用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請比d意見, 應唔應該比留位費……
go

請比d意見, 應唔應該比留位費…… [複製鏈接]

請比d意見, 應唔應該比留位費……

我個仔讀緊n1的幼稚園須要今個星期confirm會唔會讀k1同要交留位費。 其實我一早plan咗只是會讀n1,   k1就會同佢轉校。 老公就話如果明知唔會讀, 就梗係唔好比留位費, “side”錢, 但我就驚如果唔比留位費, 學校知你唔會留喺佢度讀, 會唔會無心機教or對我個仔無咁好呢?  

請各位比d意見  

Re: 請比d意見, 應唔應該比留位費……

如果諗住唔讀 K1, 梗係唔好比留位費啦, 費是"side"錢嘛.  如果果間學校係因為你沒有交留位費而無心機教小朋友, 都唔使留戀喇!   不要太多慮

醒目開學勳章 貢獻勳章

cdee 寫道:
如果果間學校係因為你沒有交留位費而無心機教小朋友, 都唔使留戀喇!   不要太多慮

Totally agreed!!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

如果你覺得你點都唔會留係到讀K1,就唔好比留位費啦。但你要知道你想讀

多謝各位意見, 暫時只有York confirmed收我個仔, 其他都未知result或未in.   

LikLik 寫道:
多謝各位意見, 暫時只有York confirmed收我個仔, 其他都未知result或未in.   

你可以問下York幾時deadline交留位費,若果時間充足,咁到時決定都未遲

LIKLIK :

請問你仔仔何時interview? 上個月中問過 york , 話已開始安排interview, 但仍可入紙.

我已即時寄form同有關文件, 上星期打去問消息, 佢一聽到我囡囡係04年9月出世就即刻話細囡會安排後d先in. 至今仍未有news...

你仔仔interview問d咩呢? 過程如何?

pls advise. thks!

WKW,

我個仔係10月21日interview的.

我個仔interview時的問題 :
1) 指住仔仔張相問佢張相係邊個
2) 指住我問佢我係邊個
3) 比d cups叫佢由大至細"答"高
4) 推架車車比佢叫佢接住, 跟住叫佢推架車比我
5) 最後叫佢揀份禮物&比粒糖佢, 睇佢識唔識say thank you...

好似係咁多, 過程都好輕鬆, 唔駛太擔心  :

LikLik,

Thanks so much.  

Acutally, I still haven't received the interview ltr from York...

Any other KG you have applied?

如果一間好的學校,不會因是否讀n2而留難人.而且,讀完n1轉kg的,大有人在.
我bb上年學校問時我表明了不用留位(好像不用交留位費),但老師仍很錫我仔仔,我有問題仍問老師,相方的交流和之前完全無變.
不過,如果未confirm有位,而nuresry又很full的話,交了留位費就保障自己.
[
‹ 上一主題|下一主題