用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 觀塘瑪利諾書院~~請比意見, 唔該!
go

觀塘瑪利諾書院~~請比意見, 唔該! [複製鏈接]

觀塘瑪利諾書院~~請比意見, 唔該!

各位,

請給我意見   

Re: 觀塘瑪利諾書院~~請比意見, 唔該!

lam2hei 寫道:
各位,

請給我意見   

我囝囝今年就讀F.1,學校有很多課外活動,內容各適其式;學校崇尚自由,學生一定要自律自主學習,否則便流於放任。  囝囝非常喜歡學校的生活,他在小學時就讀傳統學校,一有丁點兒頑皮便會受罰,就讀觀瑪後,他反而學會了自律,不但開學至今未受罰過,而且還得到一個小小的優點令他自信心也增加不少呢!         

我同事個仔都係呢間讀, 佢話無咩功課, 好自由, 佢就係驚太自由, 唔知到考試會點, 真係要看個學生自律, 可能學校覺得佢地全部係band 1生, 應該可以自己處理同溫習到.

觀塘 band 1中之band 1,非常多課外活動,功課極少,温習方式是要自動自覺温 paper ,筆記 and 上網找資料,比較適合不是死讀書的學生,剛好和聖言相反。
lam2hei 寫道:
各位,

請給我意見   

oceanblue,

請問你仔仔係第幾志願
入呢間學校     
oceanblue 寫道:
[quote]
lam2hei 寫道:
各位,

請給我意見   

我囝囝今年就讀F.1,學校有很多課外活動,內容各適其式;學校崇尚自由,學生一定要自律自主學習,否則便流於放任。  囝囝非常喜歡學校的生活,他在小學時就讀傳統學校,一有丁點兒頑皮便會受罰,就讀觀瑪後,他反而學會了自律,不但開學至今未受罰過,而且還得到一個小小的優點令他自信心也增加不少呢!          [/quote]

我剛好有兩個朋友D仔仔今年F1, 一個係觀瑪, 另一個係聖言, 從佢地口中所描述, 兩間都係差不多的好學校, 都不是死讀書的, 有好多課外活動, 功課不多,要自動自覺

[quote]
lam2hei 寫道:
oceanblue,

請問你仔仔係第幾志願
入呢間學校      [quote]

oceanblue 寫道:

我囝囝是第一志願入的,我想如果你兒子小學是官塘網的話,由於band 1英中名額比band 1生少,想勝算高的話,最好是將觀瑪或聖言放在第一志願,而不要將另一間放第二志願了,因機會率是十分之少。    

cocomints,
可否告知你仔仔係邊間小學, 成績係如何嗎?? 宜家上左官瑪後會追得辛苦嗎?? 因為所有課本轉為英文!!

oceanblue,
你仔仔又係讀那間小學呢?? 我今年都有意揀呢間, 小朋友讀聖公會九龍灣基樂!!

cwingc 寫道:
cocomints,
可否告知你仔仔係邊間小學, 成績係如何嗎?? 宜家上左官瑪後會追得辛苦嗎?? 因為所有課本轉為英文!!

oceanblue,
你仔仔又係讀那間小學呢?? 我今年都有意揀呢間, 小朋友讀聖公會九龍灣基樂!!

我囝囝小學就讀聖若瑟(彩石里),用英文教的科目没遇上太大困難,相反中文及中史便要下些苦功。

my son is studying in St Joseph (P6).  I decide to try this school as well. How's the students there?  Does your son like the school?
NANCY88

唔該晒你呀!!      

是我朋友的仔仔讀官瑪, 佢係一間英文小學畢業, 成績一向都唔錯, 見佢都讀得好輕鬆.

cwingc 寫道:
cocomints,

THX......     
‹ 上一主題|下一主題