用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡今日朗誦了
go

囡囡今日朗誦了 [複製鏈接]

囡囡今日朗誦了

評判係鬼婆,好nice,佢喜歡多表情,講result前還教小朋友應注意既地方,包括聲線,表情和動作,叫小朋友隨心所欲去表達.

今日既小朋友就唔算太多表情,亦可能年紀太細,經驗唔夠;有d甚至念錯了內容 ,當中亦有好特出既表現,真係實至名歸.

囡囡臨場忘記手勢,好在有自信既笑容搭夠,有79分,我很滿意,吸收經驗更可貴.

未輪到既小朋友媽咪,幫你地既小朋友打氣呀~~   

王國長老

Re: 囡囡今日朗誦了

我囡囡明日

不過都係志在參與, 盡左力就ok啦!

對呀,老實說,家長比佢地更緊張呀!

王國長老

請問可以拍照嗎?

我女都是昨天比賽(廣東話), 評判很愛有表情和動作, 佢話可

帶動觀賞者進入詩境裏。評判比分比得好大距離, 冠軍有89

分,但我見到有好多也在75分以下, 即是連良好狀也拿不到

呀!但我見全部參加者都沒有記錯或任何的失誤的(評判自己

都係咁講)。

上年參加的普通話, 評判鍾意無動作、 無表情、 無手勢。上

年個冠軍就係咁樣既, 我真係很意外的, 覺得觀賞價值很低的。

前年參加的英詩朗誦, 評判鍾意表情豐富的, 活潑的。

醒目開學勳章 王國長老

羊咩咩太太
唔錯wor!   
我女女係23&28, 都準備得七七八八喇, 其實不嬲佢都好有表演慾, 以前會有d期望, 而家發現世上好多高手 平常心去面對啦

Hi

My daughter will be on tomorrow, how long should it take for the whole show ?  Where did you do this ?  
Can I bring along with my younger daughter who has not join this time ?

Thanks
Twinstar

請問知唔知那裹有朗誦班, 你地D小朋友在那裹學朗誦架?

不可以,有個家長攞左個相機出黎比人話;另外我見有個家長靜靜雞用電話影左佢個小朋友,如果比評判發現可能會連累個小朋友,諗清楚呀
edea 寫道:
請問可以拍照嗎?

charlotte_mom,

我都記得你呀,我地係唔同既topic都傾過計,我囡囡都好有表演慾,但我唔想佢係為左有獎而去參加比賽;事實我囡囡開學時,因未能適應全英語教學,而且須入英文輔導班,當時都嚇了一跳,差成咁???因此我鼓勵佢參加英文學會,甚至朗誦班,等自己多d機會接觸英文.

經過老師教導和囡囡一番努力,上學期既中期測驗成積都ok,老師通知佢可以離開輔導班,我真係開心到唔知點形容,囡囡亦明白努力去爭取更好既成積   

正如你所講,出面有好多高手,但更強既對手係佢地地自己!加油!
Charlotte_mom 寫道:
羊咩咩太太
唔錯wor!   
我女女係23&28, 都準備得七七八八喇, 其實不嬲佢都好有表演慾, 以前會有d期望, 而家發現世上好多高手 平常心去面對啦

我經學校報名的,由老師訓練,但家長既幫助好重要,佢地番屋企都要練習;聽聞出面有d補習社都會幫人train小朋友及報名的,你地可以check下.

如果場地有位,想帶多個小朋友應該無問題的,我和老公一齊去都有位坐,當然最終決定係睇下有無位多.
bluediamond 寫道:
請問知唔知那裹有朗誦班, 你地D小朋友在那裹學朗誦架?

昨日我個女參加左bible reading, 好多人, 我地no.後D,所以要係外面等有人走,至可以入去,下半場好嘈,手機響,講緊有班人入黎,攪到個評判幾次叫人蕭靜, 冠軍89, 亞軍87,季軍86,我見好多人都80幾,包括我個女,如果佢可以大聲D,就應該好D,評語都敢講. 不過我都好滿意,因為第一次,自己報名,無老師教. 賽後個外籍評判都有講下要注意既地方, 幾好出年再參加時,可以知道點做.

醒目開學勳章 王國長老

前排我記得為左升小一既事情而煩惱, 而家咪一天光晒lor
大家都加油  
羊咩咩太太 寫道:

我都記得你呀,我地係唔同既topic都傾過計.......正如你所講,出面有好多高手,但更強既對手係佢地地自己!加油

係呀!
Charlotte_mom 寫道:
前排我記得為左升小一既事情而煩惱, 而家咪一天光晒lor
大家都加油  
[quote]
羊咩咩太太 寫道:

我都記得你呀,我地係唔同既topic都傾過計.......正如你所講,出面有好多高手,但更強既對手係佢地地自己!加油
[/quote]

加菲貓 寫道:
昨日我個女參加左bible reading, 好多人, 我地no.後D,所以要係外面等有人走,至可以入去,下半場好嘈,手機響,講緊有班人入黎,攪到個評判幾次叫人蕭靜 . . .  

係呀, 年年都有人手機響既         , 真係要 check 清楚至好入去呀, 同埋有表演者在台, 真係唔好講野, 出入, 真係好唔尊重及影響人的.

我女舊年參加時, 我見到在場好多人影相, 當然係唔好太張揚 及 唔好用flash.
不過......我當日無帶相機影 :-|
羊咩咩太太 寫道:
不可以,有個家長攞左個相機出黎比人話;另外我見有個家長靜靜雞用電話影左佢個小朋友,如果比評判發現可能會連累個小朋友,諗清楚呀 [quote]
edea 寫道:
請問可以拍照嗎?
[/quote]

每場比賽開始前, 都會有在場職員先講解比賽既流程, 亦會解釋清楚在場既規則, 拍照錄影都係不許可的.

王國長老

如果拍照唔許可,咁當然唔會拍啦.

多謝提醒,會記住熄電話!

羊咩咩太太及各位媽咪:

阿仔老師無教他做手勢呀, 只係叫他垂下手或手放身後, 大聲唸就得喎, 真係做埋手勢好d嗎?

咁, 請問攞獎的小朋友係咪都有做手勢?

Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

好奇怪, 有d評判鐘意多動作, 有d又唔鐘意!
尢其而家已經係小學組, 唔係幼稚園組, 評判應該(我估)要求"成熟"少少tim! 你睇下今年d題材幾鬼認真, 好似"假如我是粉筆"果d.....
所以, 做眼神/表情, 就一定穩陣!
‹ 上一主題|下一主題