用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 兒童體操班
go

兒童體操班 [複製鏈接]

兒童體操班

請問那兒有好的兒童體操班for 3 years old child?

Thanks!

Re: 兒童體操班

你可以到明愛中心問下啦   
我bb一歲的相片...

ymca 呀, next to penisula hotel in tst.

港島港:南華會、修頓室內運動場

九龍:麥花臣室內運動場

醒目開學勳章 王國長老

http://www.sportsceneltd.com
我女女學左3年, 已經考左3個試(英國及香港業餘體操協會), 去過2次比賽lor!   
放心! 考試比賽完全無壓力架

Hi Charlotte_mom,

我囝囝都係在sportscene上堂架, 佢大約上左五個月. 唔知佢地幾時會有考試呢?

其實每一堂都係由工人姐姐帶返學, 我一堂都冇睇過, 只係叫工人姐姐拍過一次video比我睇, 佢都係普普通通走下, 跳下木馬, 打翻斗.  唔知佢地係用乜野形式同佢地考試呢?

jjvccma

Is 4 yr old too late to join?

4 歲點會遲??

我見最少都要3 歲先會收呢。

Charlotte_mom,

我就知,一講體操實見到你。   

我都好想囡囡學體操丫,唔知六歲幾先黎搞會唔會遲得制。

Charlotte_mom 寫道:
http://www.sportsceneltd.com
我女女學左3年, 已經考左3個試(英國及香港業餘體操協會), 去過2次比賽lor!   
放心! 考試比賽完全無壓力架

what is the content of Gym Fun Course (for 2 - 3 years), is it similar to "The Little Gym"?
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

醒目開學勳章 王國長老

jjvccma
每一個center考試日期唔同, 南華會係11,12月, 跟住係天后...其他果d我就唔清楚喇, btw, 每年5月都有集中咁多學生一齊比賽架, 好大型架tim! 舊年o係新e館
考試其實都係由平時d教訓主考, 每一級都有指定動作要完成eg七級要前滾翻, 前跳繩, 咩咩大字馬, 分腿跳etc, 教練會續個item俾分, 如果total分over左passing mark, 就可以ok啦! 所以某一, 二個項目唔得(例如我個女都唔後跳繩, 不過其他項目ok), 只要拉得到合格分就得喇!
另外, 由於係教練主考, 所以小朋友有n咁多機會去完成(我女女上次考, 聽到教練笑罵佢有無攪錯, 點解平時識做今日唔識做呀........), 始終係for小朋友既考試, 唔會太tough既! 所以, 點會有壓力呢!

naughtymom
6歲點會遲! 我女女有個同學, 5歲至學, 學左大半年, 直接skip左7級試(最低級), 一次過考左6&5級, 幾勁!

妤妤
唔好意思呀, 我女女係3歲開始學架, 所以我唔知2-3歲係做咩呢

Hi Charlotte_mom,

謝謝你詳盡的資料.

知唔知佢地幾時教一字馬架? 因為我個囝囝好似重未識一字馬喎!

重想問多句, 假若係考試中肥左佬又會點架? 要唔要重讀?

jjvccma

醒目開學勳章 王國長老

嗯......我唸教練會因應返每個小朋友唔同發展, 黎決定教佢地d咩........始終有d野迫唔黎, 不過教練有時都要輔助下eg壓腿要"迫"少少, 翻筋斗要點用力, 點樣用跳板至跳得起.......所以有時好得意架, 有d野睇黎好易不過某d小朋友就係學唔識, 例如我個女學唔識跳繩, 不過大人覺得好難既側手翻, 我個女就打得好勁, 成個風車咁周圍轉
教練話(靜雞雞講先......), 考試唔會肥佬架 , 因為其實平時上堂都做, 咩識咩唔識, 教練點會唔知丫! 如果唔掂, 都唔會報考試tim啦! 再講passing mark只係50, 拉上補下, 好易攪掂姐

hi Charlotte_mom
我仔仔都係3歲多d, e+學體操係未arm時候喇 ? 辛吾辛苦嫁 ? 另想問d教練對d小朋友的態度好吾好嫁 ? thank you.
吾好意思呀     :adore.....我又想問下3歲開始會學d咩嫁 ? 你囡囡係未一開始就好鍾意返呢 ?

你小朋友有咁多獎.    ...考小學時係未好有幫助嫁 ? 吾該晒.
:
:wave:  :wave:  :wave:

醒目開學勳章

我都想比小朋友學, 不過會唔會容易受傷架

價錢方面點收費...貴唔貴..係邊到上課..
如果想報體操班..係邊到攞表格

thx ...

我幫囝囝4歲報左修頓12月16日第一課, 共8堂,$720, 我問過每班10人,不太多人好d; 其實都問過天后要成$125一堂都不是問題, 最主要係成20人一班, 我囝囝比較好動,怕老師睇吾到甘多人佢會受傷.

醒目開學勳章 王國長老

天后個場係比較多人既, 南華會好d
不過anyway, 一定唔止一個教練架! 如果有d班, 得6個小朋友, 咪夠晒attention lor! 如果大班d, 就的確差小小既(同其他課外活動一樣, 初學班會比較多人)
受傷又唔駛太擔心, 一開始多數都d伸展運動, 直到教練assess過小朋友夠力(多數3歲手擘都無咩力, 點expect佢做手倒立呀果d丫), 至俾佢做d難d既動作
反而小朋友返到屋企, 懶醒咁話要練習, 就真係會受傷喇

ying641 寫道:
我幫囝囝4歲報左修頓12月16日第一課, 共8堂,$720, 我問過每班10人,不太多人好d; 其實都問過天后要成$125一堂都不是問題, 最主要係成20人一班, 我囝囝比較好動,怕老師睇吾到甘多人佢會受傷.

請問是否要親身到修頓問資料,有無電話或網頁查询?

Charlotte_mom :
我上左SPORTSCENE個網睇,除左體操仲有好多野學,我對游水及功夫都有興趣,請問妳知唔知佢地呢方面好唔好?另外網入面冇SHOW到課程收費及上課時間地點,佢咪要打上去問GA?
BOBO
‹ 上一主題|下一主題