用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園06 K2家長請進 [Part 2]
樓主: 小B維維
go

根德園06 K2家長請進 [Part 2] [複製鏈接]

Re: 根德園06 K2家長請進 [Part 2]

Pelie surely remember to give you a notice to help.........   

Central 寫道:
pelie

你最近工作咁忙,都不忘諗諗去攪旅行,真係好難得呢老老實實,有咩野可以幫手,記著出聲通知我地[quote]

Argusmum:
如果今年Argus仲同Cyrus一班,佢2個讀書都咁大聲,實好壯觀姐   
sheliawychan 寫道:
Cyrus123, ......, 琴晚陶陶話比我知......miss chan話朗研讀書讀得大聲同理好好聽,     叻仔呀....   

Cyrus 123
Pls check pm.
http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/porkce9131/detail?.dir=cc28&.dnm=ece7.jpg&.src=ph[img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid203/p835cd1ecb0e0acc0dcec99c9ed06d6d4/ef9265e0.jpg[/img]

簽名被屏蔽

nicki,

唔記得左tim       
o岩o岩pm左俾你

唔好嬲, 下次叫維維錫啖你     

簽名被屏蔽

顧問大人 and pelie

No problem,應該幫下手既
mcheung 寫道:
Pelie surely remember to give you a notice to help.........   
* * * * * *
Central 寫道:
pelie

你最近工作咁忙,都不忘諗諗去攪旅行,真係好難得呢老老實實,有咩野可以幫手,記著出聲通知我地

但咪粗勞喎..............   

Central 寫道:

顧問大人

謝謝
唔c擔心,pelie會錫著我架喇
mcheung 寫道:
但咪粗勞喎..............   
* * * * * *
Central 寫道:

nicki:
真係失策lar,所托非人tim   不過,母債子償,有你着數wor.     
nicki 寫道:
好呀, 多謝先囉[quote]
小B維維 寫道:
nicki,

唔記得左tim       
o岩o岩pm左俾你

唔好嬲, 下次叫維維錫啖你     
[/quote]

各位午安 又比個topic大家討論下ar:
昨天我同frd.講:SFA考11papers,有三四千人報名。(佢個小朋友現k3)
她說:wa,咩學校黎架?我唔會報,怕個仔頂吾順,想揾D中上ge,比個仔可發展其他方面,就算考hku都唔洗科科A,唔想個仔喪失學習的兴趣,而且,一個人叻唔叻是睇工作,不是睇讀書。
我話:何謂中上?因人而異bor,而且,讀書之餘要兼顧幾多樣嘢及玩到咩程度亦人人不同......又好難要求小朋友將來工作叻而現在讀書唔洗叻bor

del.

del.

阿仔昨天上堂因做唔切mental而哭起來 老師話:咁小事,唔洗喊...要解決喊的問題。對啊!我和hb正在為阿仔EQ�AQ低而頭痛
我可想像到他當時寫完一題,一"岳"高頭看見老師擦黑板,一時情急就喊了。有時,佢跌了手上的cake或一啖飯都會扁咀ga.
希望他在日常的小挫折中堅強起來!有冇mami可賜教呀!

如果唔係因為SFA冇中學直升,我諗都唔洗諗就揀佢 只係考慮到唔想報中學又煩1次,所以會先試左DBSPD同LS。
點解e+d亞媽要求咁低?如果個仔唔係100分ge料子,迫都無謂,但如果冇盡力去試就唔得   
我覺得學習過程唔止係學字學文法,某程度上係鍛煉個人成長,只要唔超出小朋友的承受能力就冇問題。何況,唔睇成績就假ge,我老公在某美資大行度做,每次請人d申請信幾尺厚,我Hb話1st round平均2min內就要西1個,決定的因素就係學業成就而定,剩低ge先慢慢研究佢的其他項目同interview。根據佢地的logic,學業成就相對反映了申請人的能力高低。
死讀書就梗係唔得,係要又讀得又玩得。一個人叻唔叻是睇工作,不是睇讀書 我怕讀書唔叻ge冇機會比人知道佢工作叻bor
好心d的亞媽就醒d啦,唔係話我講說話得罪人,HKU?o係上一代就係天之驕子,我地呢代都可能係精英,我個仔果代……就真係唔敢講lor
Cyrus123 寫道:
各位午安 又比個topic大家討論下ar:
昨天我同frd.講:SFA考11papers,有三四千人報名。(佢個小朋友現k3)
她說:wa,咩學校黎架?我唔會報,怕個仔頂吾順,想揾D中上ge,比個仔可發展其他方面,就算考hku都唔洗科科A,唔想個仔喪失學習的兴趣,而且,一個人叻唔叻是睇工作,不是睇讀書。
我話:何謂中上?因人而異bor,而且,讀書之餘要兼顧幾多樣嘢及玩到咩程度亦人人不同......又好難要求小朋友將來工作叻而現在讀書唔洗叻bor

CyrusMa

Jeff有時都好易 ,唔知同年齡階段有冇關係呢
琴晚仲衰,我地一家人睇DVD,係我自己大意,冇諗到個結局係點,咁就出事喇
我地睇子狐物語,結局係狐狸仔死左,跟住Jeff就 左成粒鐘,仲 得好激烈tim,攪到成12:00都冇辦法 ,今次真係自己law黎衰  

gracechung :
   真係英雄所見!只是我不懂反駁,其實同佢tone唔倒台 我亦相信,對學習甘苦的看法同父母個人經歷有關,但不應投射在孩子身上,否則,可能埋沒了孩子。
我同hb對孩子亦不手軟,小孩子未定型,不發掘、不培養,哪有機會發揮!我倆亦不抱玩樂主義,阿仔現仲好純,平日晚上睇完高B,會要求看本書、溫下習,then sleep,我地冇理由反而撩佢去玩,假日才成家盡情咁玩。
唔明我個frd.因乜認為深的sch.不好?小孩子讀書不重要?把小孩縱得懶散了,問題才大啊![quote]
gracechung 寫道:
如果唔係因為SFA冇中學直升,我諗都唔洗諗就揀佢 只係考慮到唔想報中學又煩1次,所以會先試左DBSPD同LS。
點解e+d亞媽要求咁低?如果個仔唔係100分ge料子,迫都無謂,但如果冇盡力去試就唔得   
我覺得學習過程唔止係學字學文法,某程度上係鍛煉個人成長,只要唔超出小朋友的承受能力就冇問題。何況,唔睇成績就假ge,我老公在某美資大行度做,每次請人d申請信幾尺厚,我Hb話1st round平均2min內就要西1個,決定的因素就係學業成就而定,剩低ge先慢慢研究佢的其他項目同interview。根據佢地的logic,學業成就相對反映了申請人的能力高低。
死讀書就梗係唔得,係要又讀得又玩得。一個人叻唔叻是睇工作,不是睇讀書 我怕讀書唔叻ge冇機會比人知道佢工作叻bor
好心d的亞媽就醒d啦,唔係話我講說話得罪人,HKU?o係上一代就係天之驕子,我地呢代都可能係精英,我個仔果代……就真係唔敢講lor

簽名被屏蔽

K2S的媽咪, 聽日係咪要帶廁紙桶返學?
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)
‹ 上一主題|下一主題