用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 等緊HKUGA的SECOND INTERVIEW 媽媽要注意啦
樓主: vvchik2005
go

等緊HKUGA的SECOND INTERVIEW 媽媽要注意啦 [複製鏈接]

Re: 等緊HKUGA的SECOND INTERVIEW 媽媽要注意啦

找不到資料係咪等於唔收呀!

Re: 等緊HKUGA的SECOND INTERVIEW 媽媽要注意啦

請放心, 剛剛致電學校(2:35PM), 係"因技術問題, 未check 到, 要1nov才可check 到”

yvomak 寫道:
找不到資料係咪等於唔收呀!

Savoy,

很久沒跟妳對話了,看見HKUGA INTERVIEW 這兩個字,便八卦入來看一看,果然真係見到妳。妳好嗎?

想借用一角問一個題外話,希望大家不要介意。我好想知道HKUGA前校長Gloria的去向,她現在身處何方呢?沒有甚麼特別,只因我是她的Fans,想知道她的動向。

Tommy

List for 2nd interview is available on the website now, check now!

大家好, 我的小朋友可以有2nd interview機會, 請問有沒有小朋友上年入讀港大同學會的家長, 可以提供一些advice? 例如會考什麼.多謝

tt

我女FAIL左, 祝你地好運!

丁丁,
多謝, 不過重有一關要過, 真是很擔心, 因為我是很想我的小朋友可以入讀. 希望女兒努力以赴, 成功.

TT

我囡囡也入了second interview,但很担心跟住這次的interview內容.
請有經驗的家長,可否分享一下.
謝謝!

My boy failed
Congradulations to those kid who got 2nd interview

大家知吾知點解hkuga未面試完就可以公佈第一, 二日結果? 會吾會係定左每一組選一, 兩個?

Dear iamafather,

或者我試下答你的問題 :
無規定. 每一組可以選多個, 可以一個都吾選. 正正因為無規定, 進入第二ROUND人數可以多D,可以少D.咪可以早D公佈.我覺得這安排十分好,唔駛家長等得甘心急.

唔知大家有無發覺考生# 070807xx - 070809xx 中只得2 個入到 2nd interview? 會唔會miss 咗d info 呢?
(阿Q d.... 因為我個小朋友# is within this group)

多謝, star1.十分合理.

STAR1 寫道:
Dear iamafather,

或者我試下答你的問題 :
無規定. 每一組可以選多個, 可以一個都吾選. 正正因為無規定, 進入第二ROUND人數可以多D,可以少D.咪可以早D公佈.我覺得這安排十分好,唔駛家長等得甘心急.

請問有無家長可以提供下上年second-in考什麼?  多謝幫忙!!

tt

醒目開學勳章 王國長老

舊年second in, 3個小朋友一組見老師, 校長旁聽
都係spot the difference, 答下問題傾下計咁, 問下小朋友識咩故仔, 我女女舊年係有主動講埋故事內容既
congratulations & good luck to those selected candidates   

醒目開學勳章 王國長老

舊年都係同樣安排 不過無特別聽到有家長complain話遲左first in減低左機會lor
而且我問過學校, 無規定每組shortlist幾多人, 如果表現好, 可能成組都一齊有second in呢!
iamafather 寫道:
大家知吾知點解hkuga未面試完就可以公佈第一, 二日結果? 會吾會係定左每一組選一, 兩個?

多謝Charlotte_mom . 仲想問吓 IB 課程同普通課程讀起來有甚麼不同. 將來中六是不是不用考會考?

醒目開學勳章 王國長老

而家轉左334, 個個都唔駛會考啦   
關於ib課程, 你可以去www.ibo.org睇下, 簡單d講, 就係無咁著重背書, 主張融會貫通, 例如要求學生要寫essay, 仲有課程內容廣泛d, even社會服務都係學習一部分
至於ib學生可否申請入讀本地大學, 暫時以我所知, 學生係以non-jupas途徑申請的, 成績好既一樣有機會

Charlotte Mom,

Thank you very much!!

TT

check 番HKUGA 嘅website, 原來post 出黎嘅list (for 2nd interview) 係Group A-H only, 唔係通知書上寫嘅 Group A-L, 家長要check 真D 啦..... 仲有一線希望....
‹ 上一主題|下一主題