用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 07年入讀寶血k1的媽媽
樓主: queenie80
go

07年入讀寶血k1的媽媽 [複製鏈接]

Re: 07年入讀寶血k1的媽媽

hi, my son is also accepted by 寶血 for AM class.  
We also applied for SKH(MB) and will know the result next week.
On Fri, we'll attend LLC's interview.
Next Fri, Victoria's interview.
I think 寶血 is a very good sch so will pay for the registration.  

寶血都收左我女上午班,我都會交留位,因我仔在寶血讀緊k2,但我都想in埋聖大,上兩年我都同我仔in過LKPF同LLC,但兩間比我印象都麻麻,雖則兩間都收,但我最後都揀寶血,曾聽人講過聖大女仔派位好D,但又諗住兩個讀埋一間方便D,所以若聖大都收先再詳細考慮。

從朋友口中聽到,聖大的校長麻麻,但詳細內容不便公開(好似說人閒話咁),總知有關係就好好,沒有關係的就諗過先啦!

另外,回覆先前有位媽媽問,幾時編班?應該會在八月尾家長日前,我想是八月中左右,可以在網上看到.

各位準備讀寶血的家長,記得預留八月尾至九月頭約五日的假期.跟據過去幾年的經驗,k1學生都是先開學,家長那幾日可以陪同上學,但沒有校車接送.這安排可讓子女適應學校生活,家長又可以對子女上課的情形更加了解.

咁我要番啲假先得.

醒目開學勳章 王國長老

CARORO
華仁無幼稚園架, 小學都係跟政府方法, 如果唔係有分, 就唯有靠運喇, 而中小學暫時無未結龍既, 我有朋友今年入到小一, orientation上, 學校話, 約有60%(定係70呢, 唔記得左)上到中一

st jo kinder由k2開始(無開k1), 而聽聞st jo因為小一班數多(而家8班), 所以round3可以收晒所有st jo幼稚園叩門生, 我識個st jo kinder家長就話校長拍心口話一定攪掂, 事實亦真係攪掂晒, 反而有學生決定升去第2間小學, 俾人問話tim!
不過由於教統局要d中小學決定2012年前是否結龍, 好多學校都要縮班拆招(否則中一唔夠位收晒小6學生就唔可以註冊一條龍), 印象中st jo已經宣佈縮班, 小一由8縮到5, 聽講連今年k2都收少左人.....
所以暫時真係要睇清楚形勢!!

醒目開學勳章 王國長老

davina1213
你search下幼稚園版, d人點講聖公會幼稚園interview就知點解徹底失望喇

hkcindy
st paul's church=聖保羅堂幼稚園:
http://stpaulkg.siliconworkshop.net/800.php
小一入學情況:
http://stpaulkg.siliconworkshop.net/php/file/img/06_1.pdf

sammili,
Can you share more on your experience of LKPF?
Did your girl study at 香港基督教服務處-時代幼兒學校 before?

Shala,
I live in Causeway Bay.  My 1st choice at this moment still Precious Blood but I will conduct LLC interview this sat.   I did not apply St Paul.

For 聖大, I have scheduled the interview and I may not attend the interview la.

mamay

LKPF & LLC我都in過,兩間我自己都覺得唔好,所以先選PBK我最初都好似你地咁左諗右諗,入讀初時都好擔心究竟我有無選錯,但當入學後我就發覺我無選學校

點解我都是這樣做﹐ 沒有人打電話給我﹖    我才打電話去﹐ 還給個林小姐說她們不接受fax, 一定要星期五去交form, 我說有人這樣做﹐ 還有甘修女就打電話回覆﹖﹖﹖﹖:tongue: Why, why why   

head 寫道:
9:45am
頭先即時fax封信俾甘修女, 話想改上午
估唔到唔夠15mins甘修女就打電話俾我
態度真係very good
不過~~甘修女話唔可以promise一定轉到.....
話~~照今年情況, 要求轉嘅都轉哂.
真係 15/16

[quote]
mamay 寫道:
head,
What time for LLC interview?  Mine is 11:00am.
But honestly specking, I like PRecious Blood more and hope my son can go to Precious Blood primary school........
[/quote]  

Head
May I know the fax no. you send to Principal Kam.
Thanks

Augsun..

我今朝都打過去問, 都係聽日交入數紙時交埋信.  so 我會聽日先交囉

Shala,
What is your decisio?
Will you consider LKPF?

The reason I apply Precious Blood is because of its location, environement and also the high possibility of entering PRecious Blood Primary School.

[quote]
shala 寫道:
我今日都收到呂郭

mamay,
我女而家係讀緊香港基督教服務處-時代幼兒學校。
以我上兩年同大仔in LKPF,佢地安排面試果日interview的安排十分差,通常d學校叫你幾點去in,最多咪要等十幾分鐘,但果日足足等左個幾兩粒鐘,得果幾張櫈坐,但就有成廿幾個小朋友連父母喺一個唔係好大嘅地方等,個個小朋友都等到唔耐煩,d家長都係,我亦見有個小朋友跑跑吓跌低左,d老師見到都冇扶起佢,只叫佢唔好亂跑...總之感覺麻麻地,地方亦不覺乾淨,樓梯的扶手一摸都是塵來的。(個人意見)

Sammili,
My son is also studying at 香港基督教服務處-時代幼兒學校 now.......is your daughter studying at NC class, right?  Then my son and your daughter is classmate la.

mamay,

我聽日都會去in LLK,

但我都會去寶幼註冊,

不過我諗呂郭我會放棄.

你呢!你點決定?重會唔會15.16,或者已經決定咗?

shala,

一些疑惑都沒有,我今日仲已經入咗錢啦(包括留位費和校車費).

今朝我老公去左交入數紙啦, 交埋申請轉上午既信, 我老公話佢係第12個下午班交野既人, 希望轉到上午班啦.

妳地點呀?  仲有邊個同我一樣.. 係收左下午要轉上午架 ?

To all,

有冇小朋友明年讀寶幼上午班,但住九龍東架 ??   

shala,
Still 15,16
but I will register PB......actually I may register both.............

mamay,

你有冇去in LLC,我今日in完

我今日去咗B註冊,但我未交校車費,未决定到,5月先交都末遲.

係呢除咗B你重會考慮邊間?講嚟聽聽? :
‹ 上一主題|下一主題