用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 34 區各位媽咪 ,中唔中到自己心儀嘅學校呀? ...
樓主: 乖乖
go

34 區各位媽咪 ,中唔中到自己心儀嘅學校呀? [複製鏈接]

Re: 34 區各位媽咪 ,中唔中到自己心儀嘅學校呀?

尋日仔仔學校旅行真玩野!有同學仔媽媽申請獻主會新校因舊生要interview ! 真奇?

Abbyma,

你有冇幫囡囡考私校做backup呀 ?

如果真係鍾情協恩,點解要退而求其次呢 ? 我囡囡上年都係大抽獎先入到協恩,上年千禧效應咪仲多人抽!如果有私校收咗,就全心全意去抽心儀嘅學校,得唔得都叫做盡咗力吖!希望在人間呀!   

My daughter has Good Hope as back-up, if I can bango Heep Yunn in lucky draw, I may go for Heep Yunn as it is very close to my home.

How will you compare "Heep Yunn" and "Good Hope"?

Abbyma,
鍾意就鍾意,係亞囡申請幼稚園前我已咨詢很多朋友有關小學的意見,所以今次自行收生預左冇行。出年我地約定一齊參加大抽獎啦,可能我地囡囡會做埋同學仔呢,天父自會為我們安排!希望在明天 又係到自己安慰自己添 :wink:

乖乖:
多謝妳的祝福呀,心情靚番晒   

YINGAMA, SZEMA,

我要德雅做後備, 但德雅都不是我心中最心儀的學校, 還有其他私小未供報! 所以大抽獎我應該都會抽協恩!
但其實協恩的教學語言是中文, 但點解都噤多人爭嫁?
其實你地點睇協恩 及 德雅呢?   

Abbyma,
Sorry呀,我得一個囡囡,所以我都唔係好認識其他學校。當然,每間學校必有它的優點及缺點,我只知道協恩是一間校風純樸和不會標榜個別學生的學校,學生的校園生活很開心。而校長和校監「有教無類」的理念深深吸引我,所以我真係好喜歡協恩!希望囡囡可以在協恩的薰陶下生長囉:wink:
請教妳地點樣選擇其他學校呢?  

Re: 34 區各位媽咪 ,中唔中到自己心儀

hi...34 區各位媽咪

我仔仔明年k3..我什麼都不識..仔仔讀kowloon tong 迦南幼稚園..住34綱..可以選那..

聽聞陳守仁,聖三一很好..難考嗎?..因我都會考私校&直資 back up...

sorry 我太多問題?..

Re: 34 區各位媽咪 ,中唔中到自己心儀

nicholasbb,

我女兒本身在聖三一讀幼稚園但感覺不是太差, 正因為佢地今年轉英文小學所以好多都選佢, 佢地主張小班教學, 都幾吸引! 但陳守仁比較多南亞裔的小朋友讀, 我覺得佢地比較頑皮, 不過祇是我個人意見. 但陳守仁的程度都唔差! 你可以參考下啦!

yingmom,

我都唔知點去選! 我只知道間學校好而又適合我女兒的就去試下咋!   

請問有知道34 net 邊d學校唔可以選擇 ?

ttma

我都想請教大家有咩選擇,我不太熟34net,請指教

Hi Lemon,

If you can't bingo Heep Yunn but have 2nd or 3rd choice for you, will you go to these 2nd or 3rd choice or Good Hope?  

My situation is same as you.

醒目開學勳章

請問34區有幾多間官小 ? 而馬頭涌官小又有幾多間 ?

34區官小有 2 間 農圃道官立小學 及 馬頭涌官立小學

35區官小有馬頭涌官立小學(紅磡灣),  紅磡官立小學

我仔都是34校網, 可以選的學校應是以下幾間:
1. 馬頭涌官小(福祥街)
2. 陳瑞琪
3. 協恩
4. 獻主會上午(2007轉全日)
5. 獻主會下午(2007轉全日)
6. 農圃道官小
7. 牧愛下午
8. 合一堂上午(2007/08??轉全日)唔太記得
9. 合一堂下午(2007/08??轉全日)唔太記得

我比較喜歡馬頭涌, 因男女校, 又有聯繫官中(QE,賽馬會官中及何文田官中); 陳瑞琪小學都是男女校, 不過結龍中學是男校, 是囝囝其實都很好; 如果是囡囡, 又不介意是女校的話則協恩是當然首選, 一條龍上中學, 安寢無憂.

請問 牧愛 & 合一堂 是否好 ?其他好小家長提及學校是否不能選擇, 如

1) 中華基督教會灣仔堂基道小學
2) 基督教香港信義會紅磡信義學校
3) 九龍靈光小學
4) 聖匠小學
5) 九龍婦女福利會李炳紀念學校
6) 天主教領島學校....etc

thanks

TTMA

你提供的學校應該不是最熱門的選擇, 我有資料的只有合一堂,牧愛及聖匠, 因為曾經去過參觀及聽過簡介會(仔仔幼兒園安排).  牧愛其實不錯, 可惜校舍很細及舊(球場都冇, 只得掛牆籃球架一個, 我留意到學生要去蘋果街市上面的球場上課或舉行課外活動); 校長說因不想轉校網, 所以唯有等教統局安排, 但始終未有消息; (註:上午校是私校, 不是大抽獎入學的) 學校的網址上有band 1 %及升中派位資料, 好似7x%上英中, 幾勁下!不過當然是有代價的, 就是功課幾多及考試測驗頗深, 應屬傳統操練型(街坊講)!

合一堂校舍好一點點, 起碼有一個籃球場(雖然幾勉強劃出來);轉全日制應會用埋隔離的教統局其下的舊址(原是xx教育中心, 又唔記得!); 升中派位應不及牧愛, 大概4x%派英中, 我覺得算是中中地的選擇

聖匠據聞前幾年因收生數目比較少,近殺校邊緣; 後因校長及老師的努力,情況大有改善; 去年9x個畢業生, 好似2x個入英中, 升中情況比較遜色. (註:記憶中同聖匠中學應無任何結盟關係) 校舍又比合一堂好一點點, 有海景. 校長及老師都似乎幾有心想把學校辦好, 這是我去該校參觀後的感覺.

醒目開學勳章

如果係咁, 那一間才是熱門呢 ?

2. 陳瑞琪
3. 協恩
6. 農圃道官小

四間都好熱

3b 寫道:
如果係咁, 那一間才是熱門呢 ?

2. 陳瑞琪
3. 協恩
6. 農圃道官小

‹ 上一主題|下一主題