少少, 我就唔聽啦, 想唔嗌交唯有做天使, 諗起我細個時同個女一樣咁反叛, 真係... 簷前滴水.............

係ne你地囡囡似ben個     我大仔似足me, so 佢d 性格似足佢daddy :evil:

反叛係我, 脾氣似足老豆, 好個的就唔學, 壞個的就學哂
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

天使mama,
要諗計啦, 小事有佢錯, 係你預知既結果下比佢受,
大d錯既就要罰佢最喜歡既野, 要投其所好, 有時要同佢講吓笑,比d你平時生活上或工作上既野比佢知
等佢先知你既內容後相反佢會講返佢既事比你知架啦...
try 吓啦

我要準備收工, 天日傾啦   

布甸仔媽媽, 天日傾啦,...   
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:
baba 唔陪佢玩, 吓.......baba 係高手黎ke....
付人起死回生

maba & sorlo,

你地ge係囡囡ma, 典同ne    [/quote]

我老公就叫我, 小事唔好干涉佢啦, 小姐脾氣梗有啦, 有時嘈得多, 自己都好灰心, 唯有做天使, 佢就會有時聽下你話

maba 寫道:
天使mama,
要諗計啦, 小事有佢錯, 係你預知既結果下比佢受,
大d錯既就要罰佢最喜歡既野, 要投其所好, 有時要同佢講吓笑,比d你平時生活上或工作上既野比佢知
等佢先知你既內容後相反佢會講返佢既事比你知架啦...
try 吓啦

我要準備收工, 天日傾啦   

maba,

講tak好     

你咁快收工    我要等到6典     

tdy 好開心同你 & sorlo 傾計       (好似six佐好耐咁 )

sorlo 寫道:
我老公就叫我, 小事唔好干涉佢啦, 小姐脾氣梗有啦, 有時嘈得多, 自己都好灰心, 唯有做天使, 佢就會有時聽下你話

sorlo,

我hubby咪又係咁同me講    我話角色ng同mo野講

Thanks Annie, 我最勞氣既係, 個女好多方面表現都唔算好差, 學業同人際關係都係中上, 學校老師都讚佢好活躍, 校外活動都羅過的也也烏獎項, 但係番到屋企就好唔聽話, 呀.......

maba 寫道:
布甸仔媽媽, 天日傾啦,...   

talk tmr   

sorlo 寫道:
Thanks Annie, 我最勞氣既係, 個女好多方面表現都唔算好差, 學業同人際關係都係中上, 學校老師都讚佢好活躍, 校外活動都羅過的也也烏獎項, 但係番到屋企就好唔聽話, 呀.......

sorlo,

阿q d   lor ~ hubby 有句金句   

唔聽話 係 means 兩個仔做我ng like ge 野 or ng follow 我地ge 指示去做, 咁佢地都係人, 實有自己ge意思ga na   

so 佢only 講佢兩個仔好cutie, 一d 都唔naughty   

我勞汽到周圍問人, 有的人話唔可以容許佢咁樣, 有的人話可以隨佢自己發展, 中學個時開家長會, 個社工仲話比我知中一啦,我地唔駛要幫佢渣哂主意架啦......係咪無汽 

仔女經都要岩年齡既, 小學同中學好唔同.

我泥啦, 今日個女一百分    , 好自律咁做哂的野, 究竟搞乜鬼呢? 原來今日佢比學校選左代表中一既校際朗誦節演出  

sorlo,

唔怪得啦, 咁真係開心事, 不過聽日係咪一樣做足100分呢, 我覺得佢地真係三分鐘熱度.

sorlo 寫道:
我泥啦, 今日個女一百分    , 好自律咁做哂的野, 究竟搞乜鬼呢? 原來今日佢比學校選左代表中一既校際朗誦節演出  

sorlo,

恭喜哂      小朋友有信心真係事半功倍     

今朝咁靜     

做左代表要叻比你睇, 唔比你睇少啦, hehehe....
sorlo 寫道:

今日sorlo唔係香港, 所以靜左好多呢, 我晏畫都去會展看展覽, 所以都會唔係到, 今晚番屋企先可以再傾過啦.
‹ 上一主題|下一主題