用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞囡唔明eng 門功課 :-(
go

亞囡唔明eng 門功課 :-( [複製鏈接]

亞囡唔明eng 門功課 :-(

What colour do you like?
I like pink.

What fruit does he like?
He likes orange.

亞囡唔明點解有時用do有時用does,又點解有時like或者likes.

有咩野方法易明d呢??

Re: 亞囡唔明eng 門功課 :-(

我覺得最易的方法是:

He / She / It (即是:他、她、牠/它)===> does / likes / goes

其他的便是  ===> do / like / go
例如 I, You, They, We... (我、你、X 們)

要留意的是,問"問題"的句式
"He" 才是 subject : 答問題的主人
想一想這問題的答案, 會是: He likes orange.  因此, 在問問題時, 個 does 是以 he 為目標。

正統的解釋我暫時沒有。 老師一定有, 但不知小朋友理解能力, 及老師的表達能力如何。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

jk67jk

正統既解釋唔係咁易明架,我同佢講grammer,佢都唔知我講乜;反而我覺得用主人來代表he/she,小朋友會覺得有趣d,希望提起囡囡既興趣啦!

jk67jk 寫道:
我覺得最易的方法是:

He / She / It (即是:他、她、牠/它)===> does / likes / goes

其他的便是  ===> do / like / go
例如 I, You, They, We... (我、你、X 們)

要留意的是,問"問題"的句式
"He" 才是 subject : 答問題的主人
想一想這問題的答案, 會是: He likes orange.  因此, 在問問題時, 個 does 是以 he 為目標。

正統的解釋我暫時沒有。 老師一定有, 但不知小朋友理解能力, 及老師的表達能力如何。

羊咩咩太太:

我細個時都係咁去記架! 了解句子的結構;將答案反過來變問題, 錯的機會便少了!

希望這一招你女兒能明白啦!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

jk67jk

多謝你,好多時遇到課文上既問題,我自己明,但係表達唔到比囡囡知 ,真係諗到頭都大

王國長老

我細細個時先生話「Third person singular」就用does,
Third person 係第三身即是唔係「I / You」,
而singular 係單人即是唔係「They / We」,
簡單D 講只係「He / She / It」用Does 囉。

麟媽媽,

Yeah, 「第三身單數」

但係我覺得小朋友的主要問題係:
What fruit does he like?; &
What colour do you like?
"Fruit" and  "Colour" 都係單數, 點解一個用 "does", 一個用 "do" ~ ~
問題係 Question 的句子結構不同, 唔係睇前, 係睇後。

麟媽媽,

比你提一提,我又諗起第三身單數!我以前都係唔知老師講乜,你地話而家d小朋友幾咁幸福,係學校有老師,課後托管又有老師,返到屋企又有媽咪和Daddy老師,呵呵! 至勁係媽咪唔明的話,又有bk老師,hehe!
thank you!
麟媽媽 寫道:
我細細個時先生話「Third person singular」就用does,
Third person 係第三身即是唔係「I / You」,
而singular 係單人即是唔係「They / We」,
簡單D 講只係「He / She / It」用Does 囉。
‹ 上一主題|下一主題