用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無好牙醫介紹(專睇兒童)
go

有無好牙醫介紹(專睇兒童) [複製鏈接]

有無好牙醫介紹(專睇兒童)

我個囡囡六歲,未脫乳齒,在下門牙後出牙仔,請問有無好牙醫介紹及收費便宜。

Re: 有無好牙醫介紹(專睇兒童)

我個囡囡睇過係銅鑼灣恒生銀行大廈

其實唔使驚,我囝囝剛剛攪掂了,情況跟你一樣 .

只要柭咗就冇事 (乳齒) ,但係打麻醉藥 有D庝,  馬上可吃東西, 復元好快.

位於官塘的基督教家庭服務中心有女牙醫,很細心,價錢唔貴!
在MTR 巴士總站旁轉入翠屏道!

大人有沒有睇過 我月頭第一次去幫襯, 只是洗牙, 我覺得佢好 "粗魯", 洗到我成口血, 個姑娘經常將條吸口水條喉吸住我個咀唇    我對他/她都有恐懼
** 林博禮醫生是囡囡家庭醫生(林觀禮醫生)個細佬, 雖然是林觀禮醫生介紹, 但 ... 我唔會再去囉 ! 或許他對小朋友是會溫柔 + 細心的.
** 洗牙 + 一將 x 光片 -- HK500.00

[quote]
cczzko 寫道:
我個囡囡睇過係銅鑼灣恒生銀行大廈

小學每年都有牙科保健, 可以問問他們的

b27fanita 寫道:
我個囡囡六歲,未脫乳齒,在下門牙後出牙仔,請問有無好牙醫介紹及收費便宜。

Hello HY412,

其實我一家都睇佢, 也是林觀禮醫生介紹!

好高興認識妳呀 , 林觀禮醫生好掂架 , 可能我之前急性牙根發炎, 去了法國醫院, 杜了牙根, 個牙醫手勢好到不得了, 但係天價銀碼. 為了荷包著想, 所以問林觀禮醫生有無好介紹, 因為之前法國醫院太好, 先入為主, 所以覺得佢細佬 ......

[quote]
cczzko 寫道:
Hello HY412,

其實我一家都睇佢, 也是林觀禮醫生介紹!

我個仔睇開果個兒童牙醫好掂,收費中等,有醫得,細心,亞仔四歲時比佢補牙,可以一次補幾隻而亞仔都唔驚,真係好好牙醫..

Dr. Dominic 謝, located at Central

b27fanita 寫道:

b27fanita,

如果只為以上原因,其實無需看牙醫的,我囝囝也是六歲,下門牙出牙情況與你囡囡一樣,新牙長出兩個多月,舊牙才逐一脫落,起初新牙好像凹入去,但現在已回復原位,很齊整。
政府有兒童換牙的單張指引,也說此是正常的,無需去脫掉舊牙。但如果你找私家牙醫,他們一定話脫左好o的,因為做生意呀嘛!

b27fanita,

我囝囝都係未脫乳齒,在下門牙後出牙仔,我e+都唔知點算好.
活得幸福的女人

林偉智牙醫-係tko寶盈花園, 好細心嘅,我囡囡仲肯同林醫玩
我牙肉發炎+洗牙+  x光 =H$ 330
曉穎6 Sept 2002      3.47 kg     53 cm6 Sept 2003      8.18 kg    70 cm 6 Sept 2004    10.00 kg   86 cm   6 Sept 2005     14.50 kg   95 cm6 Sept 2006     16.36 kg   105 cm 6 Sept 2007 22 kg 115
cm Sept 2014 43kg 153cm
[size=medium]曉穎

唔知屯門區有無好介紹呢? 如果無, Tsuen Wan & Yuen Long 都無問題

csclws,
請問價錢大約多少?幾點開門?是否要book time?
我個女7歲!門牙生得向外八字型 是否有得整?
有無成人check牙

嗯 ...

我女五歳半, 剛剛MONDAY 甩左兩隻下門牙,其實
唔係甩係我地PICK IT OUT, 因為情況同大家一樣, 佢
有一隻MOVING 左ALMOST 2 MONTHS, 我地起初
都無理佢,認為佢會自己甩,BUT SUNDAY 發現佢新牙
已長出,仲迫左入去添, 才發現原來下方另一隻門牙都
MOVING, SO 我地比1日時限嗰隻好耐既自動甩掉,
THEN 問過幾位有經驗既家長意見, 各不約而同認為
只要多點搖它便行; 有的就敎我們在她不爲意的情況
下給她拔掉 ... 結果 ... 我們成功了 。 一切安好 ...
但我正考慮有否需要帶她給牙醫檢查 ? 因新牙仔好明
顯迫左內方 ... 大家又有咩建議呢 ?

THX...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題