用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 分享舌針成果
樓主: barneywong
go

Re: 分享舌針成果

agree! no side effect at all.  

sally,
when I checked PM now is 11 at night, i hv to take my son to playgroup in the morning, i call u tomorrow afternoon.

No problem.  Just call me at your convenience.

Thks, Sally

靈采,

恭喜你仔仔有進步, 暫時見到每個bb都ok. 好開心. 套用 amy個句, 既然西醫冇野做到, 只要冇副作用咩方法都要試. bb 既發展好快, 我唔想浪費時間, 唯有不停同時間競賽.
你去做左咁耐都仲未撞過添 .

barney, I send you a message to your pm!

Hi all

我的女兒在36週時發現腦出血, 開刀出生的. 情況也好嚴重, 對聲音沒有反應, 眼也是看不到的, 左手比較緊, 也有抽筋.  而物理. 職業治都在進行中, 但並不理相, 到現在快16個月大, 還不懂坐 及對外界也沒有反應.

幸好得到Aidenmom的介紹孫教授做舌針, 做了23次, 現在左手鬆了些,  識扭計和哭得大聲左.

至於抽筋還未見到有幫助, (記得看過孫教授隻VCD, 他也說對抽筋沒有幫助) 不過隻VCD已事多年前,不知現在他有沒有新發現.

在這一年多的生活中, 感到很無助, 進展也很緩慢, 做什麼也幫助不大. 做舌針後看到女兒有進步和妳們的小朋友也有好好的 進展,   亦給我帶來新希望.  幸好遇上Aidenmom介紹孫教授, 真是十分感激.

大家加油, 努力.

baby82005,
Pls share yr daughter' case to sally (ssun), her daughter has 抽筋 too, thx!!!

baby82005,
Actuallly I've email you Sally's  phone no. would you mind to share your 舌針 exprience with her, thanks.

tinycatty 寫道:
barney, I send you a message to your pm!

pls check pm.

Baby82005,

我完全明白個種無助既感覺, 同時亦感謝 amy 介紹孫教授比我, 真是十分感激.

barneywong,
係啦~我地大家都完全明白那種無助的感覺!! 所以我都好希望可以有更多人知道和認識舌針!!
你開這個TOPIC之前, 我都有開類似的TOPIC的, 不過沒有太多人回覆我...咁岩你又開了這TOPIC, 所以入黎8一8

今日好消息: 仔仔的物理治療C話, 我仔仔的年紀要做到既野, 佢都已經識做了, 只不過正常BB做到100分, 佢就做到85~90分!! 在於物理治療C自己的個人評估, 佢覺得我仔仔大肌肉的發展, 已經追番上黎了! 而其他方面則另作別論~
就係咁小小的鼓勵說話, 我真係開心左一日, 足足一日!!

靈采,

仔仔叻叻!      
恭喜哂! 聽完你個好消息, 我都好開心同埋興奮. 大家都等著我報喜啦.
我 post 上黎一係想多謝amy介紹我去睇, 二黎就想同大家分享仔仔既進步.
仔仔做左23次舌針, 隻手仔既進步好似慢左. 好心急.

barney,
吾好咁心急, 你仔仔已好過之前好多了, 可能要停一停...

我想問有沒有小朋友會一日做2次? 好不好? 他說(校)果會快些. 但我小朋友是第1次做,如一開始做2次會不會有什麼影響?

Thanks

Mandy23,
我囝囝做左20次之後, 有5日有試過連續一日做2次, 上下畫各1次, 主要因為我期間要囝囝去旅行10日,  所以想補番, 我就唔係好覺得效果快d, 不過就肯定唔會有壞影響, 反而上下畫都要帶囝囝去做, 大人及小朋友都好辛苦。
Mandy23 寫道:
我想問有沒有小朋友會一日做2次? 好不好? 他說(校)果會快些. 但我小朋友是第1次做,如一開始做2次會不會有什麼影響?

Thanks

他們說隔2小時可以再針,這樣可不可以呢? 會不會密了多少? 另要做多少次會見效? 如有抽筋,會否引發抽筋? 因我先生說做針救會引發抽筋. 不想我再去.
所以想知清楚一點. 

今天去做了一次,好似囡囡左手鬆了些,沒有時常合起手.手指會伸開多些. 希望快些能見多些成效.

Mandy23,
Pls check pm, thanks.

Aidenmomvb

聽其他 mami 講都係, 開頭既時候既反應係快d. 今日去左dr.sun度, 佢話 bb 既反應其實幾好架啦.
tinycatty 寫道:
barney,
吾好咁心急, 你仔仔已好過之前好多了, 可能要停一停...

mandy23,
他也叫過我1日做2次, 我都冇做到. 因我地要返工, 唔可以上下晝都唔係公司, 但我就試過幾日冇去, 因唔係香港, 覺得bb隻手仔好似硬番

barney,
我send 了pm比你, 另外我想說的是, 本來我們的小了友是有腦傷的, 做了舌針有改善已經是很好的了, 實在不可以一下子就期望能如正常小朋友的活動能力一樣, barney你也知我在擔心小朋友若針過了火會變"hyperactive", 所以我認為不必太心急, 停一停反而仲好!

could you pm to me   
‹ 上一主題|下一主題